Iniţiativa "Brăila - capitală culturală europeană 2021" pornită de câţiva entuziaşti brăileni, precum şi campania ziarului "Obiectiv" asociată acestei iniţiative - "Asanaţi centrul vechi!" - au mai trezit din amorţeală autorităţile locale. În ultimele două săptămâni, Poliţia Locală a întreprins mai multe controale în zona centrului istoric, pentru a întocmi o statistică a clădirilor degradate, a terenurilor virane şi a haldelor de gunoi. Astfel, au fost depistate 118 imobile nelocuite, cu aspect inestetic, 34 de terenuri virane împrejmuite sau neîmprejmuite pe care erau depozitate tot felul de gunoaie şi deşeuri, precum şi 8 imobile locuite ale căror faţade sunt puternic degradate. "Pentru fiecare dintre aceste locaţii se va proceda la identificarea proprietarilor şi somarea acestora să ia măsuri pentru intrarea în legalitate", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Locale.
Totodată, au mai fost identificate 13 halde de deşeuri neautorizate şi 35 de locaţii cu câini fără stăpân. A fost notificat Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL), pentru ridicarea gunoaielor şi prinderea câinilor. "Vom acorda sprijin echipelor de ecarisaj, dacă vor exista impedimente provocate de iubitorii de animale care câteodată uită că aceşti câini fără stăpân pot fi periculoşi, în special pentru persoane în vârstă sau copii. În ceea ce priveşte haldele de gunoi, s-au efectuat pânde şi au fost sancţionate 17 persoane, cu amenzi în valoare totală de 4.250 lei, pentru aruncare de deşeuri pe domeniul public", precizează conducerea Poliţiei Locale Brăila.
Somaţii pentru zeci de maşini
În timpul acţiunilor efectuate în zona centrului vechi, poliţiştii locali au identificat şase locaţii unde lipseau indicatoarele rutiere, solicitând SUPAGL montarea unora noi. Au fost depistate, de asemenea, 15 autovehicule parcate pe o perioadă mai mare de 15 zile pe domeniul public, astfel încât era împiedicată salubrizarea stradală. Proprietarii maşinilor au fost somaţi să le mute, iar dacă nu se vor conforma riscă să fie sancţionaţi. În cazul altor două autovehicule s-a constatat că acestea "zac" pe domeniul public de suficient timp încât să poată fi considerate abandonate. Şi proprietarii acestora au fost somaţi să le îndepărteze din zonă. Dacă nu se vor conforma, maşinile vor fi ridicate de pe domeniul public şi valorificate de Primărie.
În ceea ce priveşte autovehiculele parcate sau staţionate neregulamentar, s-au depistat 4 astfel de cazuri, maşinile respective fiind ridicate cu o autospecială şi depozitate într-un spaţiu special amenajat de "Braicar" SA. Pentru a-şi recupera maşinile, proprietarii au trebuit să achite amenzi în valoare de 200 lei, precum şi taxele aferente cheltuielilor de ridicare, transport şi depozitare.