Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi dimineaţă, decretul privind încetarea interimatului în exercitarea funcţiei de prim-ministru pentru Gabriel Oprea şi reluarea atribuţiilor de premier de către Victor Ponta.
Victor Ponta a ajuns la Guvern, joi dimineaţă, în jurul orei 10.00, el urmând să îşi preia atribuţiile de premier după o absenţă de aproape o lună, la Palatul Victoria aflându-se, la ora transmiterii acestei ştiri, şi fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus.
Victor Ponta a ajuns la Guvern singur, urcând scările Palatului Victoria sprijinindu-se în cârje, ca şi cu o zi în urmă.
Înainte cu puţin timp de a ajunge Ponta, la Palatul Victoria a sosit şi fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus.
Administraţia Prezidenţială a anunţat, joi dimineaţă, că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind încetarea interimatului în exercitarea funcţiei de prim-ministru.
"La data publicării prezentului decret în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului Gabriel Oprea în exercitarea funcţiei de prim-ministru al Guvernului României. La aceeaşi dată, domnul Victor-Viorel Ponta îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de prim-ministru al Guvernului României", a transmis Administraţia Prezidenţială.
Victor Ponta s-a întors în România, din Turcia, unde a fost operat la genunchi, şi a mers miercuri la Guvern, el intrând în cârje în Palatul Victoria, unde a stat aproximativ patru ore.
Într-o adresă transmisă miercuri Administraţiei Prezidenţiale, Victor Ponta îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să ia act de reluarea activităţii sale la Guvern, "având în vedere înlăturarea cauzelor care au generat imposibilitatea exercitării atribuţiilor de prim-ministru".
"Având în vedere înlăturarea cauzelor care au generat imposibilitatea exercitării atribuţiilor de prim-ministru, vă rog să luaţi act, conform legii, de reluarea activităţii mele la Guvern, începând cu data de 9 iulie, şi de încetarea interimatului în funcţia de prim-ministru, potrivit prevederilor art. 107, alin.3, teza finală din Constituţia României, republicată", se menţionează în adresa transmisă de Ponta Administraţiei Prezidenţiale.
Adresa transmisă Preşedinţiei este datată 8 iulie şi este semnată atât de Victor Ponta, cât şi de Gabriel Oprea, în calitate de premier interimar.
Premierul Victor Ponta a fost internat în 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng.
În urmă cu o săptămână, surse oficiale declarau pentru MEDIAFAX că Ponta intenţionează să participe, în 11 iulie, la deschiderea punctului de frontieră Nădlac (România)-Csanadpalot (Ungaria), dar prezenţa sa la eveniment este condiţionată de acordul medicilor care îl vor examina din nou.
În 28 iunie, Victor Ponta declara, la postul B1, că va reveni în ţară, "pe picioare, nu în scaun cu rotile sau cârje", în maximum două săptămâni, interval în care medicii i-au transmis că nu poate pune piciorul jos.
În această perioadă de absenţă a lui Ponta, conducerea PSD a fost preluată interimar de Rovana Plumb, în timp ce Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar.
În 15 iunie, în ziua în care era operat la clinica din Turcia, Victor Ponta fusese citat să se prezinte în faţa procurorilor DNA pentru a fi audiat, după ce cu zece zile înainte fusese anunţat că este urmărit penal pentru trei infracţiuni, în dosarul lui Dan Şova.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au adus la cunoştinţă premierului Victor Ponta, în 5 iunie, că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.
DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, în 8 iunie.
În 29 iunie, premierul Victor Ponta afirma că în prima zi în care va veni în ţară va merge şi la DNA pentru o nouă audiere în dosarul aflat în fază de urmărire penală, spunând că este posibil ca procurorul să decidă inclusiv control judiciar.
Miercuri, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus că nu ştie când se duce Victor Ponta la DNA, după revenirea în ţară, "dar cu siguranţă va merge", precizând că aceasta este o chestiune pe care o gestionează premierul cu avocatul său.