POLITIC: Antonescu: Martin Schulz să se facă negustor de energie. Îi cer lui Ponta să ia atitudine publică | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Antonescu: Martin Schulz să se facă negustor de energie. Îi cer lui Ponta să ia atitudine publică

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a catalogat drept "inacceptabile pentru România" declaraţiile preşedintelui PE, socialistul Martin Schulz, în privinţa situaţiei din Ucraina şi preţului energiei furnizate de Rusia, liderul PNL cerându-i premierului Ponta să ia atitudine faţă de aceste afirmaţii.

Antonescu a declarat că afirmaţiile preşedintelui PE, Martin Schulz, sunt inacceptabile pentru România deoarece interesele UE nu se rezumă doar la obţinerea unui preţ convenabil la energie din partea Rusiei.

"Credem că este o declaraţie foarte gravă, pentru că în felul acesta toate eforturile pe care UE şi SUA le-au făcut pentru a apăra respectarea normelor, tratatelor, prevederilor de drept internaţional, toate eforturile pe care în ultimii ani UE le-a făcut în politica de vecinătate a Uniunii, în această parte, în vecinătatea estică, toate angajamentele pe care UE le-a luat inclusiv în summit-ul de la Vilnius şi în semnarea acordurilor de asociere cu Republica Moldova sau cu Georgia sunt puse practic la îndoială în faţa unei intervenţii în forţă a Rusiei pe teritoriul unui stat suveran şi independent, care este Ucraina", a declarat Antonescu.

El a susţinut că PNL consideră că, deşi toată lumea doreşte să cumpere energie la un preţ rezonabil, interesele UE nu se pot limitat la atât.

"Dacă acesta este singurul interes din punctul de vedere al domnului Schulz, atunci domnul Schulz trebuia să se facă negustor de energie (...) Nu putem imagina o situaţie în care UE şi domnul Schulz cumpără energie ieftină şi Rusia poate să ia o bucată din Ucraina, mâine, poimâine poate vrea să ia o bucată din altă ţară, Transnistria, Republica Moldova, şi la o adică trebuie să vină americanii să ne apere şi să apere acele valori care sunt ale noastre, ale Uniunii Europene", a precizat preşedintele PNL.

El a menţionat că România în mod special ar avea motive de îngrijorare în urma declaraţiei lui Schulz, pentru că este o ţară de graniţă a UE, fiind foarte aproape atât de Crimeea, cât şi de Transnistria, dar şi pentru faptul că are un angajament asumat pentru sprijinirea integrităţii şi parcursului european al Republicii Moldova.

Antonescu i-a cerut premierului Victor Ponta, preşedinte al PSD, să aibă o poziţie publică, respectiv dacă susţine poziţia preşedintelui Parlamentului European, care este şi candidat al socialiştilor la şefia Comisiei Europene.

"Îi cer public liderului socialiştilor români, care activează sub numele de Partidul Social Democrat, domnului Victor Ponta, să se poziţioneze foarte clar în legătură cu această declaraţie a domnului Schulz (...) Cred că cetăţenii români, alegătorii, au dreptul să ştie dacă dând un vot de exemplu PSD, adică indirect preşedinţiei lui Martin Schulz la Comisia Europeană, vor avea drept program politic aceea ca unele ţări din UE să cumpere energie ieftină şi că, dacă Rusia mai ocupă vreun teritoriu, o să vină preşedintele Comisiei Europene, Martin Schulz, să spună: «Da, s-au încălcat tratatele internaţionale, dar le-a ocupat şi cu asta, basta, hai să fim realişti şi să cumpărăm energie ieftină»", a mai spus Antonescu.

Liderul PNL a fost întrebat ce se va întâmpla dacă Victor Ponta nu va răspunde solicitării sale publice.

"Dacă nu răspunde de data aceasta tragem nişte concluzii, şi anume că, din două una: fie şi domnul Ponta şi PSD consideră, aşa cum consideră şi domnul Schulz, că asta e atitudinea pe care trebuie să o avem în raport cu tematica vecinătăţii estice, cu atitudinea mai nouă a Rusiei şi cu politica UE, fie că domnul Ponta nu o fi de acord, dar nu are niciun fel de cuvânt, niciun fel de curaj să spună ceva în grupul socialiştilor europeni, în faţa propriului candidat la preşedinţia Uniunii. Sigur că ştim, istoria ne-a arătat, că raporturile Schulz - Ponta nu sunt cele de egalitate, că ne aducem aminte nişte scene mai puţin plăcute, în care dirigintele Schulz îl urechea zdravăn pe elevul Ponta, dar nu suntem în aceeaşi situaţie acum", a răspuns preşedintele PNL.

Totodată, el a remarcat faptul că Victor Ponta nu s-a delimitat de declaraţiile consilierului său onorific Ionel Blănculescu. "Înţeleg din lipsa de reacţie a domnului Ponta, care nu numai că nu l-a destituit pe Ionel Blănculescu din funcţia respectivă, dar nici măcar nu s-a delimitat de declaraţiile pe care acesta le-a făcut, înţeleg din asta că domnul Ponta împărtăşeşte punctul de vedere al domnului Blănculescu. Într-un mod duplicitar şi inacceptabil, pe de o parte vine la serbarea a 10 ani de la apartenenţa la NATO şi face declaraţii de seriozitate, de stabilitate şi de loialitate în interiorul NATO, şi pe de altă parte îşi pune sau îşi lasă unul dintre consilieri să facă declaraţii despre care am mai vorbit", a spus Antonescu.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a pledat pentru prudenţă în legătură cu criza din Ucraina şi s-a declarat, "deocamdată" împotriva impunerii de noi sancţiuni Rusiei, apreciind că UE are "interese comune" cu Moscova.

"Credibilitatea UE în acţiunile internaţionale depinde de realism", a declarat preşedintele Parlamentului European.

"Uniunea Europeană a luat măsuri şi nu sunt necesare, pentru moment, noi sancţiuni", a apreciat Schulz.

"Există interese comune" între Rusia şi UE, a reamintit Martin Schulz, candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia Comisiei Europene.

"Care este interesul Rusiei? Să exporte energie. Care este interesul Uniunii Europene? Să cumpere energie la preţuri rezonabile", a subliniat el.

"Care este interesul Rusiei? Să câştige bani din exportul de energie şi au nevoie de aceşti bani pentru a investiţiile din ţară, iar, pentru aceasta, au nevoie de investiţii din Europa, ceea ce arată că există interese comune", a insistat preşedintele PE.

De asemenea, Martin Schulz şi-a exprimat speranţa "într-o mai bună înţelegere între Guvernul rus şi Uniunea Europeană".

Tensiunile au luat însă amploare în ultimele zile, după ce manifestaţii proruşi au ocupat instituţiile oficiale din estul Ucrainei, iar în acest caz Martin Schulz a apreciat că trebuie menţinută vigilenţa.

"Sper că Guvernul rus nu va face greşeala să susţină evoluţii în vederea divizării Ucrainei", a mai declarat Martin Schulz.

"Trebuie să analizăm cu atenţie care este importanţa ultimelor evenimente", a afirmat preşedintele Parlamentului European. "Sunt manifestaţii masive în estul Ucrainei sau doar revolte limitate? Deocamdată nu este clar", a apreciat Schulz.

El a adăugat că Rusia a încălcat dreptul internaţional prin anexarea Crimeei şi a afirmat că trebuie să se ţină cont de realitate şi anume că "peninsula aparţine Federaţiei Ruse". "Este un fapt împlinit", a apreciat Schulz.

Preşedintele PE a menţionat că sunt necesare eforturi în vederea "stabilizării Ucrainei şi sprijinirii Guvernului", exprimându-şi speranţa că alegerile prezidenţiale din 25 mai vor fi "libere şi corecte", iar ţara va rămâne unită.

"Toate acestea înseamnă bani. Nu trebuie să ne mulţumim cu măsuri împotriva Rusiei, trebuie, de asemenea, să investim în Ucraina", a conchis preşedintele Parlamentului European.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro