Zeci de brăileni s-au prins în hora unirii, cu mic cu mare, în frunte cu oficialităţile locale, în cadrul ceremoniei ce s-a ţinut, ca de obicei, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe bulevardul cu acelaşi nume. Printre oficialităţile prezente s-au aflat parlamentarii Marian Dragomir, Ion Rotaru sau Marioara Nistor, însă s-a remarcat lipsa primarului Simionescu. Prefectura a fost reprezentată de Vasilica Vâlcu, care încă nu a fost schimbată oficial din funcţia de prefect.
Manifestările au început la ora 10.00, în sala de spectacole a Casei Tineretului. După intonarea Imnului Naţional al României, de către Muzica Militară a Garnizoanei Brăila, prefectul Vasilica Vâlcu a evocat momentul istoric din 24 ianuarie 1859, când Moldova şi Ţara Românească şi-au ales acelaşi domnitor, făcând astfel primul pas spre unirea cea mare şi formarea României de astăzi.
A urmat un spectacol susţinut de elevi ai şcolilor gimnaziale C.S. Aldea, Al. I. Cuza, Mihai Eminescu şi Vasile Alecsandri, precum şi de grupul „Generaţii" şi trupa „Antic".
De la ora 11.00, la scuarul de la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a început un ceremonial militar. Un sobor de preoţi a oficiat serviciul religios, după care reprezentanţii Prefecturii, ai Primăriei şi Consiliului Judeţean, precum şi ai Poliţiei, Jandarmeriei, ai partidelor politice şi asociaţiilor de veterani au depus coroane şi jerbe de flori la monumentul lui Cuza.
După defilarea gărzii de onoare a Garnizoanei, toţi cei prezenţi - politicieni sau simpli cetăţeni - au fost invitaţi să se prindă în hora unirii şi puţini au fost cei care nu au răspuns acestei invitaţii.