Mergi la conţinutul principal
Dreptate ca-n Evul Mediu la Surdila Găiseanca

Poliţistul, Biblia şi hoţii

• Petrea Iordache, 71 de ani, localnic din comuna Surdila Găiseanca, face acuzaţii grave la adresa poliţiştilor din localitate • acesta spune că şeful de post l-ar fi trimis să prindă singur hoţii care îi furau lucerna de pe câmp • după ce i-a fugărit pe suspecţi peste câmpuri, bătrânul spune că s-a dus la poliţist să îl anunţe că a dat de urma hoţilor, însă acesta i-ar fi replicat că nu se poate face nimic deoarece “suntem liberi, şi eu şi colegii mei” • ar fi urmat o anchetă pe cât de ilară pe atât de penibilă, cu păgubitul şi reclamaţii puşi să jure pe Biblie, la Postul de Poliţie, cum că nu spun minciuni • şeful de post acuzat ne-a zis, neoficial, că afirmaţiile bătrânului sunt neîntemeiate • poliţistul ne-a direcţionat spre Biroul de Presă al IPJ, ca să obţinem un punct de vedere oficial

 

Păgubiţi îndemnaţi să prindă hoţii cum or putea, anchete efectuate ca în Evul Mediu, cu reclamanţi şi reclamaţi puşi să jure pe Biblie că nu spun minciuni, favorizarea contravenienţilor dispuşi să dea un plocon mai mare sau mai mic omului în uniformă, cam aşa îşi face Poliţia treaba în comuna Surdila Găiseanca, dacă ar fi să îi dăm crezare localnicului Petrea Iordache. În vârstă de 71 de ani, acesta a venit zilele trecute la redacţia noastră pentru a se plânge de nedreptatea pe care, spune el, i-o face şeful de post din comună, agentul şef Costel Feraru. Bătrânul îl acuză pe Feraru că nu s-a implicat în prinderea unor hoţi care i-ar fi furat, în repetate rânduri, lucernă de pe o solă din câmp. Mai mult, spune Petrea Iordache, când s-a dus să reclame furturile, şeful de post i-ar fi zis că, dacă vrea dreptate, să se ducă să prindă hoţii singur, apoi să îi aducă la Poliţie. “Da' să ai grijă, să nu vă daţi în cap pe acolo!”, ar fi avut grijă să adauge poliţistul a cărui principală misiune este să asigure aplicarea legii în comunitate.

 

O poveste incredibilă

Iată cum ne-a povestit Petrea Iordache că s-ar fi petrecut lucrurile, pe un ton când precipitat, de om supărat, când şugubăţ, de bătrân trecut prin multe, care ştie cum merg lucrurile în ţara asta:

Am şi eu 50 de ari de lucernă, lângă un drum pe care trec tot felul de oameni. Când am văzut că au început să-mi fure de pe câmp, m-am dus la şeful de post Feraru, iar el mi-a zis: «Prinde-l!». Adică să mă duc eu să-l prind pe hoţ! «Mă duc, bre, să îl prind!», i-am zis, iar el cică: «Vedeţi să nu vă daţi în cap».

Bun, am pus iapa la căruţă şi m-am dus la câmp, am stat niţel băgat mai într-o parte, într-un canal de irigaţii, când văd că vine unul cu nevastă-sa şi încep să-mi ia lucerna. El cosea şi ea punea în căruţă. Aştia au vreo 20 de vaci, porci, cai, şi pe toate le ţin într-o curte în mijlocul satului, de i-au înebunit pe vecini cu mizeria şi mirosul. Au făcut oamenii reclamaţii peste reclamaţii, dar nu le-a făcut nimeni nimic, că tac'su lui lucrează în străinătate, mai aduce o cafea, o ţigară de-aia bună şi dă cui trebuie...

Aşa, deci, îi văd cum fură lucerna, ies din canal şi mă duc la ei. «Tu eşti, mă Fănele?! Ia stai să vorbim niţel». Ei când m-au văzut, s-au urcat în căruţă, şi au început să bată caii cu furcoiul, de fugeau ca nebunii. Au intrat pe un drum unde ştiau ei că pot să fugă caii, că erau gropi mai puţine. M-am ţinut după ei câţiva kilometri, da' n-aveam cum să-i ajung, că fugeau ca disperaţii. Dacă îi ajungeam, ieşea rău, ieşea cu bătaie, cu omor. Dar m-am oprit, că dacă dădeam în vreo groapă săream de pe drum cu căruţa şi muream acolo. Sau dacă nu muream eu îşi  rupea iapa picioarele, era pericol. Nu m-am mai ţinut după ei, m-am întors în sat şi m-am dus la şeful de post. «Hai, dom' şef, că am prins hoţii. Dacă mergi acum cu mine le ieşim în cale, că au ocolit tocmai pe la Buzăel când au fugit de mine. Hai să-i întrebi de unde vin aşa cu caii albi ca varul de transpiraţi ce sunt». El cică «Nu pot acum, că sunt liber!». «Păi să meargă alt poliţist». «Toţi sunt liberi, iar eu n-o să pot nici mâine, că mă duc cu nevasta la doctor. Mergi mata acasă şi te chem eu la post peste vreo două zile». Auzi, eu îi dau hoţul pe tavă, iar el nu poate să meargă să-l prindă că e liber, iar a doua zi îşi duce femeia la doctor!!!

La post m-a chemat după vreo trei zile. Erau acolo şi făptaşii, el şi nevastă-sa. Eu cred că şeful de post i-a învăţat să îl ia pe «Nu» în braţe, orice i-ar întreba. Că el îi întreba dacă au făcut ce zic eu, iar ei că Nu şi Nu...

Dacă a văzut că eu îmi ţin partea, ne-au pus să jurăm pe Biblie. Şi îmi dă tot mie Biblia domnul Feraru. M-am pus în genunchi, ca la biserică, am pupat Biblia şi am spus să îmi ia Dumnezeu casa, să bubuie butelia, să nu rămâie nimic acolo, să moară femeia, să rămâi vădan, să îmi ard mâinile, picioarele, să mă canonez, să nu mă ia Dumnezeu deodată, că dacă mă ia deodată nu simt nimic, să mă lase să mă chinuiesc, dacă eu spun vreo vorbă greşită sau neadevărată.

Şi îi zic: «Dar în loc să le daţi lor Biblia mi-o daţi mie?». Atunci el o pune pe femeie, pe nevasta hoţului: «Ia şi tu şi pune Biblia pe birou – jură şi tu. Si ea zice «Nu ştiu nimic». Şi îi zice «Jură că nu ştii nimic». «Jur că nu ştiu nimic! Nu ştiu nimic. Nu ştiu nimic, nu ştiu nimic». «Nu te-a fugărit?». «Jur că nu m-a fugărit, jur că nu m-a prins în lucernă».

Aşa a fost acolo la post. Eu îi vorbeam cu «Dom' şef!», iar ea îi zicea «Nea Feraru». Am întrebat-o de ce îşi permite să vorbească aşa cu şeful de post. Cică «Aşa îi spun eu!»“.

 

Reacţia Poliţiei absolut jenantă

Petrea Iordache spune că a trebuit să îşi facă mult curaj ca să înainteze reclamaţie contra şefului de post, atât la ziar cât şi la şefii ierarhici ai acestuia, de la Brăila, dar că n-a mai răbdat să i se facă o asemenea nedreptate, fiindcă au trecut deja două săptămâni de când i-a alergat pe hoţi pe câmp, iar poliţiştii din comună nu dau niciun semn că ar vrea să facă lumină în acest caz. Bătrânul mai spune că poliţiştii din Găiseanca aplică legea în funcţie de cum primesc plocon de la unul sau de la altul. “Întrebaţi-i pe cei care vin să vândă mere în comună, câţi saci dau la Poliţie, întrebaţi-i pe cei care vin cu lemne de foc, pe cei care vin cu fier vechi...”.

Reporterii noştri au încercat să obţină un punct de vedere şi de la agentul şef Costel Feraru. Acesta a negat că lucrurile s-ar fi petrecut aşa cum afirmă Petrea Iordache, însă ne-a spus că nu poate să facă nicio declaraţie oficială, deoarece nu este împuternicit să vorbească cu presa. Din acest motiv, ne-a spus că relaţii putem obţine doar de la Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

După cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, subinspector Laura Dan, la data de 20 octombrie, localnicul Petrea Iordache a depus o petiţie la Postul de Poliţie Surdila Găiseanca, aceasta fiind în curs de soluţionare. Potrivit poliţiştilor, reclamantul ar fi susţinut că a văzut două persoane care se deplasau în jurul solei sale cu lucernă, solicitarea fiind ca cei în cauză să nu mai stea în zona respectivă. Practic, afirmă IPJ Brăila, nu a fost sesizată vreo infracţiune sau contravenţie, însă petentul va primi răspunsul la cele sesizate în termenul legal.

 

Prea puţini poliţişti în mediul rural

Că există probleme pe raza judeţului, asta pe fondul deficitului de personal, a recunoscut chiar şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, cms. şef Constantin Adrian Glugă, în interviul acordat recent redactorilor. Totuşi, şeful instituţiei a ţinut să arate faptul că, toate cazurile sesizate, la posturile rurale, ar fi rezolvate cu responsabilitate. “Plecând de la atribuţiile pe care le au poliţiştii din mediul rural, destul de numeroase, este evident că un număr mai mare de lucrători ar avea drept rezultat un serviciu poliţienesc de o mai bună calitate. Aceştia se preocupă îndeaproape de problemele care necesită intervenţie imediată, şi mă refer aici la instrumentarea dosarelor penale, menţinerea ordinii publice prin activităţile de patrulare, participarea la diferite acţiuni organizate, etc., în detrimentul unor activităţi care nu ar avea rezultate imediate, şi mă refer aici la activităţile de consiliere, de prevenire antivictimală sau antiinfracţională. Acestea necesită timp, timp pe care colegii mei nu îl au totdeauna la dispoziţie. În pofida acestui neajuns, noi am încercat să asigurăm mobilitatea necesară dispozitivelor de menţinere a ordinii publice, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor comunităţilor, principala problemă constituind-o acoperirea distanţelor foarte mari din mediul rural”, a declarat ofiţerul Glugă. Realitatea din teren însă contrazice declaraţiile şefului IPJ.

În ceea ce priveşte deficitul de personal sursa citată ne-a comunicat că, până în luna octombrie, în mediul rural au fost ocupate cu lucrători 11 posturi, prin încadrare din sursă externă sau reîncadrare, şi se aflau în derulare procedurile pentru ocuparea a încă 24 de posturi, în aceeaşi modalitate. Deşi nu par prea multe, raportate la cele 40 de posturi de poliţie comunale, pentru unitatea noastră reprezintă cifre importante, care dau posibilitatea redistribuirii unor sarcini pe care le îndeplinesc, actualmente, alţi colegi”.

 

De la un furt se poate ajunge uşor la violenţă

Despre “jungla” de la ţară v-am vorbit într-un articol prezentat, în luna septembrie, în paginile contidianului nostru. Am arătat atunci că, pe uliţele din satele şi comunele brăilene, bătăile şi atacurile cu arme albe sunt la ordinea zilei, iar autorităţile nu prea reuşesc să le stopeze. Sistemele de supraveghere video, care ar putea reduce fenomenul infracţional, se cam lasă aşteptate.

Cu privire la date statistice privind infracţiunile înregistrate la nivelul judeţului Brăila, în mediul rural, ni s-a adus la cunoştinţă faptul că, în primele 7 luni ale anului 2016, comparativ cu perioada similară a lui 2015, infracţionalitatea totală sesizată în rural a crescut cu 14,89%.

Printre cazurile de o violenţă extremă, produse recent, se numără cel  din comuna Cireşu, unde unui bărbat i-a fost înfiptă furca în ochi, în mijlocul străzii, autorul fiind un consătean. În seara  de 30 iulie, Marian Lupu, în vârstă de48 de ani, a ajuns direct în sala de operaţie şi a rămas fără un ochi. De pe patul de spital, bărbatul din sat Vultureni, a povestit despre coşmarul prin care a trecut şi care i-a dat viaţa peste cap. L-a indicat ca atacator pe consăteanul Marian I. Iconaru care a sărit cu furca asupra sa şi l-a umplut de sânge, fără a avea vreun motiv întemeiat. Marian Lupu şi-a exprimat de la început nemulţumirea cu privire la  modul în care se fac cercetările în acest caz. “Poliţia din Făurei nu face nimic, nu l-a luat nimeni pe cel care m-a atacat, el continuă să îi ameninţe pe localnicii care îmi sunt prieteni. Nu este normal aşa ceva. Eu dacă făceam o asemenea faptă gravă mă lua imediat poliţia, aşa pe el nu îl ia nimeni”. De la IPJ ni s-a comunicat faptul că acest dosar a fost deja trimis la Parchet, cu propunere legală. Care-o fi propunerea legală nu ni s-a comunicat. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro