Guvernul propus de noul prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, a trecut ieri de Parlamentul României cu 237 de voturi pentru. Decizia nu a fost o surpriză chiar dacă cei aflaţi în Opoziţie nu au participat la vot, membrii Coaliţiei deţinând majoritatea. Întrebaţi în legătură cu noul guvern, atât reprezentanţii Partidului Social Democrat Brăila cât şi cei ai naţional liberalilor şi-au manifestat scepticismul faţă de noul cabinet. "Atât strada cât şi noi am cerut alegeri anticipate şi un nou guvern nu rezolvă în niciun caz problemele României. Vom continua să cerem desfăşurarea alegerilor anticipate pentru că noul guvern, din ce am constatat, reia de fapt programul Guvernului Boc şi este evident că nu va avea o altă orientare. Deci, blocajul în care se află astăzi România din punct de vedere economic, generat şi de criză şi de toate lucrurile care ţin de conjunctura internaţională, este în primul rând generat de măsurile pe care le-a luat guvernul, fără să ţină cont în niciun fel de vocea Opoziţiei, dar măsuri care au fost de cele mai multe ori «a tăia» şi nu «a pune ceva în loc» şi nu «a stimula mediul de afaceri» şi nu «a încuraja» de fapt dezvoltarea pe toate segmentele economice, care ar fi generat locuri de muncă, stadii de impozite şi aşa mai departe", a spus Ion Rotaru, senator PSD Brăila despre acest subiect. Politicianul a menţionat că decizia USL-ului de a nu participa la votul pentru alegerea noului guvern a fost generată de faptul că Parlamentul "a devenit un organism decorativ" şi nu mai este capabil să îşi impună punctul de vedere. "Referitor la componenţa guvernului, eu cred că e unul făcut pe picior, în sensul că s-a încercat să se albească să spunem aşa, faţa PDL-ului prin schimbarea tuturor numelor care au fost înainte. Nu este un guvern format din oameni tineri, ci este unul nou, format din oameni lipsiţi de experienţă. Sunt oameni cărora poţi să le acorzi încredere până la proba contrarie, dar România nu este astăzi în situaţia să facă experienţe. România nu este în situaţia în care să accepte de dragul de a schimba faţa unui partid, oameni care nu au expertiza necesară şi care nu pot duce pe umeri o greutate atât de mare în situaţii de criză", a mai adăugat sursa citată.
Constantin Dumitriu (PDL): "O echipă de oameni tineri, o echipă de oameni cu experienţă, de oameni care vin majoritatea din interiorul actului administrativ" "Nu s-a schimbat nimic, primul ministru continuă să fie Traian Băsescu"
Declaraţia îi aparţine deputatului PSD de Brăila, Mihai Tudose care s-a arătat extrem de indignat de schimbarea prim-ministrului României şi a guvernului. "Nu s-a schimbat nimic, primul ministru continuă să fie domnul Traian Băsescu. Politica guvernamentală este aceeaşi cu câteva «îmbunătăţiri». Cât despre «Marele guvern de specialişti», daţi-mi voie să am câteva îndoieli solide în ceea ce priveşte competenţa şi independenţa lor. Mai ales independenţa, fiindcă este clar că fiecare şi-a pus pupila acolo, telecomanda rămânând la foştii titulari", spune Tudose. Acesta a ţinut să precizeze că ceea ce se întâmplă acum nu reprezintă noul tip de abordare pe care îl spera USL-ul şi că protestele demarate de opoziţie vor continua până când "începe să se schimbe ceva". "Este un guvern care încearcă să păcălească şi să albească din imaginea PDL-ului, în sensul că vor face din nou nişte «sacrificii» şi vor da probabil câţiva leuţi înainte de campanie. Cu ce se deosebeşte noul guvern de vechiul guvern, în condiţiile în care a fost făcută lista noaptea la 23.00 şi dimineaţa era gata programul de guvernare pe bugetul şi pe acordul cu FMI, bătut în cuie cu o zi înainte. Despre ce vorbim în condiţiile în care noul ministru al Dezvoltării şi Turismului spune că va continua proiectele începute de fostul ministru, adică vor face din nou piscine, terenuri de fotbal în pădure şi în pantă, şi aşa mai departe. Care Guvern Ungureanu?! L-a ales el?! Nu. E dat la pachet. Fiecare ministru care a plecat şi-a pus omul, măcar UDMR-ul şi UNPR-ul au fost sinceri în demersul lor şi au trimis aceiaşi oameni, ceilalţi încearcă să păcălească", a completat PSD-istul.
Pe aceeaşi linie a mers şi Diana Tuşa, deputat PNL de Brăila, atunci când a fost întrebată despre noul cabinet. Aceasta a explicat şi motivele pentru care membrii USL "nu au avut cum" să participe la votarea de ieri. "Noul guvern nu are nicio legitimitate, nicio reprezentativitate în Parlament şi nu este susţinut decât de Traian Băsescu şi de gaşca sa. Mai mult decât atât, s-a văzut şi componenţa acestuia. Din punctul meu de vedere, nu ăsta e modelul de tânăr în politică - fiu al unor oameni de afaceri sau prieteni ai fiicei preşedintelui. Dar ceea ce este şi mai dureros este programul de guvernare, care nu aduce nimic nou pentru români. Este un program făcut pe genunchi, în care s-a preluat aproape integral vechiul program de guvernare. Drept urmare, mă întreb dacă tot se continuă mascarada asta, de ce l-au mai dat jos pe Boc? Era atât de bun şi avea rezultate atât de bune pentru români, iar dacă totul se continuă, de ce l-au mai dat jos?", a spus Tuşa pe un ton sarcastic.
"Guvernul Ungureanu - alegerea cea mai bună pentru România"
Preşedintele filialei locale a Partidului Democrat Liberal, Constantin Dumitriu, are o părere total diferită de colegii săi din Opoziţie. Acesta vede schimbarea Guvernului României ca pe un pas necesar pentru stabilitate. "Este cea mai potrivită alegere pentru România şi pentru guvernul ţării. O echipă de oameni tineri, o echipă de oameni cu experienţă, de oameni care vin majoritatea din interiorul actului administrativ, şi din zona în care au fost propuşi pentru funcţiile de miniştri. Este un guvern care va da stabilitate şi siguranţă economică României şi, bineînţeles, va continua proiectele pe care PDL-ul le-a promovat prin Guvernul Emil Boc", a declarat acesta. Întrebat despre gestul fostului prim ministru de a-şi da demisia, Dumitriu a specificat că a fost necesar acest lucru pentru a se ajunge la revitalizarea guvernului. "Această decizie era discutată de mai de mult, dar nu putea fi pusă în practică având în vedere că au fost de pus la punct elementele acordului cu FMI-ul. Era nevoie de o revitalizare a guvernului, era nevoie de o întinerire a sa pentru că acest guvern care a lucrat până acum pentru România a ajuns să fie unul erodat datorită măsurilor pe care le-a luat. De altfel, măsuri poate nepopuliste, dar în beneficiul României", a mai adăugat democrat liberalul. Preşedintele PDL Brăila a spus că în continuare se va merge pe linia de reformare a instituţiilor statului, pe menţinerea creşterii economice, pe consolidarea mediului economic şi financiar, care sunt, conform acestuia, măsurile strict necesare pentru stabilitatea României.
O părere asemănătoare a avut şi senatorul Constantin Cibu, liderul filialei UNPR de Brăila. "Era de aşteptat ca noul guvern să treacă, să aibă avizul Parlamentului cum s-a şi văzut la vot, doar două împotriviri şi restul, toată lumea din Coaliţie, a fost de acord cu acest guvern. Să sperăm că de data asta guvernul va fi mai aproape de populaţie, în sensul că oricum măsuri de austeritate mai trebuie implementate, însă nu atât de brusc. Poate dacă se încearcă o adaptare la noua situaţie economică a ţării într-un mod mai uşor, populaţia va înţelege. Dar eu sper că toate angajamentele noului guvern în legătură cu creşterea salariilor de la jumătatea anului - şi e posibilă, după toate previziunile economice făcute - să aducă o îmbunătăţire substanţială a relaţiilor între guvern, preşedinte şi populaţie", a încheiat Cibu.
Noul Guvern Ungureanu
Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu a propus, ieri, în Parlament, un Cabinet cu trei independenţi, trei reprezentanţi ai UDMR, doi ai UNPR - toţi prezenţi şi în Guvernul Boc - şi nouă democrat-liberali. Mai exact, componenţa Cabinetului Ungureanu este următoarea: Marko Bela (UDMR) - vicepremier, Cătălin Predoiu (independent) - ministrul Justiţiei, Leonard Orban (independent) - ministrul Afacerilor Europene, Lucian Bode (PDL) - ministrul Economiei, Gabriel Berca (PDL) - ministrul Administraţiei şi Internelor, Cristian Petrescu (PDL) - ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Alexandru Nazare (PDL) - ministrul Transporturilor, Stelian Fuia (PDL) - ministrul Agriculturii, Cătălin Baba (PDL) - ministrul Educaţiei, Răzvan Mustea (PDL) - ministrul Comunicaţiilor, Claudia Boghicevici (PDL) - ministrul Muncii, Bogdan Drăgoi (PDL) - ministrul Finanţelor, Kelemen Hunor (UDMR) - ministrul Culturii, Laszlo Borbely (UDMR) - ministrul Mediului, Ritli Ladislau (UDMR) - ministrul Sănătăţii, Cristian Diaconescu (UNPR) - ministrul Afacerilor Externe şi Gabriel Oprea (UNPR) - ministrul Apărării.
Pentru a trece, Cabinetul a avut nevoie doar de 232 de voturi, a fost învestit cu 237 voturi pentru şi 2 împotriviri.