"Evaziunea fiscala este un fenomen care continua sa ne preocupe, cu toate ca este in scadere. Sint necesare masuri care sa duca la o structura si mai eficienta a Garzii Financiare. De acum incolo ne gindim si am discutat ca Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Internelor sa elaboreze un proiect de ordonanta prin care competentele de cercetare a criminalitatii economico-financiara sa fie transferate la Garda Financiara", a spus Tariceanu, citat de Agentia "Mediafax". Primul ministru a aratat ca Politia Economica, fosta "militie economica" din Romania comunista, nu exista in nici o tara europeana.
"Competentele de cercetare penala ce tin de aspectele economice dorim sa le trecem la Garda Financiara", a aratat seful Executivului.
Garda Financiara se afla in subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cele doua structuri apartinind Ministerului Economiei si Finantelor. Potrivit unei hotariri din sedinta de saptamina trecuta a Guvernului, Garda Financiara dispune de un numar maxim de personal de 1.805 salariati, dintre care 200 de posturi pentru Comisariatul General.
Masura anuntata de primul ministru este considerata benefica de conducerea Garzii Financiare Braila. "Noi am ridicat mai demult problema ca Politia Economica sa treaca la Garda Financiara. In acest fel, se va elimina un circuit anevoios care facea ca dosarele grele de evaziune sa se rezolve in perioade prea mari de timp. Avind alaturi specialistii cu studii juridice de acolo, vom putea lucra mai eficient, iar finalizarea unui dosar nu va mai dura pina la 2 ani de zile", ne-a declarat Marcel Constantin, comisarul-sef al Garzii Financiare Braila.