Mergi la conţinutul principal

Politia comunitara ar trebui sa se ocupe de paza scolilor

Primarul municipiului, Constantin Cibu, inca nu stie exact de unde se vor gasi fonduri, pentru asigurarea pazei in scolile brailene. Cibu crede ca, in principiu, Politia comunitara, aflata in subordinea Primariei, ar trebui sa aiba aceasta indatorire, dar nu gratis, ci pe baza de contract. Cum scolile nu au bani prevazuti pentru serviciile de paza, ci se cirpesc cum pot, in acest domeniu, cerind contributii din partea parintilor, primarul se teme ca tot de la bugetul local va trebui sa aloce bani si pentru asta: "Am vorbit cu domnul ministru al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si i-am spus: "Toate bune si frumoase, dar cine plateste?". Si mi-a spus ca o sa ne dea, de la 47%, prelevarea din impozitul pe venit, 51%, si i-am raspuns: "Daca v-ati fi uitat pe hirtiile pe care le-am transmis noi in toamna, cind s-a trecut la cota unica si cind am cerut sa trecem de la 37% la 51%, era mai bine. Asta este cifra pe care a cerut-o Braila, pentru ca ne-am facut si noi o socoteala, ca sa mentinem, in valori absolute, suma pe care am avut-o in 2004. Inca nu se stie exact, cum se va proceda, daca vom baga sau nu Politia comunitara, pe partea de scoli. Nu de alta, dar cheltuielile materiale de la o scoala le plateste Primaria, salariile vin de la minister, iar aceste lucruri, cu asigurarea pazei in scoli, nu sint cheltuieli materiale. Dupa mine, aceste lucruri trebuie facute de Politia comunitara, cu sprijinul politiei, si nu in paralel cu serviciul de paza facut de agentii de la firmele private. Doar Politia comunitara ar trebui sa aiba in paza scolile, pe baza de contract. Dar sint 14 licee, vreo 30 de scoli, e o armata intreaga care trebuie platita, nu e vorba de 2-3 oameni. Si daca nu pui paza si la crese, nu e in ordine, pentru ca si crese au spart unii si au furat diverse lucruri. In plus, paznicul respectiv trebuie permanentizat, sa le invete figurile elevilor si ale profesorilor, sa ii cunoasca, sa stie cine este din scoala si cine nu".
Desi ministerul a cerut primariilor sa gaseasca solutii intr-o saptamina, Cibu este sceptic, cu privire la acest termen, dat fiind ca asteapta si de la centru unele decizii, cu privire la acest subiect: "Parerea mea este ca vom gasi o solutie pina la sfirsitul anului, pentru scolile care reprezinta un real pericol, nu pentru toate, doar pentru cele la care s-au mai intimplat lucruri in neregula".

"De ce nu face scoli private, daca trebuie sa platim noi tot?"

Consilierul primarului, Florin Ionascu, pe de alta parte, este complet nemultumit, in calitate de parinte, ca i se cere sa cotizeze ca sa aiba certitudinea ca al sau copil este in siguranta, in scoala: "Eu fac parte din comitetul de parinti de la Scoala 7. Zilele trecute a fost sedinta, in care m-am convins ca nici macar directorul nu este informat cum se face aceasta paza, si acesta a pus problema ca fiecare parinte, trebuie sa dea circa 50.000 de lei de copil, ca sa suportam noi paza scolii, asta, desi legea spune clar ca parintii nu trebuie obligati sa contribuie financiar pentru asa ceva. Mai nou, a venit o firma care ofera patru camere de luat vederi, pe care sa le amplaseze pe holuri si in interior, din care doua le ofera ca sponsorizare, daca scoala cumpara doua. Cu camerele de luat vederi este altceva, ca parinte, sint de acord cu asta. Dar pentru paza, pentru agenti, de ce sa ne oblige pe noi sa bagam mina in buzunar? In legislatie se spune ca directorul este obligat sa asigure paza unitatii. Toti parintii au fost foarte revoltati: domnule, platim fondul scolii, platim fondul clasei. De ce nu face scoli private, daca trebuie sa platim noi tot?".
La rindul sau, directorul Scolii "Ion Creanga", Victor Buzea, ne-a declarat ca nu s-a luat nici o decizie, in privinta unor sume pe care parintii ar trebui sa le dea, pentru a se plati agentii de paza, ci a fost doar o propunere pe care a supus-o comitetelor de parinti. Buzea apreciaza ca aceasta ar putea fi o solutie, in contextul in care scoala nu are bani, pentru a achita asemenea prestari de servicii. Directorul a precizat ca nici Primaria nu ofera sumele necesare in acest scop, si atunci, a dorit sa fie cu sufletul impacat, ca a incercat sa faca tot ce se poate, pentru a asigura paza scolii, in conditii cit mai bune. Buzea este constient ca, in cazul in care parintii nu vor accepta aceasta varianta, si se va intimpla ceva neplacut in scoala, raspunderea va cadea tot pe umerii sai, insa precizeaza ca mai mult decit atit nu poate face, dat fiind ca scoala nu dispune de bani, pentru angajarea de agenti de paza.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro