Pompier de cursă lungă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pompier de cursă lungă

• plutonierul major Costel Mazâlu din cadrul ISU Brăila a participat, în ultimii şapte ani, la nenumărate maratoane şi ultramaratoane • fie că este vorba despre acţiuni cu componentă umanitară, fie că aleargă pur şi simplu din pasiune pentru sport, brăileanul nostru dă dovadă de o rezistenţă fizică şi psihică ieşită din comun

 

Finalizarea unui maraton nu e nicidecum o experienţă la îndemâna oricui. E nevoie de un organism foarte bine antrenat şi, mai ales, de un psihic de fier, calităţi pe care nu oricine le poate avea în viaţa noastră de zi cu zi presărată mai degrabă cu situaţii stresante decât cu calm şi echilibru. Chiar dacă, prin natura meseriei, se confruntă deseori cu situaţii-limită generatoare de stres, pompierul brăilean Costel Mazâlu face faţă cu brio efortului fizic şi psihic presupus de cursele de maraton. În vârstă de 38 de ani, acesta aleargă de câte ori are ocazia, fie pentru cauze nobile, fie pur şi simplu din pasiune pentru sport. Au trecut deja 7 ani de când a participat la primul maraton, iar experienţa acumulată în tot acest timp îi dă suficientă siguranţă încât să se înscrie la cele mai complexe şi grele curse organizate în zone montane sau pe malul mării. Că are de înfruntat pante greu de urcat şi la pas, darămite în alergare, sau nisipul afânat al plajelor e totuna pentru el. Iar când alergarea se face pentru o cauză nobilă, în sprijinul unui copil sau adult chinuit de o boală gravă, Costel Mazâlu devine de-a dreptul imun la orice efort, oricât de prelungit ar fi acesta, şi îşi dă şi ultimul strop de energie pentru satisfacţia de a ajuta un semen aflat în suferinţă.

“Când alergi într-un maraton clasic, de 42 de kilometri, sau chiar într-un ultramaraton ce se întinde pe o sută - două de kilometri, sau poate chiar mai mult, lupta se dă între tine şi psihicul tău. Dacă organismul dă semne că nu mai poate continua, dar tu strângi din dinţi şi reuşeşti să faci un pas dincolo de acel punct-limită, atunci lupta cu tine însuţi e câştigată, iar continuarea cursei până la final e asigurată. Corpul e ca un piston care pompează energie, atât timp cât creierul e suficient de motivat încât să îl facă să meargă mai departe”, ne-a mărturisit Costel, alergătorul pe care cotidianul nostru l-a avut alături în campania umanitară “#colorămîmpreună. Dăm viaţă Secţiei de Pediatrie”. Împreună cu militarul gălăţean Laurenţiu Cobzaru, pompierul Costel Mazâlu a alergat într-un cros organizat în Parcul Monument, ca să atragă atenţia asupra cauzei promovate de ziarul nostru. De altfel, cei doi aproape că nu ratează nicio campanie umanitară, indiferent de cine este iniţiată. Că aleargă câţiva kilometri într-un parc sau câteva sute de kilometri într-un ultramaraton, nimic nu este prea greu pentru ei, atât timp cât ştiu că pot fi de folos într-o cauză nobilă. La începutul lunii martie, de exemplu, cei doi, însoţiţi de sublocotenentul Petronela Lungu din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, au pornit într-un ultramaraton pe distanţa Galaţi - Bucureşti dedicat atât Zilei Protecţiei Civile, cât şi pentru patru cazuri umanitare. Astfel, ultramaratonul la care au participat cei trei alergători a avut un puternic scop caritabil pentru plutonierul adjutant Viorel Dima, pompier la I.S.U. Brăila, aflat sub tratament la un spital din Viena pentru tratarea unei boli grave (cancer esofagian cu metastaze ficat), dar şi pentru Antonia Gal (fiica militarului M.Ap.N.  Gal Ciprian Isidor),  Marcel Roşu ( militar  M.Ap.N.) şi Ana-Maria Tudor (elevă). Toţi cei patru au nevoie de sprijin financiar pentru a se putea trata de bolile grave de care suferă, iar maratoniştii şi-au propus să atragă atenţia asupra situaţiei lor, astfel încât oamenii de bine să afle despre ce este vorba şi să ajute, fiecare după posibilităţi. În acel ultramaraton de la începutul lunii martie, cei trei protagonişti, printre care s-a aflat şi Costel Mazâlu, au alergat timp de 46 de ore, cu mici pauze de câteva minute, distanţa parcursă în total fiind de 260 kilometri. Totul s-a terminat cu bine şi, datorită efortului depus de cei trei, semenii aflaţi în suferinţă au primit mici donaţii care i-au ajutat să îşi ducă mai departe tratamentul.

