• performanţa nu le aparţine autorităţilor civile, ci militarilor genişti, care săptămâna aceasta desfăşoară un exerciţiu multinaţional • au venit să se pregătească alături de geniştii noştri militari din Bulgaria, Croaţia şi Georgia • ieri s-a desfăşurat latura practică a aplicaţiei, ce a presupus, printre altele, asigurarea trecerii Dunării, cu bacuri de mare capacitate, portiţe de pod şi, în final, un pod de portiţe asamblat de pe un mal pe altul
Latura practică a exerciţiului „IEL – MILU ROU 16”, la care participă, alături de geniştii brăileni, militari din Bulgaria, Croaţia şi Georgia, s-a desfăşurat, ieri, în poligonul de la Vărsătura. Geniştii noştri şi-au arătat acolo tehnica din dotare şi capacitatea de a folosi această tehnică, în scopul asigurării trecerii peste cursuri de apă sau peste alte obstacole naturale. Astfel, în timpul aplicaţiei, care a început în jurul orei 10.00, au fost simulate mai multe situaţii tactice, fiecare implicând folosirea unei anumite tehnici. Primele care au intrat în scenă au fost bacurile de mare capacitate din dotarea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila. Acestea au asigurat trecerea pe celălalt mal al Dunării, a câtorva blindate amfibii şi camioane militare. Al doilea exerciţiu a constat în intervenţia unei echipe de genişti care au anihilat un element de muniţie neexplodat. A urmat traversarea unor obstacole mici cu ajutorul podului de asalt şi construcţia podului jos metalic. Punctul de atracţie al demonstraţiilor a fost realizarea podului de pontoane peste fluviul Dunărea. În încheiere, militarii Brigăzii 10 geniu Dunărea de Jos au arătat cât de eficient pot pietrui un drum de pământ, astfel încât acesta să fie mai uşor accesibil pentru camioanele militare şi tehnica de luptă.
“La acest exerciţiu participă militari din Bulgaria, Croaţia, Georgia şi România. Exerciţiul are două componente, de instrucţie, de comandament şi de instrucţie a forţelor. Aici se desfăşoară exerciţii de instrucţia forţelor, trecerea peste cursurile de apă prin diferite mijloace cum ar fi bacurile, podurile de pontoane, portiţele podul jos metalic. De asemenea, avem momente tactice create pe scenariul exerciţiului de conducători de descoperire a muniţiilor neexplodate de atac a militarilor care au construit podul şi verificarea modului de acţiune la acestea”, a precizat locotenent-colonel George Popa, ofiţerul de relaţii publice al Brigăzii 10 Geniu.
Odată finalizate demonstraţiile din poligonul de la Vărsătura, participanţii la exerciţiu s-au deplasat spre poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, unde s-au pus în practică, de asemenea, câteva exerciţii specifice armei geniu, de această dată pe teren uscat.
După cum v-am mai informat, exerciţiul desfăşurat pe parcursul acestei săptămâni la Brăila are ca scop perfecţionarea capacităţii structurii IEL – MILU (Unitatea Multifuncţională Logistică Integrată cu specific de Geniu pentru Infrastructură Logistică), în vederea planificării şi conducerii acţiunilor structurilor de geniu în sprijinul structurilor logistice, pe timpul operaţiilor în medii ostile.
„Exerciţiul este organizat anual, prin rotaţie, în baza Memorandumului de Înţelegere între Ministerele Apărării din Republica Bulgaria, Republica Croaţia, Georgia şi România privind înfiinţarea şi sprijinul acestei structuri. Rolul structurii Multifuncţionale Logistice Integrate cu specific de Geniu pentru Infrastructură Logistică este acela de a participa la misiuni sub mandat NATO, în diferite zone de conflict”, ne-a mai precizat lt. col. George Popa.
În primăvară, mai exact în perioada 24 – 30 aprilie, un exerciţiu similar a avut loc în Croaţia, la o bază militară din Zagreb. Acolo, partea română a fost reprezentată de militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”, din cadrul Brigăzii 10 „Dunărea de Jos”.