"Trebuie să cerem o comisie parlamentară de anchetă, deoarece abuzurile acestui regim au devenit insuportabile şi pun în pericol statul de drept. Nu am uitat că stenograme ale unor interceptări din dosarul Voicu au ajuns în presă într-o fază a urmăririi penale când trebuiau să fie secrete. Nu am uitat nici de stenogramele din alte dosare, la fel de importante pentru show-ul mediatic pe care ni-l rezervă de fiecare dată când apar probleme serioase acest regim Băsescu. Nu am uitat că nici Laura Codruţa Kovesi, care ar trebui să fie garantul respectării legii în România, a transmis pe mail-ul de la Parchet unui jurnalist date secrete dintr-un dosar al unei persone foarte importante ", a susţinut Lia Olguţa Vasilescu.
În acest sens, ea a spus că ce s-a întâmplat la Consiliul Judeţean Iaşi ridică semne de întrebare. "Ce s-a întâmplat ieri (joi n.r.) la Iaşi ridică nenumărate semen de întrebare. Noi am vrea să ştim ce căuta înainte de ora 8, ora deschiderii sediului DNA, la această instituţie domnul Constantin Simirad (şeful CJ Iaşi n.r.) care este este reprezentantul puterii în Consiliul Judeţean, unde ambii reprezentanţi ai Opoziţiei au descoperit aparatură de înregistrare în birouri", a completat senatorul PSD. Vasilescu a mai afirmat că social-democraţii solicită să se comunice "în ce dosar ar putea fi urmăriţi penal pentru fapte de corupţie doi vicepreşedinţi din doua partide diferite, dar care au atribuţii diferite în cadrul consiliului judeţean".
Olguţa Vasilescu a subliniat că parlamentarii PSD din Comisia de control a SRI vor "solicita o comisie de anchetă pentru a verifica existenţa actului de autorizare pentru măsurile complexe de interceptare audio-video pentru pătrunderea în incinte private şi publice şi punerea de tehnică de interceptare".
Vicepreşedintii CJ Iaşi, Victor Chirilă şi Constantin Adăscăliţei, care au descoperit aparatură de supraveghere în birourile lor, au fost informaţi, joi, de procurorii DNA, că există un dosar penal în care se fac cercetări în ceea ce îi priveşte, transmite corespondentul NewsIn.
Potrivit celor vicepreşedinţi, care au fost chemaţi la DNA joi dimineaţă, procurorii nu i-au informat asupra obiectului dosarului sau asupra metodei de sesizare. "A fost o întânire amiabilă, informală. Mi-au spus că există un dosar, dar nu mi-au dat şi alte explicaţii. Deocamdată nu am mai fost chemat la o altă întâlnire", a declarat Victor Chirilă (PNL).
Acesta a adăugat că poliţiştii vor continua cercetările privind legalitatea amplasării camerelor de supraveghere în biroul său şi al celuilalt vicepreşedinte, cu toate că procurorul şef al DNA Iaşi, Sorin Călin, şi-a asumat acţiunea.
"Probabil suntem cercetaţi în acelaşi acelaşi dosar şi vom fi citaţi în eventualitatea unor acuze. Nu ni s-a spus dacă este vorba de un denunţ sau de o sesizare. Problema noastră nu era că suntem urmăriţi, ci vrem să ştim legitimitatea montării camerelor video", a spus la rândul lui Constantin Adăscăliţei (PSD).
Cei doi vicepreşedinţi au ajuns la DNA în jurul orei 8.30, iar cu aproximativ 40 de minute înaintea lor fusese la DNA preşedintele CJ Constantin Simirad. Şeful CJ a stat în incinta instituţiei preţ de câteva minute, timp în care, potrivit propriilor precizări, s-a interesat asupra legalităţii interceptărilor.
"Am fost la DNA să văd dacă sunt îndeplinite condiţiile legale privind interceptările şi am constatat că au toate pregătirile specifice", a declarat Constantin Simirad, contactat telefonic.
Avocatul celor doi vicepreşedinţi, Marius Striblea, a subliniat faptul că şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a ajuns la DNA în afara programului oficial de lucru. "Înţeleg că această unitate are program începând cu ora 8.00. (...) Am primit asigurări de la procurori că nicio persoană care nu este parte în acest dosar nu va influenţa cercetarea", a declarat Striblea.
Potrivit acestuia, procurorul şef al DNA şi-a asumat acţiunea în ce-i priveşte pe cei doi vicepreşedinţi şi a precizat că dosarul se află într-o fază de acte premergătoare, acesta fiind şi motivul pentru care nu i s-au oferit şi detalii în legătură cu ancheta.
DNA a declanşat verificări cu privire la dezvăluirea actelor procedurale autorizate de instanţă în cazul CJ Iaşi, în care procurorii anticorupţie fac acte premergătoare urmăririi penale, privind suspiciuni de fapte de corupţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei, Livia Săplăcan.
Potrivit sursei citate, DNA face verificări cu privire la modul în care acte procedurale autorizate de judecător au fost dezvăluite în cursul desfăşurării anchetei penale, cu riscul periclitării acesteia.
Totodată, în cazul CJ Iaşi procurorii anticorupţie desfăşoară acte premergătoare urmăririi penale privind suspiciunea săvârşirii de fapte de corupţie, însă reprezentanţii DNA afirmă că mai multe detalii nu pot fi date publicităţii.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi Victor Chirilă a declarat că a fost chemat joi dimineaţă la DNA, după ce a anunţat că a descoperit un sistem de monitorizare în biroul său şi altul în biroul celuilalt vicepreşedinte al CJ, Constantin Adăscăliţei. M-a sunat procurorul şef al DNA Iaşi şi mi-a spus să vin mâine la ora 14.00 la DNA. Nu mi-a comunicat de ce sunt chemat. La ora 14.00 nu puteam să mă duc, astfel că am convenit să merg în jurul orei 8.30 cu avocatul meu", a spus Chirilă.
Acesta a adăugat că a solicitat intervenţia poliţiei în biroul său pentru a ancheta existenţa sistemului de supraveghere. Potrivit lui Chirilă, camerele de luat vederi au inscripţionate serii de identificare.
Chirilă a descoperit camerele de luat vedere în dupa-amiaza zilei de marţi. Miercuri, în conferinţă de presă, vicepreşedintele CJ a demontat aparatura în faţa jurnaliştilor, camerele de supraveghere fiind montate în perete, lângă tocul uşii.
"Am sesizat poliţia pentru a afla cine ne urmăreşte. Camera de luat vederi am descoperit-o ieri (marţi, n.r.) dupa-amiază, era plantată în perete, legată la două fire. Eu nu am atribuţii economice la CJ, nu umblu cu bani sau contracte şi nu semnez hârtii. Am atribuţii mai 'subţiri'. În birou la mine însă, înainte de şedinţe de consiliu, consilierii liberali se întâlnesc pentru a discuta strategia pentru proiectele ce urmează a fi discutate", a declarat Victor Chirilă.
Atât acesta, cât şi vicepreşedintele Adăcăliţei au fost de părere că este vorba de o răzbunare politică.
"Având în vedere că SRI este autoritate naţională în materie de interceptări în scopuri ce privesc instrucţia penală şi securitate naţională, vom solicita SRI să precizeze dacă unitatea de profil din cadrul SRI a executat lucrarea de montare de tehnică specială sau este vorba despre altcineva. Vom cere să se verifice care au fost informaţiile obţinute în cursul folosirii mijloacelor de interceptare şi dacă au motivat menţinerea măsurii de restrângere temporară a unor drepturi şi libertăţi constituţionale ale celor doi vicepreşedinţi ai consiliului judeţean de la Iaşi, întrucât potrivit normelor europene durata maximă de interceptare este de 30 de zile, şi doar dacă există motive temeinice care să justifice interceptarea", a mai spus senatorul PSD.