Mergi la conţinutul principal

Poeziile lui Marian Gheorghe - "atitudini fruste si franc rostite despre viata, moarte, dar si despre dragoste"

Sediul din Piata Poligon al Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" a gazduit, simbata, lansarea primului volum de versuri si grafica intitulat "Ma cheama pamintul", semnat de jurnalistul cotidianului Obiectiv - Vocea Brailei, Marian Gheorghe. Cartea cuprinde o selectie de versuri scrise in perioada 1994 - 1995, aparitia lor in volum fiind o promisiune facuta publicului inca de anul trecut, cu prilejul vernisarii expozitiei de publicatii vechi brailene, si dusa la indeplinire de conducerea ziarului sus-amintit. Evenimentul s-a bucurat de prezenta a numeroase personalitati, printre care oameni de cultura, profesori, bibliotecari, precum si figuri importante de pe scena politica si sociala a orasului. Manifestarea a fost moderata de directorul Bibliotecii, Rodica Draghici, care a dat cuvintul invitatilor. Primul care a vorbit despre cartea lansata a fost profesorul Vasile Ioan Zbarcea, cel care a si semnat prefata prezentului volum. In expozeul sau, acesta a tinut sa sublinieze ca: "Marian Gheorghe nu vrea sa tina pasul cu moda si versurile sale, supuse pe alocuri cu oarece stingacie disciplinei clasice, nu sint jocuri stupide de cuvinte cautate cu minutie ori luate la gramada din dictionar si vatamate de indigenta ideii. Sint exercitii de substantializare a convulsiilor unor trairi imanente invelite in amaraciune si coagulate in asociatii lexicale care nu discrediteaza trairea de comunicare a cuvintului, chiar daca ii lipseste elocventa, si nici nu batjocoresc logica". In opinia prefatatorului, autorul este preocupat de zbuciumurile sale launtrice, textele fiind atitudini fruste si franc rostite despre viata, al carei capat, tainuit de soarta, nu este moartea, ci greseala de a te imbata cu apa chioara a amagirii, despre evanescenta timpului, despre spaima mortii si despre dragoste, traita cu tandra delicatete. Volumul este ilustrat cu sapte desene realizate de autor in creion si cerneala, pe care profesorul Vasile Ioan Zbarcea le-a definit ca fiind echivalente plastice ale versurilor.

Marian Gheorghe, cel de-al doilea redactor de la "Obiectiv" care a debutat in volum

Ca si la celelalte manifestari culturale la care Marian Gheorghe a fost protagonist, respectiv: expozitia de publicatii vechi brailene "Presa si editura pe pamint binecuvintat" si expozitia de documente si fotografii de epoca "Braila de altadata", de la lansare nu au lipsit directorii cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei", Monica Paraschiv si Silvia Preda, cele care l-au sprijinit financiar pe autor, in demersul sau de a-si publica volumul de versuri. Monica Paraschiv a evidentiat ca Marian Gheorghe ii calca pe urme redactorului sef-adjunct Marian Coman care, anul trecut, a debutat editorial cu volumul de proza fantastica "Nopti albe, zile negre" in colectia Fiction.ro a Editurii "Tritonic". Pentru acest volum, scriitorul a primit premiul Kult 2006, si un premiu de incurajare al Conventiei Europene de Science-Fiction Eurocon 2006, desfasurata la Kiev, in Ucraina. Despre gestul lui Marian Gheorghe de a-si concretiza sentimentele, trairile intre copertile unei carti a vorbit si epigramistul Mircea Constanda, care i-a dedicat autorului citeva catrene ce au facut deliciul participantilor la eveniment. Pe linga acestea, avind in vedere decizia de mutare a sediului Bibliotecii din Calea Calarasi nr. 54 in fosta cantina a Liceului de Chimie, si tinind cont de prezenta la lansare a mai multor reprezentanti ai autoritatilor locale, Mircea Constanda a rostit cu umor si ironie urmatoarele: "Judecind ca om integru/ Sper ca in cel mult un an/ Sa mutam in Radu Negru/ Si Consiliul Judetean".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro