Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a anunţat, miercuri, că democrat-liberalii au cerut convocarea unui nou Birou Permanent pentru discutarea neinvitării preşedintelui Băsescu la aniversarea Senatului şi a precizat că, dacă nu se va ţine cont de această cerere, PDL nu va participa la manifestări.
Dumitru Oprea a precizat că a strâns cele cinci semnături necesare pentru cererea de convocare a şedinţei Biroului Permanent al Senatului, începând cu ora 12.00, şi aşteaptă un răspuns în acest sens de la preşedintele Senatului.
Oprea a anunţat că s-a consultat cu colegii din grupul parlamentar privind o boicotare a acestui eveniment.
"Pentru modul în care instituţia tratează personalităţile ţării şi instituţiile cheie ale României, este posibilă neimplicarea noastră în sărbătoarea de săptămâna viitoare prilejuită de cei 150 de ani de când Senatul există", a spus liderul senatorilor PDL.
Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a cerut, miercuri, un vot pentru ca plenul să decidă dacă şeful statului poate participa la şedinţa de aniversare a Senatului, însă cererea acestuia nu a fost supusă votului, iar şedinţa de plen a fost suspendată.
Oprea a arătat că preşedintele Călin Popescu Tăriceanu "confundă instituţia Senatului cu persoana sa" şi a arătat că acest vot este necesar pentru ca preşedintele Senatului că nu mai confunde "instituţia publică a Senatului cu una privată".
Propunerea liderului senatorilor PDL nu a fost supusă la vot de preşedintele de şedinţă, social-democratul Cristian Dumitrescu, care a explicat că invitaţiile la acest eveniment sunt tirmise "sub semnătura preşedintelui Senatului".
Dumitru Oprea a insistat ca plenul să se pronunţe dacă este de acord cu participarea preşedintelui României la aniversarea Senatului şi a ţinut să menţioneze că plenul este suveran, peste Biroul Permanent şi preşdintele acestei instituţii.
"Supuneţi plenului la vot dacă preşedintele României poate veni sau nu. E nepermis. Intrăm în istoria nebunilor României, la 150 de ani, cel mai important om din stat să nu fie invitat pentru că cineva a confiscat Senatul României", a declarat Dumitru Oprea.
Cristian Dumitrescu a refuzat din nou să supună la vot această cerere a liderului senatorilor PDL, spunând că procedura nu permite acest vot. "Putem decide dacă este de competenţa plenului Senatului sau a preşedintelui Senatului, care a făcut toate invitaţiile", a spus Dumitrescu.
După o pauză de consultări între grupurile parlamentare, Dumitru Oprea a anunţat că s-a decis convocarea unei şedinţe de Birou Permanent, pentru a se discuta această situaţie, în caz contrar grupul parlamentar PDL urmând a părăsi sala de plen.
Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat în plen că regretă această discuţie privind invitarea sau neinvitarea preşedintelui la evenimentul aniversar al Senatului.
"Biroul Permanent, fiecare membru al acestuia, au întocmit o mapă în care se afla programul acestei excepţionale aniversări care, trebuie să recunoaştem, doar în paranteză, are şi o conotaţie politică, şi anume că preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat în repetate rânduri pentru desfiinţarea Senatului, fapt cu care eu, de nenumărate ori, şi mulţi, majoritatea dintre noi, am protestat", a spus Haşotti.
El a continuat: "Ne place sau nu ne place şi cred că toţi ştiţi relaţiile mele de simpatie faţă de preşedintele Băsescu, şi invers, dar este preşedintele României şi nu are cum să nu fie invitat la această manifestare".
"Dacă invitaţi toţi foştii preşedinţi ai Senatului, toţi foştii preşedinţi ai României, împreună cu Casa Regală, cum nu invitaţi preşedintele în funcţie?", a mai arătat Puiu Haşotti arătând că plenul nu poate evita un vot, la solicitarea liderului unui grup parlamentar.
Dumitru Oprea a intervenit, din nou, menţionând că Serviciul de Protocol al Senatului nu putea să nu înceapă lista cu preşedintele României, Traian Băsescu, pentru că aşa figurează lista.
"După care, urmează două rânduri, tăiate şi semnează o persoană. Nu are dreptul acea persoană (care a tăiat numele preşedintelui de pe listă - n.r.) să încalce regulile de protocol. Luaţi Diplomaţia lui Malita, vedeţi dacă ea poate fi încălcată", a explicat Oprea.
Senatorul PC Tudor Barbu a declarat şi el că este "absolut consternat", ca fost jurnalist care a fost în opt parlamente din Europa. "Eu sunt convins că, dacă ar asculta cineva online ce discutăm, ce problemă încercăm să suspunem la vot, o problemă care ar consterna lumea civilizată. Mă mir că profesorul Oprea a cerut acest lucru, a cerut un vot, dacă o instituţie fundamentală a statului de drept, numită Administraţia Prezidenţială, participă la o astfel de manifestare. Pe mine mă cutremură că am ajuns să supunem la vot această chestiune. Nici măcar nu puneţi la vot, domnule preşedinte, pentru că însăşi spunerea la vot depăşeşte o stare de normalitate", a spus Tudor Barbu.
Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, a spus, la rândul său, că o asemenea propunere nu poate fi supusă votului plenului.
"Îmi amintesc că a fost la un moment dat o validare a Guvernului şi Traian Băsescu a spus foarte deschis, lejer, fără nico problemă, că nu l-a invitat pe preşedintele Senatului. Motivele, de ce, nu mai discutăm. Deci el, ca instituţie, ca preşedinte, şi-a putut-o asuma. Astăzi şi-o asumă preşedintele Senatului, e problema dânsului", a comentat Ilie Sârbu.
Sârbu a spus că doar Biroul permanent poate să se pronunţe pe această solicitare, lunea viitoare, şi a propus sistarea discuţiilor în plen. "Nu am făcut astăzi nimic, şi acum discutăm despre Traian Băsescu, care oricum va deveni amintire în câteva luni", a spus Sârbu.
Puiu Haşotti a intervenit din nou, afirmând că "faptul că preşedintele a greşit nu este un argument ca şi Senatul să se comporte la fel, mai ales la un eveniment atât de important, precum 150 de ani de la înfiinţarea Senatului".
"Faptul că domnul preşedintele a greşit nu este un motiv să greşim şi noi. Este o chestiune evidentă că trebuie invitat şi preşedintele Băsescu", a afirmat Haşotti.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a spus la rândul său că este nevoie de un apel, pentru a se vedea dacă există cvorum de lucru.
În urma verificării cvorumului, s-au înregistrat 60 de senatori prezenţi, astfel că plenul a fost suspendat.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că nu l-a invitat pe preşedintele Traian Băsescu la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului pentru a nu crea un moment penibil, ţinând cont că şeful statului a militat constant pentru Parlament unicameral.