"Am făcut împreună cu colegii mei o analiză a aplicării Codului Muncii şi, în special, a combaterii muncii la negru, în zece zile de la intrarea în vigoare a Codului Muncii, mă refer la perioada 2-12 mai. Pot să confirm în acest moment că în cele zece zile de la intrarea în vigoare a Codului Muncii şi în urma controalelor pentru combaterea muncii la negru pe care le-am efectuat, au fost înregistrat 157.306 noi contracte de muncă", a declarat Boc, după ce a plecat de la ministerul Muncii.
"Dacă este să vorbim de raport între contractele pe durată nedeterminată şi contracte pe durată determinată, ponderea este următoarea: 70 la sută dintre contracte sunt pe durată nedeterminată, iar aproximativ 30 la sută pe durată determinată. Aceste date ne confirmă faptul că în România, inclusiv după intrarea în vigoare a Codului Muncii, contractele pe durată nedeterminată rămân regula, dar există şi posibilitatea încheierii contractelor pe durată determinată", a mai explicat el.
Noul Cod al Muncii - adoptat prin asumarea răspunderii, în ciuda criticilor venite din direcţia sindicatelor - a intrat în vigoare luni, 2 mai, şi prevede sancţiuni severe împotriva muncii la negru, după cum a subliniat şi premierul.
Primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată, potrivit noului Cod al Muncii. Până acum, amenzile în acest caz erau cuprinse între 3.000 de lei şi 4.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.
"Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă", mai prevede noul Cod.