Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Procurorul general a cerut ministrului Justiţiei să declanşeze procedurile în cazul lui Borbely

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a solicitat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să declanşeze procedurile pentru obţinerea cererii necesare urmăririi penale în cazul ministrului Mediului, Laszlo Borbely, a informat miercuri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit Parchetului, procurorul general a fost sesizat prin referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, în vederea demarării procedurilor pentru obţinerea aprobării necesare urmăririi penale a lui Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor şi deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă (2 fapte) şi fals în declaraţii în formă continuată.

Numele ministrului Laszlo Borbely figurează într-un dosar de la DNA Oradea, care a început, în iulie 2011, urmărirea penală împotriva omului de afaceri Ioan Ciocan, pentru cumpărare de influenţă, şi împotriva lui Szabolcs Szepessy, consilier personal al lui Borbely, pentru complicitate.

Potrivit unui răspuns remis de DNA la solicitarea NewsIn, pe 5 iulie, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Ioan Ciocan, asociat unic şi administrator al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, pentru cumpărare de influenţă, dar şi faţă de Szabolcs Szepessy, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale reiese că în cursul anului 2011, Ioan Ciocan, în calitate de reprezentant legal al firmei SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, prin intermediul lui Szabolcs Szepessy, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa lui Laszlo Borbely, ministru al Mediului şi Pădurilor, "prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societăţii sale".

Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională "Apele Române" (instituţie aflată în coordonarea acestui minister), cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie, susţin procurorii anticorupţie.

Celor doi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, precizează DNA.

Ulterior, procurorii anticorupţie s-au prezentat la apartamentul din Capitală pe care firma unui om de afaceri l-ar fi renovat pentru a obţine, prin intermediul lui Laszlo Borbely, ministrul Mediului, contracte cu "Apele Române", imobil care ar aparţine unei rude a ministrului. Apartamentul ar fi fost renovat de patronul unei firme din Negreşti Oaş, pentru a obţine contracte cu Administraţia Naţională "Apele Române".

Ministrul Mediului Laszlo Borbely a afirmat la acea vreme că nu are niciun fel de implicare în situaţia relevată de cercetarea DNA în care apare menţionat şi numele său, susţinând că ceea ce susţine DNA este nefondat. "Ceea ce pot să spun, foarte răspicat şi foarte ferm: nu am niciun fel de implicaţie în această poveste. Ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat", a afirmat Borbely.

Ulterior, în 15 iulie 2011, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a declarat într-o interviu la postul public de televiziune TVR, că în dosarul legat de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, s-au făcut presiuni din partea unor politicieni.

"Am văzut în ce au constat declaraţiile de susţinere ale colegilor de partid sau altor lideri de partide politice şi nu fac decât să constat că în ultima vreme se repetă lucruri care se întâmplă obişnuit. Nu ar fi nicio problemă pentru procurori sau pentru instrumentarea unui dosar dacă declaraţiile de susţinere s-ar opri aici. Însă, aceste forme de solidarizare sunt condimentate cu afirmaţii făcute în totală necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa instituţiei DNA sau a procurorilor", a spus procurorul-şef al DNA.

Potrivit lui Daniel Morar, cei care fac declaraţii pe marginea dosarelor instrumentate de procuror o fac în necunoştinţă de cauză. "Aceste personaje care fac acuzaţiile nu cunosc nici situaţia de fapt, nici situaţia juridică şi nici normele juridice aplicabile în materie, fără ca asta să-i împiedice să facă acuzaţii de genul "DNA este o instituţie abuzivă" sau "DNA distruge cariere". Problema se iveşte atunci când aceste acuzaţii, acest climat în jurul unui dosar, pune presiune pe procuror, în condiţiile în care oricum instrumentarea unui dosar de genul acesta este destul de dificilă", a declarat procurorul-şef al DNA.

Întrebat, concret, dacă acuză presiuni din partea politicienilor în dosarul lui Laszlo Borbely, Daniel Morar a răspuns afirmativ. "Da, acuz presiuni, mai ales că sunt declaraţii total inconsistente şi în necunoştinţă de cauză", a afirmat Morar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro