La şedinţa de bilanţ pe anul trecut, ţinută în Sala Mare a Prefecturii, pompierii brăileni s-au plâns din nou, aşa cum fac de mulţi ani, că tehnica de intervenţie pe care o au la dispoziţie este foarte veche şi uzată sau că hidranţii fie lipsesc complet de pe cele mai multe străzi, fie asigură o presiune foarte scăzută, acolo unde se mai găsesc. O altă nemulţumire a pompierilor este că nu se pot instrui în condiţii corespunzătoare, din cauza dotărilor mai mult decât precare pe care le au la dispoziţie în poligonul de specialitate.
Dacă echipajele SMURD şi cele pentru intervenţii pirotehnice dispun de tehnică nouă, achiziţionată în ultimii ani, în ceea ce priveşte intervenţia la incendii situaţia începe să devină dramatică. Autospecialele pentru stingerea incendiilor au o vechime de peste 30 de ani şi sunt din ce în ce mai greu de întreţinut, din cauza lipsei de fonduri, dar şi a dificultăţilor legate de procurarea pieselor de schimb. Informaţiile privind numărul autospecialelor aflate la dispoziţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila sunt clasificate şi nu pot fi făcute publice. Cert este că, deşi s-a sperat că pe parcursul anului 2011 se va înnoi parcul auto al inspectoratului, graţie finanţărilor provenite prin Programul Operaţional Regional, acest lucru nu s-a întâmplat. Lucrurile s-au împotmolit la nivelul procedurilor de evaluare a ofertelor, astfel încât achiziţionarea propriu-zisă a autospecialelor nu s-a putut face. "Problema nu este specifică doar judeţului Brăila sau Regiunii de Dezvoltare Sud-Est din care facem parte. Licitaţiile au fost blocate la nivelul întregii ţări din cauza contestaţiilor. Există, însă, speranţe că, anul acesta, lucrurile se vor debloca, iar dotarea cu autospecialele de care este atâta nevoie se va produce", a declarat, în cadrul şedinţei de bilanţ de ieri, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Dumitru Popa.
"Hidranţii sunt absolut necesari"
Prezent şi el în sală, primarul Aurel Simionescu a ţinut să precizeze că, de acum înainte, toate proiectele de infrastructură ce se vor derula în municipiu vor viza şi reînnoirea hidranţilor de pe domeniul public. "Am rezolvat problema hidranţilor pe strada Griviţei, o vom rezolva şi pe Bulevardul Dorobanţilor şi pe Calea Călăraşilor, unde lucrările de modernizare sunt în desfăşurare. Vom avea în vedere să alocăm fonduri pentru astfel de hidranţi în toate zonele unde se vor face lucrări de infrastructură. Va costa destul de mult şi poate că mulţi vor fi folosiţi o singură dată sau deloc în 50 de ani, însă important este să fie acolo şi să fie funcţionali pentru că, în cazul unui eveniment nedorit, prezenţa lor poate salva vieţi", a declarat Simionescu. În prezent, în afară de strada Griviţei, unde există hidranţi noi, municipiul Brăila stă foarte prost la acest capitol. În zona centrală, delimitată de Bulevardul Dorobanţilor există hidranţi, însă cei mai mulţi nu pot asigura o presiune corespunzătoare a apei deoarece conductele subterane sunt foarte vechi şi se pot fisura. Problemele cele mai mari sunt în cartierele Radu Negru, Progresul, unde hidranţii lipsesc aproape cu desăvârşire. Lucrurile stau la fel de prost şi în Chercea, în zona cuprinsă între Şos. Focşani şi Şos. Baldovineşti, după cum ne-a informat maiorul Stoian Ştefan, purtătorul de cuvânt al ISU "Dunărea" Brăila. Situaţia este la fel de gravă şi în mediul rural, majoritatea comunelor fiind lipsite de hidranţii atât de necesari.
Pe parcursul anului 2011, pompierii brăileni s-au confruntat cu 256 de incendii, cu 35 mai multe decât în 2010. În urma acestora a rezultat moartea unei persoane, rănirea altor două şi pagube materiale în valoare de 3,1 milioane de lei noi. În urma intervenţiilor pompierilor a fost salvată o persoană. S-au salvat, de asemenea, 873 de animale şi bunuri materiale în valoare de 20,6 milioane de lei.