Necesitatea angajarii de guarzi a aparut dupa ce Consiliul Local Municipal a aprobat marirea numarului de obiective de paza carora trebuie sa se ocupe Politia Comunitara. In final, pentru acoperirea tuturor obiectivelor, Politia Comunitara trebuie sa incadreze peste 500 de guarzi.
Agentii comunitari, cei care patruleaza pe strazi, avind competenta de a aplica sanctiuni contraventionale vor fi, in final, 265. In prezent, Politia Comunitara Braila dispune de 82 de agenti comunitari, restul urmind a fi incadrati dupa ce Agentia Nationala a Functionarilor Publici va aviza schema de personal propusa de institutia braileana. "In urmatoarele doua-trei luni speram sa completam schemele de personal atit a guarzilor, cit si ale agentilor comunitari", ne-a declarat directorul Alexandru.
Deocamdata, prin angajarea celor 50 de guarzi, Politia Comunitara poate "disloca" o parte din cei 82 de agenti comunitari, care pina in prezent au fost folositi la paza obiectivelor, pentru a le incredinta misiunile de ordine publica pentru care au fost angajati. Astfel, de vineri, 3 februarie, 30 de agenti comunitari isi vor "intra in piine", efectuind misiuni de patrulare si control. Sint vizate, in prima instanta, mijlocele de transport public, urmind ca misiunile sa continue in piete. De aceasta data, politistii comunitari nu vor mai forma echipe mixte cu agentii de politie ai Ministerului de Interne, asa cum au facut in luna decembrie, cind institutia abia se infiintase si inca nu dispunea de procese-verbale de amenda. Agentii comunitari, dotati inclusiv cu formulare de amenda, va trebui sa se descurce singuri in confruntarea cu indivizii care tulbura ordinea si linistea publica. "Chiar daca va fi mai greu, ca la orice inceput, avem convingerea ca baietii nostri vor indeplini fara probleme aceste prime misiuni", ne-a spus directorul Alexandru Alexandru.