"Tema lustraţiei, o temă dureroasă, a cărei tergiversare a aruncat o ambiguitate morală asupra tranziţiei şi a permis, după 1989, refacerea nestingherită a structurilor politice şi represive, şi-a găsit în actuala lege o rezolvare tardivă, parţială, părtinitoare şi, pe alocuri, ridicolă", susţine liberalul.
Vosganian explică ridicolul legii prin faptul că un fost demnitar comunist poate ajunge şef de stat, dar nu poate să fie consilier prezidenţial. "Faptul că un om care a ocupat înalte funcţii în Partidul Comunist poate ajunge preşedintele României, dar nu poate ajunge consilier al preşedintelui României, este una dintre cele mai ciudate aspecte ale acestei legi, trimiţând-o în zona ridicolului. Faptul că legea trece cu băgare de seamă, pe vârfuri, pe lângă cei care au astăzi înalte funcţii de demnitate publică, dar se războieşte cu altele, precum Monica Macovei sau Norica Nicolai, este, iarăşi, un exemplu al onestătiţii celor care au croit, după ultima probă cu clienţii, legea", a precizat Vosganian.
Viceprşedintele PNL a adăugat că legea "nu schimbă nimic". "Legea nu schimbă, practic, nimic în ce-i priveşte pe aleşi. Ca şi până acum, oricine poate candida la orice funcţie, completând o declaraţie privind trecutul său. Singura diferenţă este aceea că, până acum, trebuiau menţionate relaţiile cu fosta Securitate, iar acum trebuie adăugate relaţiile cu fostul Partid Comunist. Constituţia nu poate îngrădi dreptul cetăţenilor români, acolo unde nu au fost limitate prin decizii judecătoreşti definitive, să candideze, aşadar aplicarea lustraţiei ţine doar de voinţa alegătorilor. Cum însă alegătorii se dovedesc adesea foarte darnici cu tot felul de candidaţi aflaţi în diverse stadii de incidenţă penală, s-ar putea ca ei să extindă aceeaşi generozitate şi asupra lustraţilor", a explicat acesta.
Vosganian a menţionat că PDL nu a votat legea din vreun "drag faţă de condamnarea comunismului", ci pentru a evita ca greva foamei a unor revoluţionari să ducă la consecinţe tragice. "Legea lustraţiei a fost votată de Camera Deputaţilor, în urma presiunilor exercitate de câţiva lideri ai Asociaţiei 21 Decembrie, care se aflau într-o prelungită grevă a foamei. Dacă aţi avea curiozitatea să lecturaţi apelurile făcute de aceşti oameni, precum şi buletinele medicale şi apelurile disperate ale medicilor care îi îngrijeau (Teodor Mărieş, liderul asociaţiei, ajunsese la 48 kg., cam cât avea Simon Wiesenthal la eliberarea din lagăr) veţi vedea motivul real pentru care PDL s-a grăbit să voteze legea lustraţiei şi nu vreun drag faţă de condamnarea comunismului", a precizat viceliderul liberal.