Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Porcii din Balta vor fi omoriti

Soarta porcilor din incinta Parcului Natural "Balta Mica a Brailei" a fost pecetluita. Grupul de Experti al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, intrunit, ieri, la Bucuresti, a luat decizia de euthanasiere a celor circa 2.250 de porci crescuti in regim de semisalbaticie, de taranii din satele invecinate cu Parcul Natural. Reamintim ca, in urma cu o luna, trei porci semisalbatici au fost gasiti morti in Balta, iar analizele de laborator au relevat faptul ca fusesera ucisi de pesta, o boala care, scapata de sub control, ar putea face ravagii in rindul populatiei porcine de pe o raza de zeci de kilometri. Desi procedura standard de urmat in astfel de cazuri este omorirea si incinerarea in regim de urgenta a exemplarelor suspectate a fi purtatoare de virus, masura a intirziat, din cauza lipsei unei decizii oficiale luate de autoritatile de la Bucuresti. Decizie despre care se spunea pina acum ca poate fi luata doar de Comandamentul Antiepizootic National, coordonat de ministrul Agriculturii!
Pe parcursul celor patru saptamini scurse de la depistarea cazurilor de pesta, autoritatile veterinare judetene au derulat o ampla campanie de vaccinare a porcilor din gospodariile satelor din Insula Mare a Brailei si de pe malul sting al Dunarii. Dupa ce aceasta s-a finalizat, au fost vaccinati si porcii din incinta Parcului Natural, ca masura de siguranta in cazul in care acestia incep sa treaca fluviul spre zonele locuite, fortati de lipsa tot mai acuta de hrana cauzata de venirea sezonului rece. Reamintim totodata ca, in urma cu citeva zile, se vehicula ideea ca se va renunta la euthanasierea porcilor urmind sa se faca in schimb o vinatoare de control, pentru a se constata daca virusul pestos mai este activ. In cel de-al 12-lea ceas, insa, expertii ANSV au decis ca euthanasierea este cea mai buna solutie pentru rezolvarea definitiva a problemei.
"Grupul de Experti este format din 13 membri. Acestia au supus la vot chestiunea pestei porcine din Balta Brailei, iar parerile favorabile euthanasierii au fost majoritare. Asteptam sa primim un document oficial de confirmare a acestei decizii si ne apucam de treaba. Pina miercuri, 21 noiembrie, cel tirziu, demaram actiunea", ne-a declarat, ieri, Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Braila. Potrivit acestuia, s-a renuntat la ideea aducerii unui incinerator mobil de la Timisoara, cadavrele animalelor urmind sa fie preluate de firma specializata "Protan".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii