Politiei Comunitare i s-au asigurat clienti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Politiei Comunitare i s-au asigurat clienti

Consiliul Local Municipal a aprobat, zilele trecute, lista unitatilor la care asigurarea pazei trebuie realizata de catre personalul Politiei Comunitare. Mai concret, este vorba despre directii cu personalitate juridica, regii autonome, societati comerciale si unitati de invatamint preuniversitar, la care Politia comunitara va asigura paza, de acum inainte. "La data de 1 decembrie 2005 s-a infiintat Politia Comunitara, avind statul de functii aprobat cu 200 functii de guard si 248 functii de agenti de politie comunitara. In conformitate cu prevederile legale, CLM trebuie sa aprobe prin hotarire de Consiliu unitatile la care Politia Comunitara va asigura climatul de ordine si linistea publica", se arata in raportul prezentat consilierilor. Pe lista cu unitati a caror paza va fi asigurata de Politia Comunitara, aprobata de consilierii municipali, figureaza 98 de directii, servicii, institutii de cultura sau invatamint. Astfel, incepind de la Casa Casatoriilor, Casa memoriala "Emilia Dumitrescu", continuind cu caminele de batrini si terminind cu Stadionul municipal, toate aceste unitati subordonate Primariei vor fi pazite de politistii comunitari. Mai departe, sint vizate toate directiile subodonate CLM, precum DSP, Seroplant, Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor, Serviciul de Transport Public de Calatori, Casa de Cultura,Tearul "Maria Filotti" si cel de Papusi. In plus, pe lista amintita figureaza 74 de institutii de invatamint din municipiu, cuprinzind gradinite, scoli generale, colegii, licee, grupuri scolare.
Consilierul PSD Doru Damian a fost de parere ca trebuie verificat daca, prin impunerea angajarii de politisti comunitari de catre institutiile respective nu se intra in conflict cu legea achizitiilor publice: "Eu sint un sustinator fervent al Politiei Comunitare, si tin mult ca aceasta institutie sa-si faca treaba bine, dar trebuie sa vedem si conditiile de functionare. Sa spunem ca Politia Comunitara "raspunde de paza" e una, si sa spunem ca "executa paza" este cu totul altceva. De ce va spun treaba asta? Eu nu fac nici un fel de propaganda pentru alte tipuri de organizare a pazei, dar daca ne vom trezi cu o reclamatie la Consiliul Concurentei, si ni se cer daune - interese, sintem buni de plata. Era o solutie mai buna, si va amintiti ca am discutat, la o sedinta anterioara, un caiet de sarcini facut bine de tot, si nu mai aveam nici o durere de cap. Va spun sincer, nu vreau decit sa ne protejam, sa-i ajutam pe cei de la Politia Comunitara, dar sa ne si protejam noi intre noi".
La rindul sau, consilierul PNL Constantin Teodorescu a fost de parere ca trebuie avut in vedere ca scolile sa fie primele care sa beneficieze de serviciile politistilor comunitari, mai ales in contextul in care, in ultima vreme, se constata o escaladare a violentelor in unitatile de invatamint: "Nu stiu daca exista personal suficient, pentru acoperirea pazei tuturor acestor unitati, si propun sa fie acoperite, la inceput, cu predilectie, unitatile de invatamint. Nu de alta, dar sa nu ne trezim ca aparam pretioasele flori ale Seroplant, aduse din strainatate, si nu mai avem oameni pentru scoli".

"O singura problema avem cu acest proiect: aceea a scolilor"

Nelamuririlor exprimate de Doru Damian le-a raspuns directorul Sorina Bosoanca, ce i-a asigurat pe consilieri ca prin impunerea angajarii de politisti comunitari, de catre institutiile respective, nu se incalca in nici un fel legea achizitiilor publice: " In opinia noastra, nu avem de-a face cu o contradictie sau cu o incalcare a Ordonantei 60, privind achizitiile publice, deoarece art 26, din HG 2295 prevede clar: "in vederea indeplinirii atributiilor ce ii revin conform legii Politiei Comunitare, personalul de conducere, de coordonare, de paza si de ordine raspunde de organizarea si functionarea pazei unitatilor stabilite prin HCLM sau preluate pe baza de prestari servicii. Daca legea spunea "raspunde de organizarea", atunci domnul consilier avea dreptate, dar atit timp cit spune "raspunde de organziarea si functionarea pazei", consider ca proiectul de hotarire este corect adoptat. De altfel, noi am luat legatura, ce-i drept, numai telefonic, cu Autoritatea Nationala de Reglemntare a Achizitiilor Publice, si urmeaza ca proiectul, inainte de a fi pus in aplicare, sa fie prezentat Autoritatii, spre avizare. O singura problema avem cu acest proiect: acceea a scolilor, care au dubla finantare. Noi raspundem de paza imobilelor, iar pentru paza si functionalitatea activitatii, fondurile vin din alta parte, de la Ministerul Invatamintului. Unica problema este aici, dar pentru ca noi asiguram paza imobilelor, atit cit putem, din finantele locale, am introdus acea lista cu scolile, a caror paza o vom incredinta Politiei Comunitare".
La rindul sau, primarul municipiului, Constantin Cibu, apreciaza ca ar fi chiar culmea ca Primaria sa dea bani, pentru finantarea Politiei Comunitare, si sa angajeze firme private de paza, pentru institutiile din subordine: "Ar fi o chestiune nelalocul ei, ca noi sa avem o Politie Comunitara, pe care o finantam partial din bugetul local, iar paza directiilor noatre sa fi asigurata de altcineva. E absurd!".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro