• pe lângă amenzile substanţiale primite de posesorii de atelaje care fac astfel de transporturi ilegale, mai nou sunt sancţionaţi şi brăilenii care îşi renovează locuinţele şi care nu folosesc metoda legală de a scăpa de deşeurile inerte • aceste resturi trebuie transportate la Depozitul de Materiale Inerte aflat la ieşirea din oraş, în zona trecerii bac Smârdan, unde sunt taxate cu 9 lei per metru cub
Foarte mulţi dintre brăilenii care îşi renovează locuinţa s-au obişnuit să scape de deşeurile inerte cu ajutorul căruţaşilor care, contra unei sume modice, le cară pe la marginea oraşului, prin diverse zone unde s-au format halde neautorizate. În încercarea de a combate acest fenomen, Poliţia Locală i-a tot amendat pe căruţaşi, însă fără prea mare efect, din simplul motiv că aceştia nu achită amenzile şi nu pot fi executaţi silit, pentru că nu au proprietăţi trecute pe numele lor. Mai nou, poliţiştii locali încep să meargă la sursă, adică la brăilenii care îi “angajează” pe căruţaşi şi care, la rândul lor, sunt pasibili de amenzi pentru că nu au dus molozul rezultat din demolări la depozitul de materiale inerte al municipiului. Zilele trecute, poliţiştii locali au “luat urma” unui proprietar de apartament care a aruncat deşeuri inerte pe domeniul public, prin intermediul unui posesor de căruţă. Chiar dacă nu a fost găsit acasă, acesta a fost somat să se prezinte la sediul Poliţiei Locale, pentru a-şi încasa cuvenita amendă.
“În data de 09.03.2018, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică al Poliţiei Locale Brăila au depistat doi bărbaţi în timp ce circulau cu un atelaj hipo pe str. Ulmului, dinspre Str. Industriei către Calea Galaţi. Cei doi s-au îndreptat către Str. Reşiţa, unde au aruncat din căruţă, pe un teren viran, mai mulţi saci plini cu deşeuri inerte rezultate din renovări şi resturi de materiale de construcţie. În urma verificărilor, s-a stabilit că proprietarul atelajului hipo este un bărbat în vârstă de 42 de ani din Brăila, iar însoţitorul său este un tânăr în vârstă de 18 ani, tot din Brăila. În ceea ce priveşte deşeurile inerte, acestea provin din renovarea unui apartament situat în zona Pieţei Vidin. Proprietarul atelajului hipo a fost sancţionat contravenţional cu suma de 1.305 lei, în baza OUG 195/2002, şi cu suma de 500 lei, pentru încălcarea prevederilor H.C.L.M. 5/2003. De asemenea, tânărul în vârstă de 18 ani a fost sancţionat contravenţional cu suma de 500 de lei, pentru încălcarea prevederilor H.C.L.M. 5/2003. În contextul în care în apartamentul de unde proveneau deşeurile inerte nu a fost găsită decât o echipă de muncitori, proprietarul imobilului nefiind prezent, acesta a fost înştiinţat să se prezinte la Sediul Poliţei Locale Brăila, împotriva acestuia urmând a se lua de asemenea măsuri pentru nerespectarea H.C.L.M 5/2003, privind depozitarea deşeurilor de orice natură”, se precizează într-un comunicat de presă al Poliţiei Locale.
Brăilenii care vor să procedeze legal, trebuie să transporte molozul şi alte resturi rezultate din operaţiunile de renovare a locuinţei la Depozitul de Materiale Inerte al municipiului. Viceprimarul Doiniţa Ciocan ne-a informat că acesta se află la ieşirea din municipiu, înspre trecerea bac Smârdan. Depozitarea unui metru cub de deşeuri inerte este taxată cu 9 lei.