Mergi la conţinutul principal

Pompieri taiati de la alimentarea cu apa

Cindva, era una dintre cele mai solicitate subunitati de pompieri din tara. Astazi, are un program mult mai relaxat, dar inca iese in evidenta printr-un anumit aspect, din pacate unul nu tocmai fericit: este, probabil, una dintre putinele subunitati de pompieri care nu au posibilitatea sa-si alimenteze autospecialele cu apa in propriul sediu. Este vorba despre Detasamentul 2 Pompieri Braila. Infiintat la inceputul anilor '60, odata cu Platforma Chimica de la marginea orasului, acesta avea, in principal, misiunea de a interveni pentru stingerea incendiilor aparute la Combinat si Termocentrala. Intreprinderea de industrie chimica i-a asigurat Companiei nr. 2 Pompieri, cum se numea pe vremea aceea, un sediu cu toate utilitatile necesare - apa, energie electrica, caldura pe timpul iernii. Mai mult, periodic, Combinatul se ocupa si de intretinerea cladirii si a spatiului aferent. In schimb, e de inteles ca pompierii aveau de lucru cit cuprinde la mentinerea sigurantei pe platforma chimica. "Erau cel putin cinci incendii pe zi. La fabrica de sulf erau zeci de cuptoare in functiune, iar incidentele se tineau lant. Cind auzeam bubuitura, nici nu mai asteptam apelul de solicitare la interventie, stiam ca iar s-a produs o explozie la un cuptor, ne echipam si mergeam la fabrica de sulf", ne-a povestit colonelul Gheorghe Pascali, in prezent prim-adjunctul comandantului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" Braila. In anii '80, acesta era locotenent major in cadrul Companiei nr. 2 si a trait pe viu cele mai dificile interventii din istoria subunitatii in cauza. "In februarie 1985, a avut loc o explozie urmata de un incendiu, la turbogeneratorul nr. 2 al Termocentralei. In acelasi an, in octombrie, a luat foc sala de masini a fabricii de celofibra. Ambele interventii au fost extrem de grele. Eu am atins un utilaj incins de incendiu si mi s-a luat carnea de pe picior. Am avut sapte zile scutire de cizma, fiindca nu puteam sa ma mai incalt", ne-a povestit colonelul Pascali.

Sanse mari ca Detasamentul 2 sa se mute in casa noua, la Chiscani

In anii '90, Compania nr. 2 a devenit Detasamentul 2 Pompieri Braila, dar trecerea timpului nu a adus doar schimbarea denumirii subunitatii ci si un serviciu mai relaxat pentru echipajele de interventie. Lichidarea Combinatului de fire si fibre artificiale ("Dunacor") si privatizarea Combinatului de hirtie ("Celhart Donaris") precum si restringerea progresiva a activitatii acestuia din urma au redus foarte mult activitatea pompierilor pe vechea platforma chimica. Depozitul de stuf nu mai exista, fabrica de sulf a devenit amintire, asa ca, in ultima vreme, mai apare doar cite un incendiu la citeva luni, pe la vreo magazie sau ghereta de paznic. Pe de alta parte, de cind "Celhart Donaris" s-a privatizat, cheltuielile au fost reduse la strictul necesar, iar asta nu avea cum sa nu afecteze si subunitatea de pompieri. Lovitura de gratie a venit la inceputul acestui an, cind i s-a taiat alimentarea cu apa. "N-am mai primit nici apa potabila, pentru consumul subunitatii, nici apa industriala, pentru alimentarea autospecialelor de interventie. Apa potabila ne-am asigurat, prin conectarea la sistemul inelar de alimentare al municipiului, dar pentru apa industriala trebuie sa ne deplasam pina la Termocentrala, cu care am incheiat o conventie", ne-a spus capitanul Georgica Burlacu, comandantul Detasamentului 2 Pompieri din cadrul ISU "Dunarea" Braila. Acesta se plinge ca si cladirea care adaposteste subunitatea se afla intr-o stare din ce in ce mai critica. "Se infiltreaza apa de ploaie peste tot", ne-a marturisit capitanul Burlacu.
Situatia nu are cum sa fie alta, din moment ce, de circa 2 -3 ani, echipele de intretinere ale "Celhart Donaris" n-au mai trecut si pe la subunitatea de pompieri din cadrul platformei chimice. Sefii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta nici macar nu pot fi suparati pe actuala stare de fapt. "Nu avem cum sa-i obligam sa faca reparatii. E cladirea lor si pot sa ne ceara, in orice moment, sa o eliberam", recunoaste prim-adjunctul Gheorghe Pascali. Vechea conventie de pe vremea comunistilor, "Voi ne paziti de foc, noi va dam casa si utilitati", a ramas, asadar, de domeniul trecutului, iar patronatul societatii comerciale este preocupat, firesc, de reducerea cheltuielilor. Pompierii sint recunoscatori ca, pina acum, nu li s-a oprit si caldura. In garajele neincalzite, apa din autospeciale ar putea sa inghete, aspect ce ar duce la imposibilitatea iesirii la interventie.
Chiar daca principala menire a Detasamentului 2 era, la infiintare, asigurarea securitatii pe platforma chimica si la intreprinderile invecinate - "Termoelectrica" si CET - subunitatea avea si un raion de sprijin pe un semicerc cu raza de 40 km. Astfel, incendiile din localitatile Chiscani, Tichilesti, Tufesti, Gropeni, Albina, Unirea, Valea Cinepii sau Lanurile intra, de asemenea, in zona sa de competenta. Pentru aceste comunitati, mutarea Detasamentului 2 intr-o locatie mai indepartata nu poate fi de bun augur. Din acest motiv, cind s-a pus problema ca subunitatea sa fie relocata in actualul poligon de instructie al ISU, mai exact pe Sos. Baldovinesti, primarul din Chiscani a sarit ca ars. "Pai, pe noi cui ne lasati?!", s-a speriat acesta. Ca sa nu ramina comuna fara protectie la foc, primarul s-a aratat dispus sa puna la dispozitie un teren pentru construirea unui nou sediu. Locatia este deja stabilita, insa ramine problema banilor. Primaria Chiscani a promis ca se ocupa de intocmirea studiului de fezabilitate, iar conducerea Consiliului Judetean si-a luat angajamentul sa asigure finantarea constructiei. "Sa se faca proiectul, sa vedem despre ce suma este vorba, iar pe urma supunem aprobarii Consiliului Judetean. Daca valoarea investitiei va fi prea mare, alocam o suma multianuala, adica in doua transe", ne-a declarat presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro