Mergi la conţinutul principal

Poluare in vazul tuturor brailenilor

Braila dispune de o retea sofisticata de monitorizare a calitatii aerului, gratie unui proiect finantat din bani europeni, in cadrul caruia au fost amplasate cinci statii automate de prelevare a probelor si un panou de afisare publica a rezultatelor. Locatiile statiilor au fost stabilite de o firma specializata, pentru a fi acoperite toate categoriile de risc. Astfel, doua au fost pozitionate in zone cu impact industrial (Termocentrala de la Chiscani si sectia Uzinei de Apa, de linga Sos. Baldovinesti), una a fost pusa la periferie, in localitatea Cazasu, una pe o artera cu trafic intens (Calea Galati) si una intr-o zona relativ ferita de poluare, ce ofera date cu caracter general, in spatele Primariei. Datele colectate sint trimise la Agentia de Protectia Mediului, iar de aici sint transmise la un laborator national de referinta, la Bucuresti, unde sint validate, apoi se retransmit la panoul de afisaj situat la capatul Bulevardului Independentei, la intersectia cu Calea Calarasilor. Sistemul va afisa continuu starea parametrilor din atmosfera, indicind imediat orice depasire a concentratiilor maxime admise ale substantelor din aer, astfel incit sa poata fi depistata din timp o eventuala poluare. "Este un mare pas inainte. Pina acum, analizele se faceau periodic, manual, necesitind mult timp. Cu ajutorul acestui sistem se pot emite politici de protectia mediului pe termen lung", ne-a declarat Aurel Banuta, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Braila. Deocamdata, sistemul se afla in probe, fiind pornit doar de citeva zile. Inca nu s-a facut conexiunea cu laboratorul din Bucuresti, pentru ca datele sa fie validate. "In citeva zile, serverele noastre vor incepe sa transmita datele la laboratorul de referinta, din acel moment sistemul fiind pornit oficial", ne-a explicat Banuta.
Astfel de statii de monitorizare si panouri de afisaj au fost montate in toate orasele mari din Romania, fiind destinate sa faca parte dintr-o retea de supraveghere a factorilor de poluare la nivelul intregii Uniuni Europene.
Deocamdata, datele afisate pe panoul de pe B-dul. Independentei nu prea sint pe intelesul brailenilor, deoarece se folosesc exclusiv termeni stiintifici. Incepind din luna aprilie, insa, modul de expunere a datelor colectate de statii va fi mult mai accesibil publicului larg. Astfel, se va utiliza un indice general de poluare, pe o scala de la 1 la 6, unde 6 va reprezenta situatia cea mai grava.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro