Preşedintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, a calificat deciziile luate joi noapte de liderii europeni drept un "rezultat foarte bun pentru zona euro".
Obiectivul noului acord este să întărească disciplina bugetară a zonei euro. În afară de sancţiunile aproape automate pe care le presupune şi de "regula de aur" ce impune reîntoarcerea la un echilibru bugetar, liderii europeni vor ca CE să aibă dreptul de a interveni în pregătirea bugetelor naţionale. Ţările care beneficiază de un ajutor extern, cum sunt Grecia şi Irlanda, vor putea fi plasate sub tutelă europeană.
Un grup de 23 de ţări - cele 17 din zona euro plus Danemarca, Polonia, Letonia, Lituania, Bulgaria şi România - vor duce mai departe acest proiect. Suedia şi Cehia au cerut să-şi consulte parlamentele, în timp ce Marea Britanie şi Ungaria au refuzat să se alăture. Potrivit EUobserver, Budapesta ar fi spus că are nevoie de mai mult timp de gândire şi ar putea intra în cele din urmă în proiect, dacă o vor face şi Cehia şi Suedia, ceea ce ar spori izolarea Marii Britanii pe plan european.
Această lipsă de consens pare să pună bazele, cel puţin simbolic, a unei Europe cu două viteze, în ciuda faptului că preşedintele francez Nicolas Sarkozy a respins ideea că acordul interguvernamental ar pune în pericol unitatea europeană. În orice caz, niciodată Europa nu şi-a făcut cunoscute dezacordurile atât de evident, comentează CNN, care mai remarcă atitudinea de frustrare a liderului francez din cauza opoziţiei britanicilor.
Noul acord european ar urma să fie gata până în martie, însă pe parcursul negocierilor este foarte posibil să apară probleme politice şi juridice care nu au fost prevăzute, scrie, la rândul său, EUobserver. Liderii europeni se vor reuni din nou vineri pentru a discuta detaliile acordului interguvernamental.
Totuşi, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a subliniat că noul acord interguvernamental va fi mai uşor de ratificat decât ar fi fost o modificare a tratatelor europene în vigoare.
Necesitatea urgentă a calmării crizei datoriilor din Europa s-a extins dincolo de graniţele continentului. Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a fost în turneu în Europa înainte de summitul european pentru a sublinia importanţa unei soluţii la criză. "Vreu să accentuez din nou cât de important este pentru Statele Unite şi pentru ţările din lume ca Europa să reuşească în eforturile ei de a construi o Europă mai puternică şi am încredere că o va face", a declarat Geithner, miercuri, în Franţa. Joi, el s-a întâlnit cu premierul italian Mario Monti, care a venit la putere după ce guvernul Berlusconi a cedat sub presiunea crizei datoriilor. Monti se va întâlni cu preşedintele american Barack Obama, luna viitoare, la Washington.