Politica NATO vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic,iar Alianţa nu doreşte o confruntare cu nimeni şi nici o nouă cursă a înarmărilor,a declarat Klaus Iohannis,precizând că toţi politicienii responsabili trebuie să înţeleagă că nu e în interesul nimănui escaladarea unui conflict.
"Doresc să reafirm că întreg demersul şi politica Alianţei noastre vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni, nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor, ne bazăm în continuare pe înţelegerea de către toţi oamenii politici responsabili a faptului că nu e în interesul niciunui stat să urmărească escaladarea unui conflict pe care nu-l poate câştiga nici economic, nici militar", a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Iohannis, după întâlnirea cu Stoltenberg: România îşi propune să nu fie doar beneficiar de securitate
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în urma discuţiilor cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că România îşi propune să nu fe doar un beneficiar de secruitate, ci şi un furnizor de securitate şi va fi puternic angajată în demersul colectiv al statelor NATO.
"Aşa cum am afirmat şi am asumat şi prin Stretegia Naţională de Apărare, România îşi propune să nu fe doar un beneficiar de securitate, ci şi un furnizor de securitate în acest context foarte complicat", a afirmat şeful statului român, în conferinţa de presă comună susţinută alături de oficialul NATO.
Iohannis a precizat că a avut cu Stoltenberg un schimb de opinii privind evoluţiile de securitate din vecinătatea estică, "unde lucrurile s-au deteriorat", discuţiile vizând şi atacurile teroriste şi criza umanitară gravă din nordul Africii.
Preşedintele a mai spus că România "va fi puternic angajată alături de toate statele NATO în acest demers colectiv".
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face joi o vizită oficială în România, iar în cursul dimineţii a fost primit la MApN de către ministrul Apărării, Mircea Duşă. Ulterior, Jens Stoltenberg s-a întâlnit la Guvern cu premierul interimar Gabriel Oprea. La finalul întâlnirii, Guvernul a transmis că Oprea a reconfirmat aprecierea României faţă de eforturile NATO şi ale secretarului general pentru consolidarea securităţii Aliaţilor estici şi pentru întărirea dimensiunii de apărare colectivă şi a reiterat angajamentul României privind contribuţiile de substanţă la misiunile şi obiectivele Alianţei Nord-Atlantice, apreciind că o Alianţă puternică, unită şi dotată cu resursele şi voinţa politică necesare este indispensabilă pentru stabilitatea şi securitatea regiunii noastre şi a Europei.
Stoltenberg s-a întâlnit în luna ianuarie, la Bruxelles, cu preşedintele Klaus Iohannis atunci temele de discuţie referindu-se la finanţarea Armatei, în condiţiile evoluţiilor de securitate din regiune,la baza de la Deveselu şi la prezenţa României în Afganistan.
Stoltenberg este secretarul general al NATO din martie 2014.