Comunicatul de vineri prezintă o nuanţare a poziţiei ministrului, în condiţiile în care, joi seară, Ministerul Finanţelor anunţa că "ministrul finanţelor publice va formula, în termenul legal, cale de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României".
Comunicatul ministerului precizează că Gheorghe Pogea nu a primit încă o comunicare oficială a sentinţei civile prin care a fost amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie (120 lei, la salariul minim actual, de 600 lei) pentru fiecare zi de întârziere a plăţii sporului de 50% pentru angajaţii instanţei supreme, pentru că nu a respectat decizia CAB privind aceste sporuri. Amendarea se pune în practică din 9 iulie, dată la care s-a hotărât că Ministerul Finanţelor Publice trebuie să plătească 50% sporul de stres.
"Pentru a cunoaşte motivele care au stat la baza acestei hotărâri şi pentru a-şi formula un punct de vedere faţă de argumentele instanţei, Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a solicitat Curţii de Apel Bucureşti redactarea sentinţei civile nr. 57 CC/16.07.2009 prin care instanţa a admis cererea formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată în comunicatul MFP.
Finanţele menţionează că, prin aceeaşi hotărâre, "Curtea de Apel Bucureşti a respins obligarea solidară a pârâţilor (ministrul Gheorghe Pogea şi Ministerul Finanţelor Publice) la despăgubiri constând în suma de 5.500.000 lei, reprezentând cuantumul cheltuielilor de personal pentru luna iunie 2009".
Curtea de Apel Bucureşti a judecat, joi, cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de sancţionare a Ministerului Finanţelor Publice şi a ministrului Gheorghe Pogea pentru neexecutarea hotărârii CAB, prin care trebuia plătit sporul de stres de 50%. Cererea ÎCCJ a fost înregistrată, marţi, de către Curtea de Apel Bucureşti.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 9 iulie, admiterea cererii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de anulare a executării adresei Ministerului Finanţelor, prin care s-a anunţat că salariile angajaţilor de la ÎCCJ nu vor mai include sporul de stres. Angajaţii ÎCCJ au contestat, în instanţă, actul Ministerului Finanţelor prin care le-au fost suspendate anumite sporuri, surse din magistratură declarând pentru NewsIn că şefii ÎCCJ au refuzat să plătească, miercuri, 8 iulie, salariile angajaţilor fără aceste sporuri.