În ciuda evoluţiei discuţiilor de la nivel naţional în privinţa fuziunii dintre PDL şi PNL, atât liderii liberalilor brăileni cât şi pesediştii locali refuză să îşi întoarcă spatele. Cel puţin asta reiese din declaraţiile de vineri ale reprezentanţilor celor două tabere. Mai exact, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, şi-a susţinut cu vehemenţă opinia conform căreia, liberalii vor putea face opoziţie, fără să renunţe la poziţiile cheie din administraţia brăileană. "Pentru noi lucrurile sunt foarte clare şi simple. Avem nişte oameni care ne reprezintă în administraţie şi o fac de câţiva ani de zile foarte bine, de vreme ce n-am primit reproşuri din partea cetăţenilor. Atunci, noi considerăm că aceşti oameni pot foarte bine să continue ceea ce au început. Ei sunt implicaţi în proiecte, sunt parte în acţiunea politică şi sunt convins că în privinţa unor păreri exprimate de cei de la PDL, în cazul în care noi vom continua, vor fi la fel de încântaţi ca şi noi să avem nişte vârfuri de lance în administraţia locală. (...) Nu considerăm că nu mai facem parte din acea majoritate. Noi ne dorim majorităţi în orice configuraţie cu care în CLM şi CJ oamenii care ne reprezintă să poată avea un cuvânt de spus, să poată susţine nişte proiecte. În momentul acesta configuraţia celor două consilii nu permite prea mari modificări. Nu renunţăm la angajamentul nostru de a ne susţine oamenii", a declarat Boboc. La rândul său, deputatul Vasile Varga a dorit să transmită că este încrezător în privinţa unei bune colaborări cu PDL-ul pe plan local. "Discuţiile cu cei de la PDL nu trebuie să se cramponeze pe persoane sub nicio formă, ci pe un proiect în ansamblul lui, dreapta românească. Vreau să vorbesc despre preşedintele Nazare. Noi am fost într-o luptă electorală, s-a încheiat, ne-am întâlnit de nenumărate ori, ne întâlnim aproape săptămânal. Punctul meu de vedere este că nu există niciun fel de resentiment sau motive de neînţelegere. Dimpotrivă, Nazare este un băiat educat, n-am nicio problemă cu el. Suntem pe acelaşi colegiu şi nu am ce să îi reproşez. (...) La ora actuală noi discutăm despre fuziune, dar ne aflăm în faţa unor comisii paritare şi de o parte şi de alta - PNL şi PDL. Toate aceste argumente de fuziune le vom stabili la sfârşitul lunii când avem congresul", a afirmat Varga, dorind să sublinieze că deocamdată lucrurile încă se negociază la Centru.
Dănăilă: "Când decizia politică va fi alta, în niciun caz nu o să aştept să mă dea cineva afară"
Prezent la conferinţa de presă a fost şi viceprimarul Alexandru Dănăilă, care a ţinut să îşi exprime punctul de vedere pe problema posibilităţii demiterii sale şi a vice-lui CJ, Ovidiu Nechita. "Am încercat şi încerc în continuare să îmi fac treaba atât de bine cât pot. Cât o să avem susţinerea din partea partidului, atât eu cât şi Ovidiu Nechita vom merge mai departe în forma asta. (...) Există un întreg for de conducere care decide ce se întâmplă, bineînţeles pe linia de la Bucureşti. Nu o să ieşim noi din linia Bucureştiului, singurul judeţ din ţară. Până atunci putem continua. Când decizia politică va fi alta, în niciun caz nu o să aştept să mă dea cineva afară. Asta o spun ca să fie clar. Am discutat şi cu colegii mei, atât eu cât şi Ovidiu Nechita", a declarat Dănăilă. Totodată, acesta a precizat că din punctul său de vedere a face opoziţie nu presupune neapărat să fii contra oricărui proiect supus votului în Consilii. "Eu aş vrea să vă întreb câte dintre proiecte nu întrunesc votul majorităţii la Consiliul Local? Dacă sunt două-trei-patru pe şedinţă, că mai multe nu sunt. Cenzura acestor proiecte şi propunerea lor către CLM poate să vină până la momentul şedinţei, nu trebuie neapărat să facem scandal în Consiliu", a mai afirmat acesta.
PSD-iştii brăileni au încheiat un acord de susţinere cu PPDD
Nici PSD Brăila nu pare dispus să renunţe atât de uşor la colaborarea cu PNL-ul la nivel local atât timp cât aceştia nu îşi iau rolul de partid în opoziţie în serios. Cu toate acestea, tot vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul partidului, consilierul judeţean Ionel Avram, totodată liderul grupului PSD din cadrul CJ, a declarat că deja a fost încheiat un acord de susţinere cu grupul PPDD. "Marea schismă politică produsă la nivel naţional era firesc să se reverbereze şi în plan teritorial, ca atare şi la nivelul Consiliului Judeţean au loc regrupări de forţe, ca să zic aşa. Din capul locului vreau să spun că nu excludem consilierii liberali, decât în măsura în care vor declanşa o opoziţie clară şi vor bloca anumite proiecte. Dar până în momentul de faţă nu au dat dovadă că ar intenţiona acest lucru. Noi am avut un schimb de intenţii şi pot să spun că am încheiat un acord de susţinere cu cei patru consilieri ai Partidului Poporului Dan Diaconescu. Grupul ştiţi că era mai numeros, de şapte consilieri, dar trei au fost suspendaţi. Ei au contestat această hotărâre a CJ şi în momentul de faţă e pe rolul instanţe de judecată. Va trebui să aşteptăm verdictul instanţei pentru a putea fi înlocuiţi cu următorii de pe listă", a declarat Avram. Mergând pe aceeaşi linie, acesta a ţinut să asigure că PSD-ul la Brăila nu are probleme în privinţa obţinerii majorităţii în consilii.
"Cu susţinerea consilierilor PPDD şi a aliaţilor noştri tradiţionali, UNPR, PC, de asemenea cu susţinerea punctuală a consilierilor de la celelalte partide mai mici şi a consilierului independent, chiar fără susţinerea consilierilor liberali vom avea o majoritate simplă fără probleme. Chiar şi o majoritate de două treimi, care ne este necesară potrivit legii, pentru promovarea unor proiecte de hotărâri privind patrimoniul. Oricum, din capul locului vreau să spun că suntem pentru opoziţie, dar una constructivă, nu de timpul «Gică contra» cum o fac cei trei consilieri de la PDL", a conchis sursa citată.