Mergi la conţinutul principal

Poeti macedoneni de prim rang la Festivalul Poetilor din Balcani, de la Braila

Miine, de la ora 17.00, la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" incepe cea de-a doua editie a Festivalului Poetilor din Balcani, la care sint invitati prestigiosi poeti macedoneni, Risto Vasilevski si Dina Cuvata. La festivitatea de deschidere a Festivalului se va lansa volumul "Balcanica 2", cu aprecierile criticului literar Vasile Spiridon si ale poetului si traducatorului Dumitru M. Ion. La final, actrita Wanessa Radu va sustine un recital "Maria Tanase".
Vineri, de la ora 10.00, tot la sediul central al Bibliotecii, va avea loc vernisajul expozitiei "Panait Istrati in documente din arhive franceze", prezentata de profesorul Viorel Mortu. Dupa vernisaj vor fi lansate ultimele aparitii editoriale semnate de poetii Dina Cuvata, Luminita Dascalu, Nicolae Grigore Marasanu, Constantin Gherghinoiu, Gheorghe Lupascu, Laurian Stanchescu, Marin Ifrim, Gheorghe Neagu. De la ora 17.00 se va desfasura un colocviu cu tema "Poezia macedoneana azi", moderat de scriitorul Dumitru M. Ion, urmat de Decernarea Premiilor "Balcanica 2008" si de recitalul de poezie sustinut de actorii Monica Mihaescu si Eusebiu Stefanescu. In ultima zi a Festivalului, 11 octombrie, se va derula un dialog literar romano-macedonean, in cadrul Cenaclului "Mihail Sebastian". Manifestarile culturale vor fi gazduite de Biblioteca Judeteana "Panait Istrati". Cu ocazia acestui eveniment, la Braila vor veni poeti, critici literari si reprezentanti ai unor reviste literare prestigioase: Marin Codreanu, Lucian Vasiliu, Marius Chelaru, Vasile Spiridon, Dumitru Ion Dinca, Marin Ifrim, Gheorghe Neagu, Dan Verona, George Astalos, Catalin Bordeianu, Catinca Agache, Nicolae Grigore Marasanu, Corneliu Antoniu, Dan Anghelescu, Tudor Cristian Rosca, Iulian Grigoriu, Vasile Lepadatu, Carolina Ilica, Dumitru M. Ion, Laurian Stanchescu.
Proiectul "Festivalul poetilor din Balcani" este conceput sa se desfasoare pe durata a zece ani. Pina in 2016, la Braila vor veni anual cei mai buni poeti din Macedonia, Bulgaria, Albania, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Muntenegru, Slovenia, Grecia si Turcia, obiectivul central al proiectului fiind acela al impunerii multiculturalitatii in dialogul interregional. In anul 2007, la Braila au venit nume importante ale liricii sirbe: Adam Puslojic, Predrag Bogdanovic sau Srba Ignatovic.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean, Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", Centrul de Creatie si Uniunea Scriitorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro