"Noi ne-am asumat în interiorul Pactului EuroPlus să ajungem la deficit zero în 2015, deci suntem în grafic, chiar pentru anul acesta puteam să stăm liniştiţi pe un deficit de cash de 3%, însă noi am fost obligaţi de realităţile pieţei să adoptăm o măsură mult mai aspră, deficit de cash de 1.9%, pentru că preţurile de finanţare a deficitelor sunt atât de mari încât mai rău ne făcea să stăm cu un deficit de 3% în loc să încercăm un deficit cu 1.9%", a declarat Traian Băsescu.
"Atât UE cât şi FMI nu au nimic împotrivă dacă în execuţia bugetară ajungem la un 2,4% deficit de cash. Dar vreau să notaţi şi să subliniaţi următorul lucru. Diferenţa de la 1,9% deficit la 2,4% trebuie să o împrumutăm. Dobânzile la credite pe piaţa internaţională acum sunt de circa opt procente. Ori asta face inoperant un împrumut din cauza costului extrem de ridicat a creditului. Gândiţi-vă că datorită contaminării şi a ceea ce s-a întâmplat în Grecia, de ceea ce se întâmplă acum în Italia, României i-a crescut SDS-ul de la 180 cât era în vară, acum era, în ultima săptămână, la 459. Deci prima de asigurare a împrumuturilor a explodat la împrumuturile pe 10 ani. Intenţie este să împrumutăm cât mai puţin", a explicat preşedintele.
România trebuie să împrumute 16 miliarde de euro în 2012, a mai arătat Băsescu. "Şi-aşa, trebuie să împrumutăm 13,5 miliarde de euro pentru a rostogoli datoriile anterioare. Deficitul de 1,9% mai înseamnă încă 2,5 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă că România trebuie să împrumute de pe pieţe, internă şi externă, 16 miliarde de euro anul viitor. Ce n-aş vrea să speculaţi, nu-s datorii făcute de către acest Guvern. Vorbim de datoriile pe termen scurt rostogolite continuu, în 2007-2008. Gândiţi-vă că în 2008 s-au luat credite pe termen scurt pe 3 luni, pe 6 luni, pe maxim 12 luni, la dobânzi uriaşe, la un deficit de 4%. Şi de atunci le tot rostogolim", a spus şeful statului.