"România este o ţară în care avem un număr semnificativ de provocări istorice. Uneori ne punem întrebări cu privire la propriul destin, poate că ne lipseşte încrederea în sine", a afirmat Geoană într-un discurs rostit în limba engleză.
Tocmai de aceea este greu pentru România şi pentru români, deoarece "nu am făcut destul din punctul de vedere al democraţiei, pentru că nu am făcut destul din punctul de vedere al societăţii deschise, nu am făcut sufienent pentru a avea o societate transparentă şi mai puţin coruptă", a adăugat Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului a făcut, de asemenea, referire la parteneriatul dintre Statele Unite şi România. "Tocmai acest lucru sărbătorim astăzi. Este un parteneriat între SUA şi România, dar este mai mult, dragă prietene, dragă domnule ambaasador, şi dragi prieteni americani. Această ţară este mai mult decât geografie, este mai mult decât o locaţie geopolitică pentru scutul antirachetă, pentru bazele militare de la Marea Neagră - pe care le salutăm şi pe care le-am aşteptat zeci şi zeci de ani să vină", a mai arătat preşedintele Senatului.
Mircea Geoană şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că România va deveni o ţară decentă şi un adevărat partener al Americii şi al Europei, dacă va continua să creadă în democraţie. "Aceasta este o ţară care poate deveni, dacă muncim mai mult, dacă ne recâştigăm încrederea, dacă vom continua să credem în democraţie, un adevărat partener al Americii, al Europei şi al lumii, va deveni o ţară competitivă, decentă, deschisă şi plină de încredere în sine. Acest lucru sărbătorim azi, faptul că spiritul american poate deveni spiritul oricărei fiinţe libere", a conchis Mircea Geoană.
În discursul său, preşedintele Senatului a remarcat, de asemenea, simbolistica vulcanului în miniatură amplasat la recepţie pentru a ilustra tema aleasă în acest an de Ambasada SUA de Ziua Independenţei - statul Hawaii. "Sper că vulcanul, care este din Hawaii, nu este un balon financiar", a spus Geoană. "Sunt pe deplin convins - a continuat preşedintele Senatului - că azi, când lumea se confruntă cu dileme imense, cu întrebări dificile, indiferent de orice altă organizare de societate s-ar propune lumii, nu va exista niciodată un substitut pentru societatea deschisă, nu va fi niciodată un substitut pentru democraţiei, nu va fi niciun substitut pentru respectarea drepturilor fundamentale pe această planetă. Asta sărbătorim azi - credinţa în libertate, în democraţie şi în atitudinea superioarăa societăţilor deschise", a arătat Mircea Geoană.
Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a afirmat luni, în discursul susţinut cu ocazia Zilei Independenţei, că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, este "cel mai bun prieten pe care SUA îl au în România".
Gitenstein a făcut această remarcă salutând prezenţa în rândurile oaspeţilor a preşedintelui Senatului, precizând, în plus, că este "un bun prieten" al său.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi soţia sa, Mihaela, s-au aflat alături de ambasadorul Mark Gitenstein şi de premierul Emil Boc la susţinerea discursului oficial.