Porumbei de lux | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Porumbei de lux

Simbol al pacii si prieteniei, al gingasiei si puritatii, aducator de vesti bune, mesager al dragostei si bucuriei, porumbelul este una dintre cele mai "populare" pasari de pe la noi. Indiferent de rasa, acesta este o desfatare pentru ochi. Columbofilii, adevaratii pasionati de cresterea porumbeilor, cunosc cel mai in amanunt tainele acestor pasari. Printre noi traiesc oameni capabili de sacrificii pentru un hobby. Columbofilia este o pasiune care maninca timp si bani in egala masura. Cu toate acestea, cei care i s-au dedicat nu regreta nici un moment.
In Braila sint aproximativ 100 de crescatori inscrisi la cele doua asociatii columbofile: Asociatia Columbofila a Judetului Braila si Asociatia Columbofila Danubius Braila. Ambele asociatii au ca obiective organizarea de concursuri cu porumbei voiajori, expozitii, festivitati de premiere precum si obtinerea unor porumbei cu calitati de zbor foarte bune.
Cei mai vechi columbofili din Braila, fara intrerupere, sint Zamfirel Teodorescu, Vasile Fratila, Petrea Abalasei, Mircea Sandu, Mircea Burtea si Vasile Badin, cu o activitate de peste 30 de ani, iar cei mai batrini membri columbolfili, dar care au avut o intrerupere de citiva ani, sint Constantin Manescu si Vasile Stoian. Despre columbofilul Adrian Burghila se poate spune ca este fondatorul Asociatia Columbofile Danubius Braila, dar si primul presedinte al asociatiei. Viorel Marian Dragomir, columbofil inrait, detine la Braila una dintre cele mai moderne crescatorii de porumbei din Europa.

Stapinul inelelor "de porumbei"

Pasiunea pentru porumbei l-a facut pe un brailean sa nu-si mai imagineze existenta fara aceste zburatoare. Cresterea porumbeilor i-a adus crescatorului satisfactii prin cistigarea concursurilor, dar si prin obtinerea unor mici avantaje financiare. Zamfirel Teodorescu este presedintele comisiei de cenzori in cadrul Federetiei Crescatorilor de Porumbei din Romania, dar si membru al comitetului director. Teodorescu a inceput practicarea sportului columbofil si a reusit sa obtina rezultate, inca din anul 1977, pe cind s-a inscris la Clubul Columbofil 9/1 Braila din cadrul Avirom Bucuresti.
Pasiunea pentru zburatoare a mostenit-o de la verisorul sau. "Eram in clasa a III-a sau a IV-a, cind mi-am descoperit pasiunea pentru porumbei, asta si pentru ca varul meu crestea porumbei. Primele exemplare le-am cumparat din piata de porumbei. La inceput am pornit cu citiva porumbei si cu niste conditii de adapost precare, avind in vedere ca la acea perioada nu aveam bani. Am avut 20 - 30 de porumbei, iar acum am circa 250 - 300 de porumbei din rasele competitive pe plan mondial si testate in tarile cu o columbofilie dezvoltata, precum Belgia, Olanda, Germania", puncteaza braileanul.
Impatimitul sportului columbofil a platit chiar si 1.000 de euro pentru achizitionarea unui sistem electronic de cronometrare inglobat intr-un sistem computerizat. Practic, la inceputul concursului, pe piciorul porumbelului este atasat un cip, iar in momentul in care porumbelul se intoarce in crescatorie, pe computer se inregistreaza ziua, ora, minutul si secunda. Incredibil dar adevarat, pentru pasiunea sa, Zamfirel Teodorescu mai scoate din buzunar inca 3.000 sau chiar 4.000 de euro/anual pentru intretinerea celor 250 - 300 de porumbei.
Palmaresul lui Zamfirel Teodorescu este de-a drepul impresionant. De-a lungul timpului, braileanul a obtinut zeci de premii la diverse concursuri nationale.

Columbofilii braileni dau chiar si 500 de euro pe un porumbel

Pe linga banii cheltuiti cu intretinerea lunara a pasarilor, columbofilii platesc sume considerabile pentru achizitionarea porumbeilor. In strainatate, un porumbel de familie "nobila" este pretuit chiar la 100.000 de euro. In Romania, preturile sint ceva mai mici, dar tot ajung la 20 - 30.000 de euro. Acesti porumbei sint descendentii unor campioni, din tara sau de peste granite. Revenind pe meleagurile brailene, columbofilul Zamfirel Teodorescu a dat, in urma cu trei ani, pe doi porumbei din Ungaria 800 de euro. In 1993, columbofilul a dat pe 20 de porumbei, descendenti din crescatoria dr. Bricoux din Belgia, 400 de lei, iar din 2004 a achizitionat de la firma Natural din Belgia un numar de 46 de porumbei, pentru care a platit in medie intre 60 - 100 de euro/bucata. Fata de investitie, vinzarea porumbeilor la Braila este foarte scazuta. Teodorescu a primit pentru un exemplar foarte bine cotat doar 100 de euro. La rindul sau, columbofilul Adrian Burghila a scos din buzunar pentru achizitionarea unor pasari de la 100 de euro pina la 500 de euro.

Una dintre cele mai moderne crescatorii de porumbei din Europa, se afla la Braila

Una dintre cele mai moderne crescatorii de porumbei din Europa, se afla la Braila, mai exact in comuna Chiscani si apartine columbofilului Viorel Marian Dragomir, care este presedintele comisiei de disciplina in cadrul Asociatiei Columbofile Danubius Braila."Crescatoria mea se afla in comuna Chiscani, unde detin un teren. Este una dintre cele mai moderne din Europa, fiind chiar nominalizata pe cea mai importanta pagina web de porumbei din Europa", a punctat Viorel Marian Dragomir.
Cea mai moderna crescatorie de porumbei din Braila este compartimentata in patru camere: crescatorie porumbei, depozit cereale si doua incaperi pentru pasarile de ornament.
Crescatoria de porumbei, amplasata la o distanta de 120 de metri distanta de Dunare este construita din caramida, acoperita cu tabla, izolata cu polistiren, dotata cu sistem de aerisire, beneficiaza din plin de razele soarelui datorita construirii cu fata la apus si patru ferestre mari.
La ora actuala, columbofilul brailean are 16 porumbei la reproductie, 15 porumbei maturi cu cel putin patru concursuri internationale, dintre care unul participant in expozitia nationala din anul 2007 - locul I pe judetul Braila si un lot de 40 de pui, care vor fi initiati anul viitor la primele concursuri.
De remarcat este faptul ca Dragomir nu vinde porumbeii, ci ii ofera cadou: "Porumbeii mei provin de la doi dintre cei mai mari crescatori ai Romaniei, Gavril Gal din Tirgu Mures si Petre Mihai Popescu din Bucuresti, maestru emerit al sportului columbofil. Datorita relatiei de prietenie pe care o avem de foarte multi ani toti porumbeii pe care mi i-a dat au fost facuti cadou, iar eu, la rindul meu, nu am vindut niciodata porumbei si nici nu intentionez sa fac comert cu porumbei, totul rezumindu-se la pasiune si sport. Fiecare om are o pasiune. Unii colectioneaza timbre si vederi, joaca fotbal sau doar privesc, altii se invirt in jurul "butoiului", iar eu practic sportul columbifil, fara sa fac din acesta un scop in viata, ci, poate, una din cele mai placute si relaxante activitati extraprofesionale. De la pasarile de curte ale bunicilor, porumbeii “maidanezi” si rotari pe care bunicul ii crestea, am inceput, treptat, sa practic sportul columbofil. Bineinteles ca acest lucru nu s-a intimplat de azi pe miine, ci printr-un proces complex si de durata", spune columbofilul.
Pentru Dragomir zilele petrecute in crescatorie, anii de discutii, de daruire si sport s-au transformat acum in rezultate. A inceput practicarea sportului columbofil in anul 2000, cu un numar de 12 porumbei, iar in anii ce au urmat a participat la concursuri cu lotul de 40 de porumbei. Unii dintre acestia au avut rezultate foarte bune, dar altii nu au mai gasit drumul de intoarece catre casa. Cele mai mari satisfactii ale unui crescator se regasesc in ziua concursului, atunci cind porumbeii incep sa sosesaca acasa. Unii dintre ei ocupa locuri fruntase, fapt care il face pe columbofil sa uite de toata munca, cheltuielile si sacrificiile facute intr-un an intreg. "Devotamentul porumbeiilor fata de crescator si crescatorie este foarte mare, iar ca exemplu pot da porumbelul cu seria 048545/2003, care s-a intors de la Concursurile din Cehia dupa patru ani", mai spune Dragomir.

Palmaresul Brailei

In momentul de fata Braila detine titluri de campion national, de vicecampion national si o participare la Olimpiada Columbofila Internationala din Franta. De asemenea, columbofilii braileni au adus foarte multe premii la concursurile de maraton din 1974 si pina in prezent. Vasile Fratila a fost vicecampion national la categoria fond in anul 1992. Vasile Badin a reusit performanta de a fi campion national la categoria fond tineret si vicecampion national la categoria fond maturi, in anul 2000. Cornel Serban a obtinut titlul de vicecampion national la categoria fond tineret, in anul 2001, iar Gheorghe Radu, in acelasi an, s-a aflat pe locul 4 in clasamentul national. Petrea Abalasei a adjudecat pentru Braila inca un titlu de campion national. Rezultate foarte bune an de an au mai obtinut columbofilii braileni Georgica Ispas, Adrian Mihai, tandemul Zamfirel Teodorescu si Ion Boldeanu, Iulian Bogdan, Vasile Mosescu, Alexandu Ionut.
Putini stiu faptul ca la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, columbofilii braileni au trimis in jur de 20 - 25 de porumbei.

A infiintat Asociatia Columbofila Danubius Braila

Columbofilul Adrian Burghila a pus bazele Asociatiei Columbofile Danubius Braila, in anul 2005, si a fost primul presedinte al asociatiei.
Braileanul spune ca pasiunea pentru porumbei i-a fost dezvoltata de tatal sau, pe cind avea doar 10 ani: "Tatal meu mi-a adus intr-o vacanta de vara, pe care o petreceam la bunici, patru porumbei. Locuind la bloc nu am putut creste porumbei pe balcon si a trebuit sa-i cresc doar la bunici, pe perioada vacantei. M-am perfectionat o data cu trecerea timpului."
In anul 2003, Adrian Burghila s-a hotarit sa faca tandem cu prietenul sau Vasile Fratila. In prezent, columbofilul detine aproximativ 120 de porumbei.
Intotdeauna columbofilul a incercat sa achizitioneze pasari de valoare. "De la Petre Izdrea din Babadag, campion national la categoria fond in anul 2000, am luat produsi ai celor mai buni porumbei ce apartineau culturii sale. Primii pui achizitionati au costat 100 de dolari/ bucata, prin 2001. In decursul timpului am achzitionat porumbeii batrini cu palmares ajungind pina la 500 de euro. De la Daniel Cobzaru din Tecuci, campion national la maratonul din 2005, am cumparat un frate al campionai nationale cu 300 de euro si o fiica a campioanei nationale cu 250 de euro, in 2006. De asemenea, am primit sub forma de cadou de la prietenul meu Vasile Badin, o fiica din campionul de la tineret si o sora a vicecampioanei nationale, iar de la Stefan Butucanu din Galati am primit produsi ale pasarilor care au participat la olimpiade, in baza prieteniei. Prin 1992, deschizatorul de drumuri in materie de performanta a fost prietenul meu Vasile Fratila, care in acelasi an a fost vicecampion national la categoria fond palmares", a conchis Adrian Burghila.
De-a lungul timpului columbofilul a obtinut mai multe distinctii la concursuri. In anul 2003, porumbitele 258610/2001 si 247908/1999 au fost singurele din Braila care au participat la Expozitia Nationala, categoria fond.

