Podul învârte «roțile» în Zona Liberă Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Podul învârte «roțile» în Zona Liberă Brăila

* de la începutul anului, CLM Brăila a aprobat nouă proiecte de hotărâri privind stabilirea componenței unor comisii pentru tot atâtea terenuri scoase la licitație spre închiriere sau concesionare de către Regia Autonomă Administrația Zona Liberă (RA AZL) * potrivit primarului Marian Dragomir, deja s-au ocupat 80% din terenurile Zonei Libere de către diverși investitori interesați de zona noastră, în contextul realizări podului suspendat peste Dunăre * lucrurile stau din ce în ce mai bine pentru AZL și din punct de vedere economic, după cum o dovedește o analiză pe care decidenții ne-au pus-o la dispoziție, însă lucrurile sunt abia la început

 

Mega-investiția podului suspendat peste Dunăre atrage după sine o serie de schimbări în peisajul economic local și pune în mișcare și activitatea desfășurată în Zona Liberă Brăila. Perspectiva podului care va ajuta la propulsarea Brăilei pe harta economică a țării, în special datorită asigurării transportului de mărfuri mult mai ușor pe viitor, începe să atragă din ce în ce mai mulți investitori, ce închiriază sau concesionează terenuri în Zona Liberă. Ca o paranteză, trebuie precizat că prin conceptul său, acest tip de spațiu are o facilitate care "le face cu ochiul" în special celor ce doresc să ridice depozite. Pe scurt, dacă ai face un depozit și aduci marfă din afara Uniunii Europene, pentru timpul în care aceasta staționează în Zona Liberă, nu se plătește TVA. Cu toate acestea, unii investitori aleg să facă și producție, cum este cazul binecunoscutei firme ”Yazaki”. Revenind, cert este că în ultimul an au venit tot mai mulți investitori în spațiul gestionat de Regia Autonomă Administrația ”Zona Liberă” (RA AZL), iar CLM Brăila a continuat să aprobe o serie de licitații privitoare la terenuri și bunuri de diverse dimensiuni. Potrivit primarului Marian Dragomir, deja 80% din suprafața Zonei Libere Brăila este ocupată și licitațiile pentru puținele terenuri rămase libere, continuă. De altfel și situația economică a AZL Brăila, condusă de directorul Ionel Duma (din iulie 2019), începe să intre pe un trend ascendent. Deși lucrurile sunt departe de zona ideală în ceea ce privește aspectul în care se prezintă Zona Liberă, este limpede că se fac pași importanți spre îmbunătățirea situației, iar rezultatele încep să se vadă și în cifre.

 

Cele patru perimetre ale Zonei Libere Brăila

Administrația Zona Liberă are în prezent în gestiune patru perimetre în suprafață totală de peste 113 ha, unde, așa cum am precizat, închiriază sau concesionează teren cu regim vamal distinct. Perimetrul I se află în zona Bac și are 676.659,00 mp; Perimetrul II este la intrarea în Municipiul Brăila și are 330.270,00 mp; Perimetrul III este situat în centrul orașului Brăila între Gara Fluvială și Pescărie și are o suprafață de 73.351,00 mp. Perimetrul IV este în zona danelor maritime și are 39.698,66 mp. De asemenea, AZL mai administrează: Cheul Maritim și Cheul Racord - Dana 46, Pereul Dana 41, Șalupa ”Zorile 1”, precum și un teren de 106 mp pe Str. Anghel Saligny, nr. 24, unde se află sediul Regiei.

În cadrul unui interviu în anul 2018, fostul director al AZL Brăila, actualul deputat PSD Florin Mircea, puncta că în cele patru perimetre activau 40 de societăți, cu peste 4.800 de angajați. Acesta a făcut atunci o prezentare sumară a modului în care funcționa fiecare perimetru al Zonei Libere. Pe scurt, la vremea respectivă Perimetrul 1 avea ocupate cam 18 ha din cele 42,6 ha disponibile, în Perimetrul 2 pe lângă ”Yazaki” și ”Galmopan” directorul puncta atunci că încearcă să promoveze spre închiriere 14 ha disponibile. În Perimetrul 3 mai erau 4 ha ce puteau fi închiriate/concesionate, iar în Perimetrul 4, încă de atunci întregul teren era concesionat de către SC Petrom SA București - membru OMV Group - Sucursala Peco Brăila, care organiza activități de decontaminare a zonei, după care întregul spațiu urma să fie eliberat. Această operațiune continuă și astăzi, însă în celelalte perimetre lucrurile s-au mișcat foarte mult. După cum ne-a transmis primarul Marian Dragomir, la Zona Liberă Brăila peste 80% dintre terenuri sunt deja date. Cu precizarea că în diferența de 20% sunt cuprinse și drumurile de acces, care nu pot fi închiriate. Astfel, potrivit informațiilor care ne-au fost puse la dispoziție, în Perimetrul 3 ar mai fi o porțiune de aproximativ 7.000 mp disponibilă iar în Perimetrul 1, încă 8.000 mp pentru care deja sunt discuții demarate.

În ceea ce privește domeniile de activitate ale firmelor care au închiriat terenuri sau clădiri în Zona Liberă, acestea sunt diverse, de la operațiuni portuare, la agricultură, edificarea unor sere, producție de cereale, producție de laminate, depozite diverse etc.

În 2021, AZL Brăila are în total 26 de clienți cu contracte de concesiune. De precizat totuși că o parte dintre aceștia au câte două sau chiar trei contracte, astfel că în total sunt 36 contracte de concesiune și 15 contracte de închiriere. În total, 51 de contracte. Ar fi de menționat și că momentan RA AZL nu are un director economic, însă a demarat procedurile pentru ocuparea acestui fotoliu important.

 

Licitațiile continuă

Așa cum am anunțat într-o ediție anterioară, în luna martie, la Administrația Zonei Libere Brăila se pregăteau două licitații privind închirierea unor terenuri. Pe scurt, membrii CLM Brăila aprobaseră două proiecte care vizau desemnarea reprezentanților CLM în componența a două comisii de licitație pentru concesionarea unor bunuri imobile. Un teren în suprafață de 14.450 mp, situat în perimetrul 2 al Zonei Libere, precum și un alt teren în suprafață de 1.750 mp, de această dată situat în Perimetrul 3 al AZL. Iar astfel de proceduri au continuat și în următoarele luni, până în prezent. În luna aprilie, consilierii municipali au aprobat un nou proiect similar privind componența comisiei de licitație pentru concesionarea unui bun imobil în suprafață de 7.700 mp, situat în Perimetrul 3 al Zonei Libere. În luna mai, un proiect privind concesionarea unui teren în suprafață de 1.360 mp situat în Perimetrul 2. În luna iunie au mai urmat alte trei proiecte de hotărâri pe aceeași temă. De această dată bunurile imobile vizate erau: 1.600 mp, 1.900 mp, respectiv 2.640 mp, bunuri imobile situate în perimetrul 2. În ședința ordinară a CLM Brăila din luna iulie membrii CLM Brăila au aprobat încă două proiecte privind componența comisiilor de licitație pentru concesionarea a două bunuri imobile, unul în suprafață de 1.650 mp în Perimetrul 2, respectiv, unul de 3.100 mp situat în Perimetrul 3 al Zonei Libere.

”Construcția Podului peste Dunăre de la Brăila a reprezentat o rampă de lansare pentru mai multe investiții locale, dar și o oportunitate pentru diverse companii naționale și internaționale să concesioneze sau să cumpere teren în Brăila, pentru a ocupa cele mai bune poziții care mai sunt disponibile în acest moment. Astfel, peste 80% din suprafața Zonei Libere Brăila este deja concesionată și la ultima ședință de consiliu local am aprobat scoaterea la licitație publică a altor terenuri din Zona Liberă. În toamna acestui an multe dintre societățile acestea vor finaliza proiectarea, vor avea autorizație de contruire și din primavara anului 2022 vom avea mai multe șantiere, investiții în curs sau finalizate și cel mai important lucru pe care îl dorim - noi locuri de muncă la Brăila. Le mulțumesc colegilor de la Zona Liberă Brăila pentru implicarea de care au dat dovadă în această perioadă și le doresc mult succes tuturor celor care au ales Municipiul Brăila pentru a-și dezvolta afacerea”, a declarat primarul Marian Dragomir.

 

Situația economică în trend ascendent la AZL Brăila

Potrivit unor informații publice în legătură cu situația economică a RA ”Zona Liberă”, în ultimii ani trei ani entitatea pare să fi intrat pe un ritm ascendent. Astfel că, deși 2020 a fost un an cu probleme pentru mulți operatori economici, lucrurile nu au stagnat pentru AZL Brăila, din contră. Dar să urmărim cum s-a prezentat raportul venituri - cheltuieli în ultimii trei ani în cazul acestei entități: În anul 2019, Regia a înregistrat apogeul veniturilor, undeva în luna iulie, ajungând aproape la câștiguri de 400.000 lei, însă tot în acel an, în luna decembrie cheltuielile au sărit de 550.000 lei. De altfel, cele mai mici venituri au fost înregistrate în luna mai, undeva la aproximativ 325.000 lei, în timp ce cheltuielile cele mai mici au fost în luna august, sub 250.000 lei. În 2020, apogeul veniturilor a fost atins în luna martie, depășind 450.000 lei, însă în luna decembrie, chiar dacă mai mici decât în 2019, la fel s-au situat și cheltuielile. De altfel, venituri mari, de aproape 450.000 lei, au fost înregistrate din septembrie până în noiembrie. Cele mai mici venituri au fost înregistrate în luna februarie - puțin peste 300.000 lei și cele mai mici cheltuieli în luna noiembrie, aproape 300.000 lei. Ajungând și la situația primelor cinci luni ale acestui an, lucrurile par să stea destul de bine în 2021. În luna martie s-au înregistrat venituri de aproape 500.000 lei, în timp ce cheltuielile cele mai mari au fost în luna aprilie, dar până în 350.000 lei. În mai, veniturile au depășit puțin peste 450.000 lei, în lunile februarie și aprilie au fost de aproape 450.000 lei, iar în ianuarie de puțin peste 400.000 lei. Cât despre cheltuieli, acestea s-au menținut în lunile ianuarie și februarie aproape de 300.000 lei și au depășit această sumă în lunile martie și aprilie (aici aproape au atins pragul de 350.000 lei).

Interesant de precizat este că în 2021 prețurile materialelor de construcții au crescut cu 30 - 40%, astfel că de la nivelul AZL s-a încercat menținerea unei relații foarte bune cu concesionarii și a fost evitat pe cât posibil scenariul de a pune o presiune foarte mare pe aceștia, probabil unul dintre motivele pentru care câștigurile înregistrate au atins doar pragul amintit. Cert este că dacă în trecut s-a mers foarte mult pe varianta ”așteptarea peștelui cel mare” la Zona Liberă și multe terenuri au fost ținute libere, în ultimii ani, strategia a fost aceea de a continua munca depusă în trecut, dar și de a aduce cât mai mulți bani la bugetul local, precum și în fondul de investiții al Regiei. Și din acest punct de vedere lucrurile sunt simple: cu cât sunt mai multe concesiuni, cu atât mai bine, susțin autoritățile locale. Asta pentru că atunci când o firmă concesionează un teren la Zona Liberă, Regia primește venituri din mai multe surse: din redevență, la care se adaugă și obligația concesionarului de a plăti taxa pe teren (un fel de impozit). După care, pentru a desfășura activități în cadrul Zonei Libere societatea interesată trebuie să plătească o licență. Pentru a avea acces să își desfășoare activitatea trebuie să plătească anumite permise. Totodată, dacă are parteneriate cu alte firme, automat, povestea se extinde. Pe scurt și respectivele societăți, ca să își desfășoare activitatea în perimetrele Zonei Libere trebuie să plătească într-un final licențe și permise sau taxe de intrare. Iar AZL, din veniturile obținute, trebuie să acopere cheltuielile curente, salarii pentru cei 37 de angajați, dar în același timp, trebuie să își permită ca, lunar, să poată pune ceva de-o parte. Mai pe șleau, după ce plătește impozitul și dă cota parte către CLM Brăila, să rămână cu bani și pentru viitoarele investiții. De asemenea, ar mai trebui subliniat că închirierea se face de la 1 la 5 ani, iar concesiunea între cinci și 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă 50% din prima etapă.

Cert este că în contextul edificării podului suspendat peste Dunăre, lucrurile încep să se miște din ce în ce mai bine și la Zona Liberă Brăila, chiar dacă încă mai sunt multe aspecte care trebuie puse la punct, după cum o recunosc chiar cei din conducerea acestei entități.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro