Politia Comunitara promite sa faca ordine in Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Politia Comunitara promite sa faca ordine in Braila

Brailenii certati cu bunul simt, care isi arunca gunoaiele in strada, scandalagii care fac nesigure strazile orasului, samsarii din piete, care jecmanesc adevaratii producatori agricoli si, in general, toti indivizii care fac ca Braila sa para un oras rupt de lumea civilizata au, de la 1 decembrie, un nou "nas". Sau, cel putin, asta pot spera brailenii care isi doresc sa traiasca intr-un oras curat si linistit, asa cum ar fi normal in acest inceput de secol XXI. Speranta este data de infiintarea oficiala, de la 1 decembrie, a Politiei Comunitare Braila, structura aflata in subordinea Consiliului Local Municipal, ce preia, intr-o forma mult mai avansata, atributiile fostului Corp al Gardienilor Publici. De altfel, dintr-o schema de personal aprobata de CLM, de 227 de oameni, cit va cuprinde Politia Comunitara, cei 150 angajati deja sint fosti gardieni publici. De asemenea, armamentul de foc din dotarea Corpului Gardienilor Publici, precum si cele trei autoturisme si alte materiale de inventar, sint transferate, in prezent, in patrimoniul nou infiintatei Politii Comunitare. Noua institutie isi propune, insa, sa fie mult mai mult decit a fost institutia gardienilor publici. "Va asiguram ca o sa se vada o crestere a gradului de civilizatie in orasul nostru. Vom face tot ce ne sta in putinta ca sa fim o institutie viabila si credibila, in slujba comunitatii locale", ne-a declarat directorul numit de CLM in fruntea Politiei Comunitare, colonelul Alexandru Alexandru, fostul comandant al Comandamentului Judetean de Jandarmi Braila. Adjunctul acestuia este Antonel Colceag, fostul loctiitor al IPJ Braila, care promite toleranta zero fata de contravenientii din Braila.
Dupa cum ne-a explicat directorul Alexandru, Politia Comunitara are doua categorii de personal. Este vorba de agentii comunitari, ce au statut de functionar public, avind atributii in asigurarea ordinii si linistii publice, si guarzii, ce nu au statut de functionar public, fiind destinati pazei obiectivelor publice si private. Agentii comunitari pot fi recrutati doar din rindul absolventilor de liceu cu diploma de bacalaureat, in timp ce, pentru guard, pot fi angajate si persoane care nu au absolvit liceul. Deocamdata, in schema de personal sint trecuti doar 50 de guarzi, pe care Primaria este obligata, potrivit Legii 371/2004, sa ii foloseasca pentru paza obiectivelor publice. Astfel, incepind de acum, nu mai pot fi contractate firme private pentru paza institutiilor publice din subordinea Primariei. "Legea ne permite sa efectuam servicii de paza si la agenti economici, contra cost. Daca vom avea solicitari in acest sens, vom cere Consiliului Local sa suplimenteze numarul de guarzi din schema de personal", ne-a spus Antonel Colceag, directorul adjunct al Politiei Comunitare Braila.

Agentii comunitari pot da sanctiuni contraventionale

Agentii comunitari au competente mult mai largi, ei putind fi imputerniciti de Primarie sa constate si sa sanctioneze contraventii ce tin de ordinea si linistea publica. Acestia si-au "intrat in piine" inca de ieri, cind au inceput sa patruleze in piete. "Instituirea ordinii in pietele municipiului va fi o prioritate pentru noi. Vrem ca, daca nu se va putea cit mai repede, atunci intr-o luna, doua, sase, un an, sau cit va fi nevoie, sa reusim sa eliminam samsarii din piete si sa repunem producatorul agricol in locul care i se cuvine de drept", ne-a declarat directorul Alexandru.
Deocamdata, insa, agentii comunitari se afla intr-un proces de instruire care, data fiind perioada sarbatorilor, a inceput cu latura practica. "Vom profita de faptul ca incepem sa functionam in aceasta luna, cind programul manifestarilor publice este mai incarcat, si vom forma patrule mixte, cu Politia, pentru patrularea pe strazi, si cu Jandarmeria, pentru patrularea in locuri de agrement si scoli. In felul acesta, agentii nostri vor avea posibilitatea sa invete direct pe teren felul cum se constata si se sanctioneaza contraventiile. Bineinteles, ei vor fi instruiti, ulterior si teoretic, pentru ca, dupa perioada legala de formare, de trei luni, sa poata patrula fara ajutorul Politiei si Jandarmeriei", ne-a explicat Alexandru Alexandru. Atit acesta, cit si adjunctul sau, Antonel Colceag, au tinut sa sublinieze faptul ca Politia Comunitara nu va functiona la concurenta cu Politia Romana sau Jandarmeria, ci va colabora cu acestea, in folosul comunitatii locale. "Politistul comunitar nu are competenta in penal. Cind constata fapte de natura penala, el poate doar sa retina infractorul si sa il predea Politiei Romane, pentru cercetari. Pe de alta parte, insa, lovirea unui politist comunitar aflat in exercitiul functiunii se incadreaza la ultraj, ca si in cazul politistilor si jandarmilor", ne-a explicat Colceag.
Un aspect important al activitatii Politiei Comunitare va fi preluarea compartimentelor de control ale Primariei. Astfel, inspectorii ce vegheaza asupra disciplinei in constructii, a protejarii mediului sau a laturii financiare a activitatilor din municipiu, vor fi coordonati de conducerea Politiei Comunitare si vor fi insotiti pe teren de agenti comunitari, care le vor asigura protectie fata de contravenientii recalcitranti.

Dotare, sefi si salarii

Pina cind Politia Comunitara va functiona la capacitate maxima, vor mai trece citeva saptamini. Deocamdata, se face preluarea patrimoniului Corpului Gardienilor Publici, inclusiv a armelor de foc, pe care agentii le vor putea folosi in caz de necesitate. Politistii comunitari mai au nevoie si de uniforme. La ora actuala, in dotarea institutiei exista doar 20 de uniforme, urmind a se organiza o licitatie pentru "imbracarea" tuturor agentilor si guarzilor, cu uniforme facute individual, in functie de masurile fiecaruia. Trebuie spus, totusi, ca, in comparatie cu alte orase, uniformele concepute pentru politistii comunitari braileni, nu prea par in masura sa impuna respectul care i se cuvine unei astfel de institutii. Pe 1 decembrie, la ceremoniile prilejuite de Ziua Nationala, cind politistii comunitari au iesit pentru prima data in public cu noile uniforme, au existat voci care au afirmat ca acestia nu se diferentiaza prea mult de fostii gardieni publici. "Sa vedeti cum arata in Bucuresti politistii comunitari. Au o uniforma care aduce foarte mult cu cea a cagulatilor de la Interventie Rapida. Cu siguranta, aceia reusesc sa impuna mai mult respect, cind patruleaza pe strada", ne-a spus cineva din public.
Politia Comunitara Braila functioneaza, momentan, in cladirea care a adapostit Corpul Gardienilor Publici, insa se fac demersuri pentru gasirea unui nou sediu, deoarece cel vechi este foarte subred, fiind inclus in categoria de risc pentru cutremur.
Cit priveste structura de comanda, Politia Comunitara nu se incadreaza in standardele militare, in sensul ca, la virf, nu se afla comandanti, ci directori, sefi servicii, sefi de birou si sefi de compartiment. Directorul Alexandru Alexandru a fost numit in aceasta functie de catre Consiliul Local Municipal. Alexandru are 53 de ani, este colonel in rezerva si a iesit la pensie, in 2003, din functia de comandant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Braila. Experienta sa in domeniul ordinii si linistii publice este subliniata si de faptul ca, inainte de 1989, a fost ofiter in cadrul Trupelor de Securitate, pe latura pazei obiectivelor de importanta deosebita si a asigurarii ordinii publice. Alexandru Alexandru este absolvent al Facultatii de Drept si licentiat in Stiinte Juridice, avind studii postuniversitare in domeniul managementului.
Antonel Colceag are 50 de ani si este, de asemenea, colonel in rezerva. El ocupa interimar functia de director adjunct, urmind sa dea un examen, pentru confirmarea pe acest post. Colceag a iesit la pensie din functia de prim adjunct al comandantului Inspectoratului de Politie Judetean Braila. Este, ca si directorul Alexandru, licentiat in stiinte juridice.
In curind, se vor face angajari pentru completarea schemei de personal. Candidatii la postul de agent comunitar trebuie sa fie absolventi de liceu, cu diploma de bacalaureat, sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania, sa aiba minim 18 ani, sa nu aiba cazier, sa fie apti fizic, psihic si medical si sa aiba conduita ireprosabila, in familie si societate. Concursul se va da pe baza unei bibliografii ce se va publica cu 30 de zile inainte, in mass-media si la sediul institutiei.
Dupa cum ne-a informat directorul adjunct Colceag, la ora actuala, salariul unui agent comunitar brailean porneste de la 4,2 milioane de lei vechi, iar al unui guard de la 3,8 milioane de lei vechi. Ulterior, salariile se vor mari, in functie de sporuri, cum ar fi cel de periculozitate. "Un lucru va fi sigur: nu se vor inregistra intirzieri la plata salariilor!", ne-a declarat Colceag.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro