Înaltul reprezentant al Guvernului pentru diplomaţie publică, Mircea Geoană, a declarat, luni, la un simpozion, că evoluţiile din Ucraina şi Crimeea şi reapariţia Rusiei ca o "putere agresivă" la nivel internaţional obligă NATO să adapteze modul în care se gândeşte apărarea colectivă.
Geoană a spus, la simpozionul "Extinderea NATO în 2004: un deceniu de contribuţie robustă, responsabilitate şi angajament pentru o nouă Alianţă", că se poate anticipa că România va rămâne, pentru o bucată bună de timp, "graniţa tare" a NATO cu toate consecinţele care derivă din acest lucru.
"Dacă graniţa hard, tare, din punct de vedere strategic, militar va fi pe graniţa de est a României, putem anticipa că graniţa soft, comercială, graniţa de influenţe şi de echilibre între est şi vest va fi dincolo de graniţa de est a României", a menţionat Mircea Geoană.
Potrivit afirmaţiilor sale, ceea ce se întâmpă în Ucraina - o ameninţare de presiune financiară şi energetică, o ameninţare de boicot financiar - trebuie să găsească din partea Europei şi a lumii civilizate un răspuns coerent şi civilizat.
"Este un moment de trezire la realitate, ceea ce nu înseamnă o politică agresivă din partea noastră, ci înseamnă, pur şi simplu, o politică realistă din partea noastră. Aceasta este regula jocului, geografia nu se schimbă, iar istoria nu se termină niciodată", a adăugat acesta.