Porumbelul prinde 100 km/ora "la bord"

Dupa cum zic crescatorii porumbeilor, un porumbel poate ajunge la o viteza de zbor de 100 de kilometri pe ora, daca vremea este frumoasa si nu are de trecut munti mai inalti de 1.500 de metri. Spre exemplu, un porumbel din crescatoria lui Zamfirel Teororescu a parcurs 937 de km in 12 ore. Din pacate, nu intotdeauna pasarile lansate in concurs se mai si intorc acasa. Columbofilii braileni spun ca la concursul din Polonia s-au inregistrat pierderi masive in rindul zburatoarelor.

Braconierii columbofili

Braconierii sint printre principalii inamici ai sportului columbofil. Ei sint infractorii care prind porumbeii voiajori ce nu le apartin prin detinerea de gheare, antene speciale sau diverse metode si apoi ii omoara sau ii tin cu aripa taiata in plasele lor.
"Activitatea braconierilor a dus la disparitia unor exemplare de porumbei bune si foarte bune. Acest braconaj nu a putut fi stirpit sau redus de nici o autoritate, neexistind in acest sens vreo lege data special pentru columbofilie", a punctat unul dintre cei mai pasionati columbofili braileni, Zamfirel Teodorescu. In medie, din crescatoria unui columbofil brailean dispar in conditii misterioase cam 5 - 10 porumbei valorosi, pe an.
"Columbofilii braileni se confrunta cu o problema deosebit de grava. Foarte multi porumbei sint prinsi de braconieri cu ajutorul unui sistem tip antena. Porumbeilor li se rup piciorele. Acest lucru constituie, practic, un furt. Nimeni nu are dreptul sa prinda aceste pasari. Minim 10% pe an din efectivul de porumbei al crescatoriei mele sint prinsi de catre braconieri", a precizat columbofilul Adrian Burghila
Pentru a pune capat braconajului care umbreste activitatea sportului columbofil brailean, luna trecuta a fost propus un proiect de hotarire in CLM prin care sa se interzica montarea ghearelor pe acoperisuri.

Istoria columbofiliei brailene

Activitatea columbofila a inceput la nivelul Judetului Braila in anul 1980, atunci cind s-a infiintat Filiala Columbofila a Judetului Braila, membra a Asociatiei Centrale a crescatorilor de pasara si animale mici. Inainte de 1980, la Braila a functionat un club cu specific columbofil pe linga Asociatia Avirom, dar fara personalitate juridica. De la infiintare, Asociatia Columbofila a Judetului Braila a avut, in medie, de la 60 la 100 de membri. La ora actuala, asociatia are 40 de membri, numai pe specializarea porumbei voiajori.
Practicarea sportului columbofil a inceput pe baza moderna a se dezvolta din anul 1983, cind s-au procurat din import ceasuri constatatoare de sosire a porumbeilor care au dus la inregistrarea automata a zilei si orei, la calcularea vitezei de zbor si a punctajelor obtinute. Primele rezultate columbofile la nivelul Judetului Braila au fost inscrise in cataloagele expozitiilor nationale, in anul 1984.
Dupa 1989, odata cu deschiderea granitelor, columbofilii braileni au inceput sa achizitioneze porumbei din import, ceea ce a dus la cresterea valorii biologice a crescatoriilor si la aparitia rezultatelor.
In anul 2005, columbofilul Adrian Burghila a infiintat Asociatia Columbofila Danubius Braila. In prezent, presedintele Asociatiei Columbofile Danubius este Doru Hornet. In anul 2007, dupa finalizarea concursurilor interne si internationale, asociatia a organizat o festivitate de premiere la care au fost acordate 42 de cupe si diplome porumbeilor cu cele mai bune rezultate la concursuri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro