Medicii si nutritionistii recomanda consumul regulat de soia, considerata un aliment sanatos. Continind proteina de origine vegetala, soia a ajuns o alternativa ieftina si sanatoasa a carnii, care diversifica meniul simplist din perioada postului. Cartofii, piinea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu si lintea sint doar citeva exemple de alte surse de proteine vegetale.
Nu oricine are voie sa tina post
Medicii avertizeaza insa ca un post total, tinut timp indelungat, este insotit de riscuri, mai ales in cazul persoanelor imunosupresive (cu imunitate scazuta), in virsta sau al copiilor. Creierul are nevoie de monozaharide (zahar) pentru a functiona. In lipsa acestora, corpul se va folosi de rezervele de proteine proprii, in primul rind muschii, din care va sintetiza monozaharidele. Astfel ca, unei persoane aflate in post negru mai mult timp ii poate fi afectat muschiul cardiac.
Lipsa unor alimente din dieta zilnica a bolnavilor, batrinilor sau a copiilor, poate duce la carente, la acutizarea bolii sau la anemii puternice. In consecinta, bolnavii afectati de leucemie, cancer, anemie sau avitaminoze nu pot tine regim de post deoarece carnea, ouale si lactatele le sint necesare zilnic. De asemenea, pentru a nu se ajunge la o carenta de vitamine, oligoelemente si minerale si la subrezirea imunitatii, bolnavilor care sint sub tratament nu le este indicata o perioada de post indelungata si prea severa.
Importanta vitaminelor si sursele lor
Desi o dieta preponderent vegetariana vine cu un aport crescut de vitamine, minerale si oligoelemente, specialistii avertizeaza ca o mare parte dintre acestea se pierd prin procesarea alimentelor. De aceea, ei recomanda fie consumarea unor cantitati mai mari de legume si fructe proaspete, fie administrarea de suplimente vitaminice si minerale.
Una dintre vitaminele cu rol important este vitamina C, pe care corpul uman nu o poate sintetiza. Multiplele ei implicatii in mentinerea sanatatii si capacitatii de a revigora organismul fac din aceasta o arma eficienta impotriva bolilor de sezon. Sursele naturale de vitamina C sint in primul rind citricele - portocale, grepfruit, lamiie, mandarine - dar si broccoli, ardei gras, capsune, rosii, cartofi, varza. Insa aceasta vitamina este eliminata din organism dupa doua-trei ore, in functie de cantitatea de alimente existente in stomac. Pentru a mentine un nivel constant este necesar sa se administreze suplimente vitaminice cu eliberare prelungita si absorbtie lenta (suplimente retard).
De asemenea, vitamina A este un nutrient esential pentru mucoasa sistemului respirator, iar vitaminele grupului B au si rol antiinflamator, ajutind la ameliorarea simptomelor infectiilor cailor respiratorii superioare. Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina (vitamina B2) este solubila in apa si in consecinta trebuie consumata zilnic. Se gaseste in legume verzi: broccoli, spanac, sparanghel, laptuci.
Un alt element care participa la buna functionare a sistemului imunitar, protejind organismul de infectii, este vitamina B6 (piridoxina). Ea se regaseste in produse oleaginoase (nuci, arahide), legume proaspete, banane, avocado, varza.
Vitamina B12 (ciancobalamina) face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile, continind cobalt, un element vital, care intra in componenta hematiilor (globule rosii). Ea joaca un rol important in procesul de reinnoire celulara, in sinteza ADN-ului, a fierului, a vitaminei C, a acidului folic, intervenind in procesul de maturizare a globulelor rosii, inlaturind oboseala si anemia. Deoarece aceasta vitamina se gaseste doar in alimentele de origine animala, este necesar ca pe perioada postului sa se administreze un supliment vitaminic care sa contina B12.
Mirela STANCA, redactor sef "Pharma Business"