Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Politicieni rai de gura in 2007

Anul 2007 a fost unul in care cele mai aprige dispute au avut loc intre PNL si PD, protagonistii fiind primarul liberal Constantin Cibu si viceprimarul democrat Daniela Vasioiu. Continuind traditia de ani de zile a conflictelor dure, Cibu si democratii s-au facut cu ou si cu otet, edilul-sef fiind mai greu de pornit in lansarea insultelor, dar odata pornit, fiind greu de oprit. Pe linga acestia, a mai aparut timid, pe ici, pe colo, si cite un PSD-ist care a mai aruncat cite o ocara la adresa viceprimarului Lucian Tilea, sau PLD-istul Dan Sabau, care l-a tintit pe primar, insa acestia au fost mici copii, comparativ cu vorbele grele pe care si le-au improscat in fata Cibu si democratii. Daca ar fi sa ne luam dupa acestia din urma, administratia locala este populata, la nivel de virf, cu derbedei, golani, oameni cu fluctuatii mintale, fara cei sapte ani de-acasa, babe ofilite si gisculite. Definitoriu pentru relatia dintre sefii administratiei locale este faptul ca, de circa o jumatate de an, primarul Cibu si viceprimarul Tilea nu se saluta cu vicele Daniela Vasioiu. Pe de alta parte, primarul Constantin Cibu si presedintele PSD Gheorghe Bunea Stancu ba se numesc intre ei "prieteni", ba se critica dur, de te intrebi daca mai este ceva normal in politica braileana. De departe, insa, tinta predilecta a politicienilor locali a fost primarul liberal Constantin Cibu, ceea ce poate fi interpretat in doua moduri: fie acesta n-a facut mare lucru in Braila, fie adversarii politici vad in el un contracandidat periculos pentru viitoarele alegeri locale si-l ataca din timp, incercind sa-i afecteze imaginea publica.

IANUARIE
* 9 IANUARIE - Constantin Cibu este catalogat ca fiind printre primarii codasi pe judet. Aprecierea ii apartine presedintelui Consiliului Judetean, PSD-istul Gheorghe Bunea Stancu, care sustine ca Cibu nu merita nota de trecere, in ceea ce priveste activitatea pe anul trecut.
* 15 IANUARIE - Lucian Tilea nu a meritat si nici nu merita sa fie viceprimar. Este parerea consilierului PSD Doru Damian, care crede ca viceprimarul Tilea ar trebui sa se controleze, inainte de a vorbi. Dupa doi ani din actualul mandat, Damian afirma ca Tilea nu merita functia pe care o ocupa si ca abuzeaza de autoritatea pe care i-o da calitatea de viceprimar, pentru a face declaratii nepotrivite si aprecieri neavenite, la adresa activitatii consilierilor. Ultima luare de pozitie a lui Tilea, care l-a deranjat pe consilier a fost aceea legata de o posibila reducere drastica a numarului de consilieri din CLM. Mai exact, Tilea propunea - evident, retoric - ca, in conditiile in care consilierii unui partid voteaza la unison, asa cum le impune conducerea formatiunii politice din care fac parte, sa nu mai fie platiti mai multi alesi locali, ci unul singur, care sa exprime pozitia partidului propriu.
* 30 IANUARIE- Primarul Cibu ar putea fi poreclit "Hibu", de la "Hiba". Este aprecierea directorul DGASPC, Alexandru Sculschi, ca raspuns la faptul ca a fost numit de edilul-sef "Pitigus". Seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului nu stie ce este acela un "pitigus", dar ii aminteste lui Cibu ce i-a fost data in campania electorala : "Este clar ca domnul Cibu, sau cum ii
spuneam in campania electorala, “domnul Hibu”, este un campion
al hibelor, este intruchiparea deficientelor si a imperfectiunilor".

FEBRUARIE
* 6 FEBRUARIE - Viceprimarul Lucian Tilea este un Mos Nechifor Cotcariul. Comentariul a fost facut de consilierul municipal PSD Doru Damian, care este enervat de faptul ca vicele tot o face pe grozavul, luind in deridere unele dintre declaratiile adversarilor politici: "Dumnealui, in ultima perioada, de pe pozitia lui Mos Nechifor Cotcariul, face tot felul de aprecieri la adresa unuia si altuia, da lectii, de parca eu as fi viceprimar de doi ani, nu domnia sa. Sa pofteasca sa puna mina la treaba! El isi da cu presupusul despre ce vrem noi, citiva din Braila, care chiar dorim sa facem ceva pentru orasul asta si da sfaturi, a vazut multe filme stiintifico-fantastice".
* 13 FEBRUARIE - Stancu crede ca primarul Cibu are fluctuatii mintale. Presedintele CJ Braila, lider al PSD, Gheorghe Bunea Stancu, a facut aceste comentarii, dupa ce a aflat ca Cibu a spus ca nu i-e teama ca candideze contra lui, la Primarie. Stancu a comentat o declaratie facuta in gluma de primar, privind faptul ca lui Cibu nu i-ar fi teama sa candideze contra lui, pentru un nou mandat de primar: "Dupa mintea lui Cibu... Eu inteleg ca are o anumita virsta, sigur ca poti sa ai si fluctuatii mintale, la virsta pe care o are el... Daca e sa ne apucam intr-o campanie electorala intre Cibu si Stancu, eu va dau in scris de acum ca nu are nici o sansa, nu o sa cistige niciodata, ca nu are cum".

MARTIE
* 17 MARTIE - Pentru deputatul Vasioiu, primarul Constatin Cibu este "asta", un "vataf" caruia-i lipsesc cei sapte ani de-acasa si in plus, nici "nu s-a nascut ca om". Presedintele PD a vorbit, astfel, despre "vataful Brailei, acest individ care conduce din punct de vedere administrativ administratia locala braileana, sta si apleaca urechea la ce-i spune unul si altul, si repeta, probabil ca un papagal, ceea ce i-a spus un prieten mai apropiat sau mai indepartat", "acest vataf al Brailei care crede ca a luat municipalitatea in posesie si face ce vrea", "asta n-are nici sapte ani de-acasa, nici nu s-a nascut ca om, el s-a nascut, dar ca altceva".
*24 MARTIE - Cibu - nume de cod "Corbul". Este numele de cod cu care actualul primar, Constantin Cibu, era desemnat in notele informative ale turnatorilor sai la Securitate, inainte de '89. Cibu a descoperit acest lucru, cind a fost chemat la CNSAS, in urma unei solicitari facute de deputatul PD Horia Vasioiu, de a se verifica vreo posibila legatura cu Securitatea a lui Cibu. Edilul-sef a declarat ca, dupa ce a discutat cu membrii CNSAS si i s-a confirmat ca nu exista nici un indiciu care sa dea de banuit ca ar fi facut politie politica, i s-a pus la dispozitie si dosarul de urmarit aflat in evidenta Consiliului, care avea o grosime de circa 10 centimetri. El spune ca l-a parcurs la rapid, in circa 15 minute, dat fiind ca se grabea si nici nu era presa interesat de continutul acestuia, dar i-a fost suficient sa afle ca numele sau de cod era "Corbul" si sa depisteze si doua persoane care au dat informari despre el.
* 26 MARTIE - Primarul Cibu si viceprimarul Tilea sint misogini 100%. Este parerea viceprimarului Daniela Vasioiu, care spune ca
primarului ii plac femeile "in conditii de obedienta, nu in functii de
conducere". Vasioiu se considera victima misoginismului colegilor sai din conducerea Primariei si a explicat ca, spre exemplu, viceprimarul Tilea continua sa nu o salute, iar Cibu o ignora in felul sau: "Colegii mei de la nivelul conducerii administratiei locale sint misogini suta la suta. Las la o parte faptul ca sint reprezentanta PD-ului, dar sint femeie si asta deranjeaza extraordinar de tare si nu ma baga in seama".

APRILIE
* 13 APRILIE - Pentru consilierul municipal PD Mario Da'Ros, presedintele PNL Constantin Cibu e un ipocrit, pentru care democratii nu au fost niciodata parteneri politici. Mario Da'Ros nu se mira ca Cibu se grabeste sa se descotoroseasca de directorii PD ai deconcentratelor. Democratul este de parere ca de fapt, liderul liberal nu a respectat niciodata alianta PNL-PD si ca adevaratii sai colaboratori, in actul de guvernare locala, au fost PSD-ul si PRM-ul: "Pentru el, cuvintul potrivit este “ipocrit”. Este ipocrit pentru ca, din declaratiile sale, reiese ca noi, PD-ul, sintem singura oaie neagra, numai noi am schimbat directorii de deconcentrate ai PSD-ului, cind si ei, liberalii, au facut-o. Ipocrit pentru ca a uitat ca a cistigat alegerile in turul II, datorita PD-ului, ca a uitat ca in turul II, alaturi de el a fost Daniela Vasioiu, ipocrit pentru ca, la Braila, coalitia PNL-PSD-PRM a functionat imediat dupa alegeri si nu a avut nici taria, nici barbatia sa o recunoasca public".
* 18 MAI - Presedintele PNL Braila, Constantin Cibu, este catalogat drept "oligarh" local de liderul democrat Horia Vasioiu. Pe linga Cibu, tot oligarh este catalogat si presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu. Intrebat de unde, pina unde, a ajuns la concluzia ca persoanele amintite au statutul de oligarhi, Vasioiu a explicat: "Acesti oameni nu au intrat in politica decit pentru a-si rotunji averile si folosesc orice ocazie, in calitatea administrativa pe care o au, pentru a-si “ridica statuie”. Spun asta la modul figurat si ma refer, de exemplu, la organizarea si desfasurarea de actiuni prin care sa se puna ei in valoare, pentru slava lor personala. Cei doi sint oameni bogati, care controleaza, unul, municipiul, iar celalalt, judetul si nu-si vad decit interesul lor"
* 14 APRILIE- Primarul municipiului, Constantin Cibu, e mindru sa fie vataful Brailei. El ia drept un compliment aprecierea de "tovarasul Vatafu' " ce i-a fost facuta recent de liderul PD local Horia Vasioiu. Cibu este de parere ca, in traducere, "vataf" este exprimarea arhaica pentru mai modernul "manager" si, ca atare, considera ca, de fapt, calificativul a fost unul "de bine": "Vasioiu nu intelege, saracul, ce inseamna “vataf”... in capul lui. Ca daca te uiti in dictionar, vezi ca este un om dinamic, care planifica, organizeaza, coordoneaza. Adica pe vremea respectiva nu era notiunea de manager, si-i spunea “vataf”, deci e de bine".

MAI
* 21 MAI - Presedintele PLD Braila, senatorul Dan Sabau, il califica pe presedintele PNL Braila, Constantin Cibu, drept "un derbedeu". Sabau a explicat: "Il numesc asa pentru ca nu si-a respectat promisiunile fata de braileni, nu si-a respectat promisiunile fata de omul de afaceri din Braila, pentru faptul ca Braila arata mai rau ca pe vremea lui Lungu".
* 25 MAI - Primarul municipiului, Constantin Cibu, se arata dezamagit de atitudinea senatorului PLD Dan Sabau si de limbajul folosit de acesta din urma, la adresa sa. Cibu spune ca l-a uimit faptul ca senatorul l-a facut "derbedeu", avind in vedere ca acesta se pretinde un intelectual: "Treaba lui ce spune. Isi da in petec
prosteste. Nu am inteles de ce foloseste un asemenea limbaj. Ma
mira ca vorbeste asa, se pretinde un medic cu o cultura, un reputat
medic... Eu niciodata nu mi-am permis sa vorbesc in felul asta. Ca
am spus ca n-a facut nimic pentru Braila, e altceva, dar nu l-am
numit derbedeu, mincinos sau golan".

IUNIE
* 23 IUNIE -Vanghelie al Brailei - Stancu care este. Asa il caracterizeaza deputatul PD Horia Vasioiu pe presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu. Presedintele PD este nemultumit de refuzul constant al presedintelui CJ de a pune pe ordinea de zi a plenului un proiect de hotarire initiat de democrati, cu privire la mia de hectare pe care se ridica acum cartierul Siret. Vasioiu a constatat ca nici macar in fata instantei, unde l-au tirit democratii, pentru acest refuz, Stancu nu-si schimba atitudinea, venind cu explicatii pe care membrii PD le considera penibile, pentru a-si motiva decizia.
* 30 IUNIE - Stancu face podul pe spate, nu pe Dunare! Este comentariul acid al primarului Brailei, legat de declaratiile presedintelui CJ, cu privire la constructia podului peste Dunare.
Primarul Constantin Cibu crede ca presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, arunca in vint cu vorbe cind vorbeste despre constructia podului peste Dunare. El s-a amuzat in cadrul unei conferinte de presa, la remarca viceprimarului Lucian Tilea, pe tema podului pe care-l poate Stancu: "Unii nu mai au asa flexibilitate, ca sa faca podul pe spate! Putem incerca sa facem podul de-a lungul Dunarii, nu de-a latul". In zimbetele asistentei, Cibu a completat: "Poate poate sa faca podul, pe spate, vorba lui Tilea. Dar de ce sa taiem speranta unora, ce sa mai vorbim...".

OCTOMBRIE
* 2 OCTOMBRIE - Pentru primarul municipiului, Constantin Cibu, vicele Daniela Vasioiu nu este decit o "baba ofilita" si o "gisculita". Primarul Constantin Cibu spune ca, indiferent de acuzatiile pe
care le face vicele Vasioiu, nu a hartuit-o pe aceasta in nici un fel si in nici un caz nu poate fi acuzat de hartuire politica, atit timp cit aceasta notiune nu exista in Codul Penal. Edilul raspunde astfel acuzatiilor Danielei Vasioiu, care sustine ca se simte hartuita politic
de catre primar si ca se gindeste sa il dea pe acesta in judecata
pentru neplacerile pe care i le cauzeaza. "Notiunea de hartuire politica nu exista in Codul Penal. Exista hartuire sexuala, dar nu am ajuns sa hartuiesc babe ofilite".
* 10 OCTOMBRIE - Daniela Vasioiu nu este femeie, este om.
Viceprimarul municipiului nu vrea sa fie tratata ca o femeie care lucreaza in Primarie, ci ca un om. Vicele Vasioiu a explicat ca nu se simte jignita de calificativul de "baba ofilita" si "gisculita" folosite de edilul-sef la adresa sa, dat fiind ca ea nu se afla in institutia respectiva pe post de model sau de miss, ci de profesionist: "Eu am sa ramin in Primaria Braila, indiferent de umilintele la care ma va supune in continuare primarul. Rugamintea mea la dvs. este sa ma tratati ca pe un om, nu ca pe o femeie. Pe mine nu ma jignesc comentariile domnului primar, pentru ca in competitia aceasta eu sint egala dinsului. Daca as fi dorit sa concurez la Miss, ma duceam acolo, dar eu am candidat pentru Primaria municipiului Braila si aici in nici un caz nu intri pe un criteriu de tinerete, frumusete sau altceva decit competenta".

NOIEMBRIE
* 1 NOIEMBRIE -Viceprimarul Daniela Vasioiu nu mai participa decit cu invitatie oficiala la sedintele CLM. Vasioiu a luat aceasta decizie la suparare, dupa ce i s-a atras atentia sa-si lamureasca problemele si disputele cu primarul in alt cadru decit plenul Consiliului si sa nu mai ia cuvintul decit daca CLM ii acorda aceasta permisiune: "Va anunt de acum ca nu voi participa la nici o sedinta a CLM de aici inainte, decit daca sint respectate prevederile legale, in sensul de a primi invitatie din partea CLM. Eu nu sint un om de decor aici, dvs. stiti foarte bine ce se intimpla in CLM, va faceti ca nu vedeti, este treaba dvs., eu am unde sa ma exprim, nu dau lovituri de imagine in plenul CLM, am alte tribune de unde pot vorbi".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii