Poarta de intrare în Brăila, dinspre Galați, ca în Evul Mediu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poarta de intrare în Brăila, dinspre Galați, ca în Evul Mediu

* Garda de Mediu a amendat, zilele trecute, un crescător de porci și vaci, care își ținea animalele la păscut chiar lângă șoseaua-dig, iar gunoiul de grajd îl arunca tot acolo * de altfel, zona este o imensă groapă de gunoi, iar comisarii de mediu au somat autoritățile locale să facă o salubrizare completă * ”Eco” SA se va ocupa de această operațiune, iar plata va fi făcută cu bani de la bugetul local * Primăria cheltuie anual sute de mii de lei pentru a face curățenie pe domeniul public după nesimțiții care refuză să se civilizeze

 

La începutul acestei săptămâni, Garda de Mediu Brăila a amendat un crescător de porci și de vaci care își scotea animalele la păscut pe un teren de lângă șoseaua dig Brăila - Galați, chiar la ieșirea din municipiu. În aceeași zonă, respectivul arunca și bălegarul provenit de la animalele sale, gunoiul de grajd amestecându-se cu celelalte deșeuri inerte și menajere aduse de alți cetățeni ”model” ai Brăilei, care contribuie la imaginea mizerabilă a uneia dintre principalele intrări în orașul nostru. În urma unui control efectuat împreună cu reprezentanți ai Poliției Locale și Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) din subordinea Primăriei, comisarii de mediu au constatat că familia în cauză deține circa 10 porci și 20 de vaci, iar dejecțiile rezultate în urma creșterii acestor animale erau aruncate pe domeniul public, în zona străzii Viilor, dar și de-a lungul digului Brăila - Galați. În consecință, s-a aplicat o amendă de 800 lei, în baza Legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile. Totodată, li s-a pus în vedere contravenienților să își mute mica fermă de animale în afara municipiului. ”Crescătorul respectiv și-a luat angajamentul că își va duce animalele pe un teren deținut pe raza localității Pietroiu. Va fi monitorizat pentru a face dovada că s-a conformat”, ne-a declarat Carmen Tudorache, comisarul șef al Gărzii de Mediu Brăila. Aceasta ne-a mai spus că, tot pe strada Viilor, a mai fost depistată o familie care crește la domiciliul propriu mai multe animale domestice, printre care oi, vaci și cai. În acest caz nu s-a aplicat, deocamdată, nicio sancțiune, deoarece familia respectivă avea adunat tot gunoiul de grajd în propria curte, cu intenția de a-l transforma în compost. Chiar și așa, li s-a pus în vedere să își mute animalele în altă parte, deoarece nu e normal ca o astfel de activitate zootehnică să se desfășoare într-un cartier de locuințe de pe raza municipiului.

 

Bani mulți de la bugetul local pentru o curățenie imposibil de întreținut

Cu ocazia controalelor făcute la ieșirea din municipiu, pe șoseaua dig Brăila - Galați și pe străzile de la marginea cartierului Brăilița, cum ar fi strada Viilor, de unde se aruncă gunoaie pe acel mal de pământ vizibil dinspre șosea, Garda de Mediu a somat autoritățile locale să salubrizeze zona. O acțiune în acest sens urmează să fie derulată de operatorul de salubritate ”Eco” SA. ”Am primit o solicitare din partea SUPAGL pentru strângerea deșeurilor de pe strada Viilor și de pe Vadul Catagaței. Vom încerca să salubrizăm și zona taluzului de la marginea străzii Viilor, însă trebuie găsită o soluție adecvată, deoarece este un loc foarte greu accesibil”, ne-a declarat Ionuț Pisică, directorul ”Eco” SA. Acesta ne-a informat că, tot în urma unei solicitări de la SUPAGL, s-a intervenit, ieri, în ciuda vremii nefavorabile, în cartierul Comorofca, pentru salubrizarea străzilor Independenței și Arcului, unde erau foarte multe deșeuri aruncate de cetățenii certați cu bunul-simț. S-au ridicat circa 20 metri cubi de gunoaie, costul operațiunii urmând să fie acoperit de SUPAGL, cu bani de la bugetul local. Deocamdată nu s-a stabilit exact câți bani vor fi achitați câtre ”Eco” pentru acțiunea de ieri din Comorofca, urmând ca deșeurile să fie cântărite, pentru a se ști exact cantitatea adunată și transportată la groapa de gunoi.

Oricum, SUPAGL mai are de decontat și alte operațiuni de salubrizare-ecologizare, desfășurate în această perioadă de ceilalți doi operatori de salubritate care acționează pe raza municipiului, respectiv RER și ”Braicata”. Astfel, RER a intervenit pe strada Decebal, din cartierul Chercea, pentru cantitatea de gunoaie strânsă de acolo și transportată la Depozitul Ecologic de la Muchea având de încasat suma de 23.200 lei. ”Braicata” a strâns gunoaiele aruncate ilegal pe faleza Dunării și pe strada Abrud, costul operațiunii ridicându-se la 5.624 lei, iar ”Eco” a mai acționat pe Vadul Cazărmii, decontul pentru acea acțiune fiind de 6.700 lei.

În ultimii ani, Primăria a cheltuit foarte mulți bani pentru desființarea haldelor ilegale de deșeuri, însă fenomenul se dovedește a fi imposibil de controlat, atât timp cât mai sunt încă destui brăileni nărăviți să își arunce gunoaiele pe domeniul public în loc să le predea civilizat către operatorii de salubritate. Anul trecut, de exemplu, suma alocată de la bugetul local pentru salubrizări de acest gen a fost de 220.000 lei  (2,2 miliarde de lei vechi n.n.). Bugetul pe anul acesta încă nu a fost aprobat la nivel de municipiu, însă pentru capitolul salubritate suma propusă spre a fi alocată de autoritățile locale se ridică la 845.000 lei, adică de aproape patru ori mai mare decât cea de anul trecut. Primăria dă semne că și-a propus să facă o curățenie generală în zonele de la marginea municipiului unde se aruncă de ani de zile gunoaie, mai ales în contextul în care legile din domeniul protecției mediului au fost înăsprite, iar în prezent pot fi confiscate vehiculele folosite la transportarea deșeurilor. După cum se știe, în urmă cu câteva săptămâni, Garda de Mediu Brăila a confiscat o căruță și un autoturism, după ce proprietarii acestora au fost prinși în flagrant de Poliția Locală. Autoritățile speră, probabil, ca acel exemplu să le fie învățătură de minte celor care se dedau la astfel de fapte, numai că, din câte se pare, gunoaie se aruncă în continuare, iar alte confiscări nu s-au mai făcut. Asta deși Poliția Locală dă asigurări că se fac patrulări zilnice în zonele cu probleme, iar conducerea Gărzii de Mediu spune, la rândul său, că este în măsură să intervină la orice oră, dacă polițiștii locali anunță prinderea în flagrant a altor făptași. Făptașii reușesc, însă, să arunce gunoaie în continuare, chiar sub nasul autorităților!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro