Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pot beneficia de pensie si cei care lucreaza fara contract de munca sau nu realizeaza venituri

In sistemul public de asigurari sociale exista posibilitatea ca cei care nu realizeaza venituri sau care lucreaza fara un contract de munca, sa beneficieze de pensii atunci cind au atins virsta prevazuta de lege sau vechimea in munca. Multi dintre braileni nu cunosc acest lucru si se trezesc, atunci cind li se apropie virsta de pensionare, ca nu sint asigurati ai sistemului public de pensii. In ultima perioada, Casa Judeteana de Pensii (CJP) Braila a intilnit numeroase cazuri de acest gen dar care, din nefericire, nu au nici o rezolvare.
Ca sa poate sta linistiti la batrinete, brailenii ar trebuie sa se informeze din timp in legatura cu posibilitatile pe care le au, ca sa devina asigurati ai sistemului. Imbucurator este faptul ca si cei care nu realizeaza venituri sau lucreaza fara contract de munca pot beneficia de pensie. Acest lucru se poate realiza pe doua cai: fie prin declaratia de asigurare sociala (in cazul celor care lucreaza fara contract de munca), fie prin asigurarea facultativa (in cazul celor care nu realizeaza venituri). Din prima categorie fac parte cei care au încheiat contracte de administrare sau de management (administratori sau manageri de firme), asociat unic, asociati, comanditari sau actionari; membri ai asociatiilor familiale; persoane autorizate sa desfasoare activitati independente; persoane care desfasoara activitati agricole în cadrul gospodariilor individuale sau activitati private în domeniul forestier etc. "Cele mai multe persoane, nemultumite de faptul ca nu vor beneficia de pensie, faceau parte din acesta categorie. Acestea au condus, sau administrat, o societate comerciala, cu care nu aveau contract de munca, ci doar de administrare sau management. In aceasta situatie, ei trebuia sa depuna la CJP Braila declaratii de asigurare sociala, lucru care i-ar fi ferit de neplaceri. Multi dintre ei s-au trezit in situatia in care au muncit toata viata, dar nu vor beneficia de pensie. Problema este ca, in cazul lor, lucrurile nu mai pot fi rezolvate, deoarece asigurarea sociala nu poate fi incheiata retroactiv, ci doar din momentul depunerii declaratiei. Facem, pe aceasta cale, un apel catre toti brailenii care se regasesc in una din situatiile prezentate, sa vina la sediul CJP Braila si sa se informeze cu privire la posibilitatile pe care le au, pentru a deveni asigurati ai sistemului", a precizat Sorin Enache, director executiv al CJP Braila.
Asigurarea facultativa in sistemul public de pensii se incheie cu persoanele fizice care nu realizeaza venituri. Acest lucru se realizeaza in baza unui contract, prin care sint asigurate toate riscurile sociale prevazute de lege. In acest caz, contributia de asigurari sociale o plateste fiecare persoana, din buzunarul sau, pina la sfirsitul fiecarei luni, pentru luna in curs. In caz contrar, se calculeaza dobinzi pentru fiecare zi calendaristica de intirziere si penalitati de intirziere, pentru fiecare luna sau fractiune de luna. Pentru anul 2005, venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic de 2.302.750 lei si mai mare de 46.055.000 lei. Cota de contributie, pentru anul in curs, este de 31,5% si se plateste cu ordin de plata sau dispozitie de plata/incasare, la trezoreriile judetene. In cazul in care intervin modificari asupra elementelor din contractul de asigurare (nume, venit asigurat, adresa, act identitate), se va incheia un Act Aditional.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii