Deputatul PNL Dan Motreanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, a venit, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat pentru a fi audiat într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, surse judiciare spunând că este suspectat în dosarul lui George Scutaru.
UPDATE - Motreanu, urmărit penal pentru spălare de bani şi folosirea funcţiei pentru obţinerea de foloase
Deputatul Dan Motreanu este urmărit penal pentru spălare de bani şi folosirea influenţei date de funcţia de conducere în partid, pentru obţinerea de foloase necuvenite, în dosarul lui George Scutaru, Motreanu fiind suspectat că a primit 250.000 euro pentru finanţarea campaniei electorale din 2008.
Dan Motreanu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu puţin timp înainte de ora 10.00, la intrare nefăcând nicio declaraţie despre dosarul în care a fost citat sau calitatea în care va da declaraţii.
Motreanu a stat în sediul DNA aproximativ 20 de minute, iar la ieşire a afirmat că procurorii i-au adus la cunoştinţă faptul că este suspect într-un dosar, fără a-i da alte amănunte, urmând să fie audiat.
"Deocamdată mi-au adus la cunoştinţă calitatea de suspect, dar nu mi-au dat alte amănunte, urmează altă audiere", a spus Motreanu.
Întrebat dacă îşi va da demisia din PNL, el a răspuns: "O să discut cu conducerea partidului şi vedem, după următoarea audiere voi lua o decizie".
De asemenea, întrebat dacă a fost implicat, alături de George Scutaru, în campania electorală din 2008, Motreanu a spus: "Nu e nicio legătură".
Potrivit unor surse judiciare, Dan Motreanu ar fi fost citat ca suspect, în dosarul în care este cercetat fostul consilier prezidenţial George Scutaru.
Dan Moteanu este la al treilea mandat de deputat, fiind membru al PNL din 1990.
La începutul lunii aprilie, George Scutaru a fost pus sub control judiciar, în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită şi spălare a banilor, după ce ar fi primit 170.000 de euro, o parte din mita de un milion de euro primită de o persoană cu funcţie de conducere din administraţia locală.
Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în anul 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală, denunţătoare în cauză, a pretins şi primit aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, de la o persoană care i-a cerut să o ajute în demersurile de punere în posesie cu suprafeţe de teren din municipiul Buzău.
Din banii primiţi, conform unei înţelegeri anterioare, persoana denunţătoare i-ar fi dat lui Scutaru, la data faptelor deputat şi membru cu funcţie de conducere într-un partid, suma de 170.000 de euro, "provenienţa şi modul în care s-au obţinut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian", susţin procurorii.
"Suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru George-Adrian de la denunţător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008", au scris procurorii în ordonanţa prin care s-a dispus măsura controlului judiciar.
Potrivit unor surse judiciare, George Scutaru este cercetat într-un dosar în care este vizat Cristinel Bîgiu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău. Bîgiu este suspectat că, în perioada în care a fost prefect al judeţului Buzău, ar fi luat mită pentru a interveni la alte persoane cu funcţii de conducere în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unor terenuri din municipiul Buzău.
În acest dosar, fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat că în 2008 ar fi primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu.
Procurorii arătau că, în acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care acţiona pentru Cecilia Viorica Ştirbulescu în vederea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Niţescu, directorul de cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul Cristinel Bîgiu, în condiţiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Niţescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaşte pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.
George Scutaru, fost lider al deputaţilor PNL, a fost jurnalist până în 1998, când a devenit consilier al preşedintelui ApR, Teodor Meleşcanu, formaţiune politică la care şi-a depus şi adeziunea. În 2001, Scutaru devine membru al PNL, în urma fuziunii cu ApR, şi obţine în 2002 funcţia de preşedinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzău. Din 2010 şi până anul acesta a condus organizaţia judeţeană a PNL Buzău. Scutaru a deţinut trei mandate consecutive de deputat şi s-a specializat în probleme de securitate, după ce a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Bucureşti.
În decembrie 2014, George Scutaru a fost numit de Klaus Iohannis în funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională.
În 6 martie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională a lui George Scutaru, şeful statului spunând că acesta a demisionat din motive personale.