"PNL constată cu surprindere și îngrijorare că PDL păstrează, de foarte multă vreme, o tăcere suspectă în ceea ce priveşte încercarea colegilor de coaliţie din UDMR de a modifica Legea de funcţionare a ANI, deși, ca principal partid de guvernământ, și-a asumat în faţa Comisiei Europene, printre reformele în domeniul justiţiei, și întărirea rolului ANI. De respectarea asumării acestei poziţii depinde viitorul raport al CE pe Mecanismul de Verificare și Cooperare, determinant pentru intrarea României în spațiul Schengen", se arată într-un comunicat al deputatului PNL Alina Gorghiu.
Ea amintește că legea de funcționare a ANI a fost promovată și realizată de guvernarea liberală, iar PNL a susținut întotdeauna elaborarea și îmbunătățirea unui cadru legislativ, care să asigure principii reale de integritate, necesare unei lupte eficiente împotriva corupției.
"PNL susţine ANI, dar atrage atenţia că au fost și cazuri în care activitatea agenţiei nu a fost eficientă (...) Raportul CE a subliniat că sancțiunile aplicate ca urmare a constatărilor făcute de ANI sunt puține la număr şi rareori disuasive. De exemplu: din totalul celor 82 de decizii de incompatibilitate confirmate de instanțe, comisiile disciplinare ale instituțiilor în cadrul cărora sunt încadrate persoanele incompatibile au aplicat sancțiuni pentru doar 14 cazuri", avertizează liberala.
Potrivit acesteia, PNL consideră că trebuie păstrată forma actuală a legii, pentru a menține și spori credibilitatea clasei politice și pentru responsabilizarea sistemului judiciar.
În plus, PNL constată că bugetul ANI a scăzut, în 2011, faţă de 2009, cu aproape două milioane de lei (de la 15,4 milioane RON în 2009, la 13,7 milioane RON în 2011), iar în 2012 se prefigurează cel mai scăzut nivel bugetar (previziunea pentru 2012 este de 10,1 milioane RON). Este greu de crezut că lupta anticorupţie poate fi cu adevărat eficientă, atâta vreme cât salariul mediu al unui inspector de integritate va rămâne la nivelul de 1.400 lei. Toate acestea sunt serioase semne de întrebare legate de dorinţa reală a PDL și UDMR de a face eforturi în privinţa luptei anticorupție şi, mai mult, arată că partidele din coaliţia guvernamentală nu îşi pot îndeplini obligațiile asumate în faţa CE, iar tensiunile politice din interior sunt nocive în raport cu partenerii din UE", conchide Gorghiu.
Deputatul UDMR, Marton Arpad, a propus marţi mai multe amendamente prin care atribuţiile ANI ar fi mult reduse. Printre propunerile deputatului UDMR se numără şi eliminarea declaraţiilor de avere pentru candidaţi, eliminarea posibilităţii ANI de a cere informaţii de la instituţiile statului pentru verificarea averilor şi eliminarea obligaţiei de a afişa declaraţiile de avere pe site-ul instituţiei. De asemenea, contractele încheiate de o persoană aflată în conflict de interese şi care fac obiectul conflictului de interese nu mai sunt anulate.