"În cazul testelor naţionale sunt 6.400 de locaţii care trebuie asigurate cu acelaşi sistem de supraveghere eficient. Conform legii, obligaţia revine autorităţilor locale, dar în mod sigur există lipsă de resurse şi atunci vom încerca să restituim către bugetul Ministerului Educaţiei o parte importantă din sumele care s-au luat de aici pentru a finanţa doar anumite autorităţi locale. Vrem să le restituim pentru a asigura supravegherea video", a explicat primul ministru. El a precizat că în cadrul discuţiilor de vineri s-a angajat în faţa conducerii ministerului "să încercăm să o rezolvăm rapid, poate chiar în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare" această problemă.
"Mă interesează foarte tare sistemul de supraveghere cu camera video a examenelor. Este un sistem care trebuie păstrat şi întărit. Sunt absolut hotărât să dau tot sprijinul necesar pentru combaterea tentativelor de fraudă", a subliniat Victor Ponta.
Recent, vicepreşedinta PSD Ecaterina Andronescu se declara împotriva utilizării camerelor video la examenul de bacalaureat. "Eu cred că pe moment nu se poate realiza acest deziderat, de a elimina camerele. Pe fond, sunt împotriva lor. Într-un fel, trebuie să recunoaştem, montarea camerelor de luat vederi este de natură să umilească profesorul. Este ca şi când ar fi o recunoaştere a faptului că profesorul nu poate singur să stăpânească procesul de fraudare, de copiere, ci are nevoie de supraveghere video", a afirmat fostul ministru al Educaţiei. Pe de altă parte, atât fostul ministru Ioan Mang, cât şi ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, au spus că vor menţine supravegherea video la bacalaureat.