Mergi la conţinutul principal

Ponta a discutat cu Juncker despre propunerea României pentru funcţia de comisar european

 

Premierul Victor Ponta a discutat, vineri, cu Jean-Claude Juncker, preşedintele ales al Comisiei Europene, despre propunerea României pentru ocuparea funcţiei de comisar european, spunându-i că prima opţiune este portofoliul Agriculturii, iar oficialul de la Bruxelles a luat act de această propunere
Preşedintele CE l-a informat pe Ponta că va discuta cu toţi premierii din statele UE, pentru a prelua toate propunerile privind componenţa viitoarei Comisii Europene. Ulterior, Juncker va transmite statelor membre propunerile sale cu privire la portofoliile care le revin în perspectiva viitoarei Comisii, informează Guvernul.
Executivul precizează totodată că, potrivit legii, toate procedurile aferente trebuie derulate strict de către Guvern, cu informarea Parlamentului.
"Conform legii, după acest anunt, Guvernul va urma toate procedurile necesare, inclusiv informarea Parlamentului României. Potrivit Tratatului de la Lisabona, precum şi potrivit Legii 373/2013, privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, Guvernul este cel care trebuie să deruleze toate aceste proceduri şi va acţiona în consecinţă", mai transmite Executivul.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că opţiunea Guvernului este de a păstra în CE portofoliul Agriculturii şi de a-l nominaliza pe Dacian Cioloş, dar că nu poate face nominalizarea înainte de a discuta cu Jean-Claude Juncker, discuţia fiind programată pentru vineri.
"După cum ştiţi, aseară în cadrul Consiliului European nu s-a ajuns la o concluzie privind numirea preşedintelui. Opţiunea Guvernului României este de a păstra portofoliul Agriculturii şi de a-l nominaliza pe domnul Cioloş, dar nu pot face o nominalizare până nu discut cu preşedintele Comisiei Europene, e ca şi când aş nominaliza pentru ceva ce nu avem. în momentul în care avem confirmarea domnului preşedinte Juncker că România poate să obţină din nou acest portofoliu, vine şi nominalizarea", a afirmat Ponta.
Întrebat când va avea discuţia cu Jean-Claude Juncker, premierul a spus că vineri, adăugând că scrisoare oficială a României o va trimite imediat ce are confirmarea preşedintelui Comisie Europene că portofoliul Agriculturii revine ţării noastre.
"Din păcate e greu să avem discuţiile avansate într-o zi sau două, mai ales că nu s-a ajuns la o concluzie legată de preşedintele Consiliului", a mai spus Ponta.
Victor Ponta a declarat, joi, la Belgrad, că va discuta şi el cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre propunerea din partea României pentru postul de comisar european şi a arătat că este foarte probabil ca portofoliul Agriculturii să fie păstrat.

Preşedintele Băsescu îl susţine tot pe Cioloş

El a mai spus că nu a discutat cu preşedintele Traian Băsescu, care s-a aflat miercuri la Bruxelles, dar că a aflat că nu s-a ajuns la o concluzie privind numirile în noile funcţii la nivel european.
"Nu am discutat cu preşedintele Băsescu, dar am aflat că, din păcate, aseară nu s-a ajuns la o concluzie privind numirile în noile funcţii la nivel european, cu excepţia preşedintelui Comisiei Europene, care a fost de altfel şi votat de Parlament (...) Poziţia Guvernului, pe care de altfel am dezbătut-o şi o voi discuta cu Juncker, este de a încerca să păstrăm portofoliul Agriculturii. Este foarte probabil că vom avea portofoliul Agriculturii", afirma Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a discutat, miercuri, la Bruxelles, cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre "exigenţele" pe care trebuie să le îndeplinească propunerile statelor membre pentru viitoarele poziţii de comisar european, conform unui comunicat al Preşedinţiei.
De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre propunerea de candidat şi portofoliu pe care România o va avansa pentru viitoarea Comisie Europeană.
Atât preşedintele Băsescu, cât şi premierul Ponta şi-au exprimat sprijinul pentru o nouă nominalizare din partea României a actualului comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.
Înainte de a pleca la Bruxelles, Băsescu a spus că îl va propune pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de comisar european, el precizând că trebuie să îi spună noului preşedinte al CE un nume din partea României, deşi Guvernul nu a făcut procedurile din ţară.
Referindu-se la declaraţiile premierului Victor Ponta, care a spus că şeful statului nu are mandat pentru a face nominalizarea de comisar european, Traian Băsescu a spus: "Eu nu am nevoie de mandat, eu am obligaţia să apăr interesul naţional".
Preşedintele a precizat că, şi în timpul guvernelor Tăriceanu şi Boc, desemnarea comisarului european a făcut-o Guvernul, dar "în bun acord" cu el.
"Când Tăriceanu a încercat să o facă de capul lui fiind cocoş cu Vosganian, nu s-a putut", a adăugat Traian Băsescu.

Victor Ponta trebuia să deruleze deja procedura pentru desemnarea comisarului european, spune preşedintele

El a menţionat că premierul Victor Ponta trebuia să deruleze deja procedura pentru desemnarea comisarului european, care trebuia să fie audiat în comisiile parlamentare de resort.
"Eu nu vreau să am o reacţie la declaraţiile lui Victor Viorel, dar, la ora asta, când preşedintele Comisiei Europene e desemnat, România trebuia să aibă scrisoarea trimisă de Guvern cu numele celui pe care îl propune. Eu mă duc la Consiliul European ca preşedinte al României. Eu nu-mi pot permite azi să nu-i spun un nume lui Juncker, pentru că ştiu că pe portofoliul pe care îl vizăm noi mai sunt şi alte state interesate. Nu pot să spun «domnul prim-ministru nu şi-a făcut treaba acasă»", a susţinut Traian Băsescu.
El a mai spus că deja jumătate din ţările membre UE i-au trimis în scris noului preşedinte al CE, Jean Claude Juncker, nominalizările pentru comisar european.
Premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele Traian Băsescu vrea să nominalizeze el comisarul european din partea României, dar că nu i-a acordat preşedintelui "mandat" în acest sens, deoarece Guvernul este cel care nominalizează comisarul.
"În ceea ce priveşte nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona şi legii româneşti, Guvernul nominalizează un comisar. Domnul preşedinte vrea să îl nominalizeze el. Eu nu consider că... şi nu i-am dat acest mandat şi, de acum încolo, este foarte important pentru viitor. Aşa cum se întâmplă şi în Germania, cancelarul Merkel nominalizează comisarul, şi peste tot în Europa comisarul european este desemnat de către Guvern, eu nu am cum să accept ca preşedintele să uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de către Tăriceanu în 2007 şi de Emil Boc în 2009", a spus Ponta.
Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat că a primit de la preşedinteleTraian Băsescu o scrisoare în care acesta îi transmite că nominalizarea comisarului european din partea României o face şeful statului.
El a arătat astfel că preşedintele are o anumită tendinţă "patologică" de a strânge pe ultimele luni de mandat cât mai multă putere.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că s-a înţeles cu premierul Victor Ponta pe acelaşi nume şi acelaşi portofoliu de comisar european, respectiv portofoliul Agriculturii, şeful statului precizând că doreşte să încerce să obţină pentru România un post de vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Şeful statului a spus în continuare că România doreşte să menţină portofoliul agriculturii, deţinut în prezent de Dacian Cioloş.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro