Postul si aportul de vitamine | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Postul si aportul de vitamine

In aceasta perioada sintem in Postul Pastelui, ceea ce inseamna respectarea anumitor reguli impuse de practica crestin-ortodoxa. Chiar daca postul reprezinta o restrictie alimentara, care modifica obiceiurile culinare de peste an, medicii il recomanda aproape in aceeasi masura ca si preotii. O alimentatie lipsita de produse de origine animala reduce procesele de fermentatie si putrefactie de la nivelul intestinului, consecinta acesteia fiind micsorarea populatiei de microbi si a toxinelor. Totodata, consumul de legume si fructe, alimente bogate in fibre, contribuie la curatarea intestinului si la o mai buna functionare a intregului tub digestiv. Insa este foarte important ca numarul de calorii sa ramina constant, iar corpul sa primeasca proteinele si vitaminele necesare.
Medicii si nutritionistii recomanda consumul regulat de soia, considerata un aliment sanatos. Continind proteina de origine vegetala, soia a ajuns o alternativa ieftina si sanatoasa a carnii, care diversifica meniul simplist din perioada postului. Cartofii, piinea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu si lintea sint doar citeva exemple de alte surse de proteine vegetale.

Nu oricine are voie sa tina post

Medicii avertizeaza insa ca un post total, tinut timp indelungat, este insotit de riscuri, mai ales in cazul persoanelor imunosupresive (cu imunitate scazuta), in virsta sau al copiilor. Creierul are nevoie de monozaharide (zahar) pentru a functiona. In lipsa acestora, corpul se va folosi de rezervele de proteine proprii, in primul rind muschii, din care va sintetiza monozaharidele. Astfel ca, unei persoane aflate in post negru mai mult timp ii poate fi afectat muschiul cardiac.
Lipsa unor alimente din dieta zilnica a bolnavilor, batrinilor sau a copiilor, poate duce la carente, la acutizarea bolii sau la anemii puternice. In consecinta, bolnavii afectati de leucemie, cancer, anemie sau avitaminoze nu pot tine regim de post deoarece carnea, ouale si lactatele le sint necesare zilnic. De asemenea, pentru a nu se ajunge la o carenta de vitamine, oligoelemente si minerale si la subrezirea imunitatii, bolnavilor care sint sub tratament nu le este indicata o perioada de post indelungata si prea severa.

Importanta vitaminelor si sursele lor

Desi o dieta preponderent vegetariana vine cu un aport crescut de vitamine, minerale si oligoelemente, specialistii avertizeaza ca o mare parte dintre acestea se pierd prin procesarea alimentelor. De aceea, ei recomanda fie consumarea unor cantitati mai mari de legume si fructe proaspete, fie administrarea de suplimente vitaminice si minerale.
Una dintre vitaminele cu rol important este vitamina C, pe care corpul uman nu o poate sintetiza. Multiplele ei implicatii in mentinerea sanatatii si capacitatii de a revigora organismul fac din aceasta o arma eficienta impotriva bolilor de sezon. Sursele naturale de vitamina C sint in primul rind citricele - portocale, grepfruit, lamiie, mandarine - dar si broccoli, ardei gras, capsune, rosii, cartofi, varza. Insa aceasta vitamina este eliminata din organism dupa doua-trei ore, in functie de cantitatea de alimente existente in stomac. Pentru a mentine un nivel constant este necesar sa se administreze suplimente vitaminice cu eliberare prelungita si absorbtie lenta (suplimente retard).
De asemenea, vitamina A este un nutrient esential pentru mucoasa sistemului respirator, iar vitaminele grupului B au si rol antiinflamator, ajutind la ameliorarea simptomelor infectiilor cailor respiratorii superioare. Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina (vitamina B2) este solubila in apa si in consecinta trebuie consumata zilnic. Se gaseste in legume verzi: broccoli, spanac, sparanghel, laptuci.
Un alt element care participa la buna functionare a sistemului imunitar, protejind organismul de infectii, este vitamina B6 (piridoxina). Ea se regaseste in produse oleaginoase (nuci, arahide), legume proaspete, banane, avocado, varza.
Vitamina B12 (ciancobalamina) face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile, continind cobalt, un element vital, care intra in componenta hematiilor (globule rosii). Ea joaca un rol important in procesul de reinnoire celulara, in sinteza ADN-ului, a fierului, a vitaminei C, a acidului folic, intervenind in procesul de maturizare a globulelor rosii, inlaturind oboseala si anemia. Deoarece aceasta vitamina se gaseste doar in alimentele de origine animala, este necesar ca pe perioada postului sa se administreze un supliment vitaminic care sa contina B12.

Mirela STANCA, redactor sef "Pharma Business"

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro