Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Poligonul militar din Braila e bun numai pentru tras cu prastia

In curind, vecinii nostri galateni vor avea in apropierea municipiului o moderna baza militara, construita prin finantare de la Ministerul Apararii Nationale. Anuntul a fost facut chiar de ministrul Apararii, Teodor Athanasiu, in cursul saptaminii trecute, in timp ce participa la ceremonialul de inaugurare a Cimitirului de Onoare Romanesc de la Tiganca, din Republica Moldova. Conform declaratiilor sale, la Poligonul Smirdan, din apropierea municipiului Galati, vor incepe in acest an lucrarile de construire a unei baze militare care sa se ridice atit la cerintele NATO, cit si la cele ale Uniunii Europene. Baza va fi organizata sub forma unui mic oras, pentru a satisface toate nevoile sociale ale celor 7.000 de militari care isi vor desfasura activitatea acolo si ale famililor acestora. Conform declaratiilor aceluiasi oficial, baza urmeaza a fi terminata pina in decembrie 2008.
Intrebati ce parere au despre acest lucru, in contextul in care si Braila ar fi putut fi un candidat serios pentru construirea unei astfel de baze, si ar fi putut fi sprijinita si de Seful Statului Major, generalul Eugen Badalan care este brailean, trei dintre parlamentarii nostri au dat niste raspunsuri deloc magulitoare pentru judetul nostru. Acestia au declarat ca Galatiul a fost ales pentru simplul motiv ca are o pozitie strategica mai buna decit Braila si pentru ca actualul Poligon de la Smirdan este mult mai dotat decit cel brailean.
Astfel, senatorul PSD Aurel Simionescu s-a aratat de parere ca atita timp cit pentru baze militare de genul acesta se tine cont si de parerea NATO si UE, care au gasit de cuviinta ca Galatiul le convine mai mult, nu prea mai exista loc de comentarii: "Sincer, eu nu prea stiu despre aceasta declaratie a ministrului Apararii. Cu toate acestea, sint de parere ca daca s-a ales Galatiul a fost doar pentru ca are o pozitie strategica mai buna decit a noastra si, probabil, conditiile si oportunitatile oferite de Galati au corespuns cerintelor NATO si UE. Si era normal sa se respecte dorintele acestor doua entitati, deoarece isi vor aduce si ele soldatii sa se antreneze acolo".

"Au ales Galatiul fiindca acolo exista conditii pentru tras si cu alte arme decit prastia sau arcul"

La rindul sau, deputatul PSD Mihai Tudose a raspuns dur ca era si normal sa fie ales Galatiul pentru o astfel de baza militara, atita timp cit poligonul de la Smirdan este dotat si pentru tancuri, iar cele de la Braila sint potrivite numai pentru aruncatul cu prastia: "Pai au ales Galatiul fiindca acolo exista conditii pentru tras si cu alte arme decit prastia sau arcul. Acolo poti sa tragi si cu tancul. Cred ca ai nostri nu stiu ca nu se mai practica trasul cu prastia sau cu arcul. Noi, la Vulpea, avem poligon de tras cu pliciul. Poate cind se va face vreo unitate de puscasi fluviali care vor avea ca specialitate prastia sau pliciul, poate asa da... se va face si baza militara. Si, ca sa fim seriosi, nici nu e cazul sa avem o asemenea baza, daca noi nu avem nici macar acum conditii. Glumind un pic, lasa sa faca la Galati, in caz de ceva, sint ei atacati si noi raminem capitala culturala a regiunii...."
In ceea ce il priveste pe deputatul PD Horia Vasioiu, acesta a explicat ca, atit timp cit nu a fost vorba numai de alegerea statului roman, guvernul fiind obligat sa tina seama si de solicitarile NATO si UE, atunci generalul Badalan nu avea cum sa intervina in favoarea Brailei: "De exemplu, Athanasiu este din Alba Iulia, dar nu se face nici o baza acolo. Prima de acest gen se face la Galati. Banuiesc ca toate organismele implicate au decis ca are cea mai buna pozitie strategica si posibilitati de dezvoltare si a fost si pe placul altor tari. Ca doar nu se apuca nimeni sa faca baze din astea pe unde le vine. Nu numai romanii au decis unde, cum si cind trebuie facuta. Asta a fost rationamentul pe care s-a mers".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii