Poluare masivă, cu pulberi în suspensie, la silozul construit recent în portul Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poluare masivă, cu pulberi în suspensie, la silozul construit recent în portul Brăilei

* degajările de praf rezultau în urma operaţiunilor de încărcare-descărcare a cerealelor * Garda de Mediu a constatat că agentul economic funcţionează fără autorizaţie de mediu * s-a dispus încetarea activităţii până la intrarea în legalitate, aplicându-se o amendă de 40.000 lei

 

 

 

 

Silozul construit recent în zona portuară a Brăilei, la doar câteva sute de metri de fosta Căpitănie, n-a fost bine primit de toată lumea. În special brăilenii care obişnuiau să meargă la pescuit pe acea porţiune de mal au fost nemulţumiţi atunci când li s-a îngrădit accesul în locul pe care-l frecventau de ani de zile fără nicio restricţie. Au mai fost, de asemenea, opinii potrivit cărora construcţia aceea masivă, din tablă, strică aspectul zonei şi nu prea îşi avea rostul acolo. Pe de altă parte, au fost şi păreri potrivit cărora apariţia silozului respectiv este cât se poate de oportună din punct de vedere economic, deoarece mai animă activitatea anemică a portului. Cert este că, indiferent de aceste polemici, investitorii şi-au văzut de treabă, iar silozul de cereale a fost construit de la zero într-un interval relativ scurt. În prezent, este pe deplin funcţional, iar activitatea de încărcare - descărcare a navelor a început deja. Cei care au montat instalaţiile de încărcare a cerealelor nu prea au ţinut cont, însă, de protecţia mediului, aspect devenit evident după norul de praf ce rezultă în urma acestei activităţi. În urmă cu câteva zile, navele în care se descărcau cereale abia se vedeau din cauza pulberii albe ce se întindea până pe malul de vizavi al fluviului. ”Ia uitaţi-vă ce poluare! Cine le-a dat ăstora, dom-le, autorizaţie să îşi facă siloz aici?! În altă parte, mai la marginea oraşului, într-o zonă mai ferită, nu puteau să se ducă?!”, îşi vărsa năduful un brăilean care încerca să pescuiască în apropierea gardului care delimitează perimetrul noului siloz de zona unde încă se poate circula liber pe faleză.

 

Garda de Mediu, măsuri drastice

 

Cotidianul nostru a solicitat un punct de vedere de la Garda de Mediu Brăila referitor la acest aspect. Ni s-a transmis că până în acel moment nu fusese primită nicio sesizare pe această temă dar că se vor face verificări la faţa locului şi vom fi informaţi despre rezultatul controlului. Ieri, comisarii de mediu ne-au transmis că, într-adevăr, atmosfera este poluată din cauza activităţilor desfăşurate pe respectivul amplasament şi că, mai mult decât atât, agentul economic în cauză nu are autorizaţie de mediu, deci funcţiona ilegal. ”Baza de depozitare cereale amplasată pe malul Fluviului Dunărea, incinta Port Brăila, parcelă 3, aparţine SC COFCO INTERNAŢIONAL ROMÂNIA SRL, iar investiţia a fost realizată în baza Deciziei etapei de încadrare nr.5263 din 30.03.2020 emisă de APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului n.r.) Brăila. Societatea funcţionează fără a deţine act de reglementare emis de APM Brăila pentru activităţile desfăşurate pe amplasament. În timpul operaţiunilor de încărcare a cerealelor pe navă s-au constatat emisii de pulberi în atmosferă, acestea depunându-se pe luciul de apă şi o parte pe malul fluviului”, ne-a informat Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu, în urma controlului desfăşurat luni, 14 iunie.

Societatea în cauză a fost amendată cu 40.000 lei (400 milioane lei vechi), pentru încălcarea prevederilor art. 94 alin 1, lit.a) din OUG 195/2005 privind protecţia mediului cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, ”s-a dispus interzicerea desfăşurării activităţilor pe amplasamentul punctului de lucru al COFCO INTERNAŢIONAL ROMÂNIA SRL din Brăila, Incinta Port Brăila, parcelă 3, până la obţinerea autorizaţiei de mediu”, au mai precizat comisarii de mediu.

Pe lângă sancţiunea menţionată, societatea comercială a fost somată să facă demersurile legale pentru obţinerea autorizaţiei de mediu şi să caute soluţii tehnice astfel încât să se reducă emisiile de pulberi rezultate din activitatea de descărcare cereale din mijloace auto în buncăre şi din silozurile depozitului în navele de transport, cu respectarea legislaţiei specifice privind protecţia atmosferei.

Potrivit datelor obţinute de la Registrul Comerţului, ”Cofco Internaţional România” SRL este o firmă cu capital 100% străin, având ca asociaţi două persoane juridice, ambele cu sediul în Olanda. Societatea are sediul social în Bucureşti şi mai multe puncte de lucru, în judeţele Ialomita, Constanta şi Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Neamţ, precum şi punctul de lucru din Brăila, de pe faleza Dunării, parcela 3, unde a fost construit silozul de cereale. Ca administratori, figurează trei cetăţeni italieni şi unul de naţionalitate română, toţi fără nicio legătură cu Brăila.


 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro