Poliţiştii brăileni vor derula, în următoarea perioadă, o campanie de prevenire a furturilor din locuinţe, lansată la nivel naţional cu sprijinul organizaţiei profesionale a specialiştilor în tehnică de securitate. Ea este motivată de interesul comun de a trage un semnal de alarmă şi de a face un demers de conştientizare şi implicare a cetăţenilor într-un efort de autoprotejare în faţa pericolului infracţional.
Campania "Un plus de siguranţă" porneşte de la un studiu al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, din care rezultă că un sfert dintre infracţiunile de furt din locuinţe au loc ca urmare a ignoranţei sau neglijenţei proprietarilor. Ignoranţa este atunci când nu schimbăm o yală aproape stricată de la uşa propriei case sau când montăm un interfon la scara blocului, dar nimeni nu îl foloseşte corespunzător. Neglijenţa este atunci când primeşti în casă orice necunoscut care îţi oferă cele mai tentante promoţii sau când, locuind la parter, laşi ferestrele deschise pe timpul nopţii, sperând că aşa va fi mai răcoare. "«Un plus de siguranţă» înseamnă, înainte de toate, un plus de informaţie, dar şi mai puţină ignoranţă. Avem, practic, cel puţin două mesaje pe care campania le va promova - acela al informării despre sistemele de securitate existente pe piaţa românească, dar şi al utilizării corespunzătoare a acestor sisteme", a explicat inspector principal Elena Nechifor, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Poliţiei brăilene.
Pe lângă publicul general, campania are ca public ţintă şi asociaţiile de proprietari şi locatari, promovând soluţiile colective de securitate: sisteme de acces în scara blocului, de iluminat, de alarmă, monitorizare sau intervenţie. Se pune accent pe aceste măsuri deoarece sunt mai uşor de implementat din punct de vedere al costurilor pentru fiecare proprietar. Campania se desfăşoară îndeosebi în mediul urban, fiind concentrată pe zonele cu cel mai ridicat risc al producerii furturilor din locuinţă. Acolo vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, acestora urmând a le fi prezentate recomandările poliţiştilor de prevenire dar şi soluţiile pe care le pot adopta pentru imobilul în care locuiesc. "Zonele aglomerate sunt preferate (n.r. - de hoţi), motiv pentru care şi campania noastră, ca şi desfăşurare în teritoriu, va avea loc în principal în zona centrală a oraşului, Ansamblul Buzăului şi B-dul Dorobanţilor. Nu neglijăm proprietarii de case, care îşi pot lua astfel primele măsuri de siguranţă pentru protecţia locuinţei şi a bunurilor personale. Activităţile se vor derula până în preajma sărbătorilor de iarnă deoarece, aşa cum experienţa ne-a arătat, atunci oamenii devin oarecum mai puţin interesaţi să-şi protejeze bunurile personale, în ideea că mulţi pleacă în vacanţă şi asta îi încurajează pe infractori", a precizat subcomisar Valentin Dorin Condruz, adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Campania "Un plus de siguranţă" aduce două noutăţi în ceea ce priveşte conceptul unei campanii de prevenire, una dintre ele fiind oferirea unui mesaj preventiv complet, care cuprinde atât recomandări ale poliţiştilor cât şi soluţii practice oferite de specialiştii în tehnică de securitate. În premieră va fi organizat şi un concurs destinat asociaţiilor de proprietari, menit să asigure un feedback al acţiunilor din campanie. Premiul constă în oferirea unei soluţii de securitate pentru imobilul câştigător. Pentru participare este de ajuns descărcarea unui formular de pe site-urile www.politiaromana.ro sau www.arts.org.ro, completarea acestora cu răspunsul la 3 întrebări şi transmiterea formularului prin poştă, până la data de 30 noiembrie, la adresa: Str. George Georgescu, nr. 1, sector 5, Bucureşti - Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.