„Ca membru al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European susțin o distribuție echitabilă a subvențiilor și finanțarea unor programe care să vină în sprijinul agricultorilor, în special al celor tineri. Un instrument financiar asemănător Rabla, care să îi ajute pe fermieri să-și înnoiască parcul de utilaje agricole, sau programe tip start-up, care să îi sprijine pe antreprenori să amenajeze primele lor ferme sau sere, sunt necesare și utile în competiția din piața agricolă”, a scris Dan Motreanu pe pagina sa de socializare cu ocazia deschiderii celui mai mare eveniment agricol din România, Târgul Indagra.
În urma discuțiilor pe care le-a avut cu fermierii participanți la debutul manifestării, europarlamentarul liberal Dan Motreanu concluzionează: „Fermierii își pun speranța că PNL și președintele Iohannis îi vor sprijini pentru a deveni mai eficienți și mai competitivi pe piețele internaționale. Pentru aceasta, agricultorii au nevoie de investiții în cercetare, în tehnologii moderne, în utilaje de ultimă generație și în semințe de calitate”.
Producția agricolă românească a avansat continuu după intrarea României în Uniunea Europeană (UE), sprijinită și de programele de finanțare europeană, de la 17,5 milioane tone în 2007 până la peste 30 de milioane de tone în 2018, însă randamentele medii la hectar, deși în creștere, se află, totuși, sub media europeană, diferențe semnificative consemnându-se în special la marile culturi: grâu, porumb, orz.
România este lider european la exportul de materii prime agricole, după primele 17 săptămâni din anul comercial în curs (perioada 1 iulie – 27 octombrie a.c.), conform datelor colectate de Comisia Europeană:
– locul întâi la exportul de grâu din Uniunea Europeană, fiind urmată de Franța, Bulgaria, Letonia;
– locul întâi la exportul de porumb, urmată la mare distanță de Bulgaria și Franța;
– locul al doilea la exportul de orz, după Franța.
România vinde cel mult și din producția de plante oleaginoase, dintre toate statele Uniunii Europene:
– locul întâi la exportul de boabe de soia, urmată la mare distanță de Croația și Franța, volumul livrărilor fiind de aproape cinci ori, respectiv, 12 ori mai mare decât al celor două state;
– locul întâi la exportul de semințe de floarea soarelui, cantitățile furnizate pe piețele externe UE fiind de peste trei ori mai mari decât vânzările Bulgariei sau de peste șase ori mai mari decât cele ale Olandei, următoarele clasate în topul exportatorilor europeni.
România și-a câștigat locul de mare producător de cereale din Uniunea Europeană, dar are nevoie și de mai multe unități de procesare pentru a reduce importurile și deficitul de balanță comercială la produsele agroalimentare și, în același timp, pentru a aduce valoare adăugată la materia primă obținută în țară.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, prezent la deschiderea oficială a Indagra, a declarat: „Indagra oferă prilejul potrivit pentru a ridica problema procesării produselor. Am avut anul trecut 507 milioane euro import de produse de panificație, 460 milioane euro import de produse lactate, 118 milioane euro produse din tomate, 124 milioane euro produse din carne procesate, 1,1 miliarde euro legume și fructe. Avem materia primă, trebuie să ne concentrăm pe procesare”, notează stiripesurse.ro.
Sursa: www.fermierinromania.ro