 

Călit fizic şi psihic de munca în cadrul ISU

 

Dependent de adrenalină, pompierul brăilean nu se dă în lături de la cele mai inedite şi dificile întreceri. Astfel, în urmă cu o săptămână şi ceva, el a făcut parte din echipa “Lupilor Gălăţeni” care a participat la cea de-a şase ediţie a unei curse cu obstacole organizate la Iaşi, în Enduro Ranch, singurul parc natural şi de aventură off-road din nord-estul României. Sâmbătă, 18 mai, Costel Mazâlu, împrună cu ceilalţi 17 componenţi din Galaţi ai echipei “Lupilor”, a participat la un eveniment caritabil organizat în Parcul Monument din Brăila, pentru militarul Andrei Săndel, diagnosticat cu tumoră malignă a colonului. A doua zi, pe 19 mai, au plecat cu toţii la Enduro Ranch, la evenimentul intitulat “Asaltul Lupilor”. “Acest tip de eveniment are cel mai mare număr de participanţi din România, cu obstacole provocatoare şi mult noroi. Asaltul Lupilor este despre spirit de echipă şi adrenalină, neexistând limită de timp pentru parcurgerea circuitului. Pentru depăşirea obstacolelor, participanţii se pot ajuta reciproc, iar pentru cei care nici aşa nu pot trece de obstacole există exerciţii de penalizare. Obstacolele sunt concepute astfel încât să testeze capacităţile fizice şi psihice, traseul desfăşurându-se în proporţie de 80% prin noroi. Au luat startul mai multe echipe, fiecare echipă fiind compusă din maxim 20 persoane. A fost o experienţă unică, cu multă distracţie, un eveniment bine organizat, cu puncte de hidratare, asistenţă medicală şi mulţi voluntari pe traseu. La final, toţi participanţii au primit o medalie”, ne-a povestit Costel Mazâlu.

Ca de fiecare dată, competiţia “Asaltul Lupilor” a avut şi o latură umanitară. Anul acesta, scopul a fost sprijinirea beneficiarilor Magic Home Iaşi, proiect care oferă gratuit familiilor cu copii diagnosticaţi cu cancer sau alte afecţiuni grave, locuri de dormit cu toate facilităţile unei case.

Pe 26 mai, Costel Mazâlu a participat la Maratonul Internaţional Braşov, o cursă de 42,195 km pe care a reuşit să o parcurgă fără probleme, situându-se pe un loc fruntaş.

Costel Mazâlu spune că nu face un antrenament special pentru a participa la aceste curse întinse pe zeci sau sute de kilometri. Pregătirea fizică pe care o face în mod curent în timpul activităţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila se dovedeşte a fi suficientă pentru forma în care se află acesta. Având grad de plutonier major, Costel face parte din echipa de descarcerare grea a inspectoratului, iar din această funcţie se confruntă deseori cu situaţii care îl călesc atât fizic, cât mai ales psihic. Pentru că nu e la îndemâna oricui să poată mânui cu dexteritate de chirurg un echipament greu de circa 40 de kilograme cu ajutorul căruia desface ca pe nişte conserve caroseriile unor maşini turtite de forţa unor impacturi devastatoare, într-o asemenea manieră încât să poată proteja corpurile fragile ale victimelor prinse între fiare. Costel Mazâlu a intervenit de-a lungul timpului la numeroase accidente rutiere, şi fiecare şi-a pus amprenta asupra psihicului său, întărindu-l suficient de mult încât parcurgerea în fugă a câtorva zeci de kilometri să-i pară o simplă plimbare până la magazinul de la colţ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro