* președintele PMP Brăila, Viorel Botea, susține că popularii brăileni nu sunt adepții ideii de fuziune cu PNL sau cu vreun alt partid, fiind deschiși doar unor eventuale colaborări * declarația vine în contextul conflictului apărut la Centru între fostul președinte al PMP Eugen Tomac și actualul lider Cristian Diaconescu * Botea și-a exprimat speranța că în următoarele două zile se va ajunge la o concluzie la nivelul conducerii privind acest conflict, după care ea ar trebui să fie adoptată și în organizațiile din teritoriu
Liderul PMP Brăila, Viorel Botea, se numără printre susținătorii actualului președinte al partidului, Cristian Diaconescu, în conflictul care a apărut la centru. Chiar dacă a evitat să se poziționeze în mod direct în vreo tabără, întrebat în legătură cu tensiunile de la nivel central, Botea nu s-a ferit să sublinieze că organizația PMP Brăila nu susține fuziunea cu PNL sau cu vreun alt partid. Practic, unul dintre motivele pentru care, potrivit surselor citate în presa centrală, fostul președinte al popularilor, Eugen Tomac, ar dori să preia din nou conducerea PMP. Acesta a fost acuzat că ar urmări fuziunea cu PNL sau cu PSD pentru a-și asigura un loc eligibil la un fotoliu de europarlamentar. Trebuie totuși punctat că Tomac a infirmat acest lucru, acuzându-l, la rândul său, pe Diaconescu că ar fi negociat funcția de ministru al Justiției. Revenind, Botea susține că din informațiile pe care le deține, acest conflict s-ar putea stinge în următoarele zile, ca urmare a unor discuții interne.
”În momentul de față, în PMP există două curente de idei. Deocamdată. Ambele doresc într-un fel sau altul ca partidul să aibă o direcție cât se poate de bună pentru viitoarele alegeri din 2024. Aceste abordări la un moment dat au devenit puțin cam dure, ca să spunem așa. Dar din ultimele informații pe care le am, chiar din această dimineață (n.r. - miercuri), persoanele implicate, să spunem, vor avea discuții în următoarea perioadă. Urmând ca și noi, după aceea, să avem o întâlnire, toți colegii, pentru a valida hotărârile care se vor lua în următoarele zile. În speță, astăzi și mâine (n.r. - miercuri și joi)”, a declarat Botea.
«Organizația Brăila este pentru PMP»
Întrebat cum se poziționează PMP Brăila în tot acest conflict iscat la nivel central, Botea a precizat că membrii organizației pe care o conduce sunt de părere că partidul trebuie să rămână de sine stătător. Acesta a afirmat că respingerea unor fuziuni nu înseamnă și refuzul unor posibile parteneriate politice.
”Organizația Brăila este pentru PMP. Așa cum am spus de fiecare dată, noi suntem o organizație care ne dorim ca partidul să rămână de sine stătător. Nu am implicat organizația în niciun fel. Să zic, prin persoana mea, în anumite discuții mai mult sau mai puțin principiale. Dar obiectivul nostru și discuția pe care am avut-o noi în organizație este aceea ca PMP să rămână partid de sine stătător, să nu fuzioneze cu niciun alt partid. Și să ne pregătim, așa cum știm noi mai bine. În primul rând pentru cetățenii brăileni. Pentru că ați văzut că în ultima perioadă chiar am făcut câteva lucruri - zic eu -, foarte importante la nivelul Consiliului Județean. (...) Deci după aceea să ne pregătim infrastructura în așa fel încât, în 2024, să avem un rezultat pozitiv la alegeri. Noi putem participa oricând într-un proiect politic. Într-un pol de dreapta. Dar nu cu dorința de a fuziona sau de a ne topi în alt partid. Adică ideea este următoarea: Da! PNL, PMP, USR de exemplu, vor să formeze un pol de dreapta. Foarte frumos! Participăm la acest pol de dreapta, dar de sine stătători!”, a mai explicat Botea.
Cert este că, potrivit informațiilor apărute în presa centrală, PMP este în pragul scindării, în interior existând cel puțin două tabere, una a actualului președinte Cristian Diaconescu și o altă tabără condusă de Eugen Tomac. Recent, Tomac chiar a anunțat că a convocat un Congres pe 19 februarie pentru alegerea unei noi conduceri. Diaconescu susține că acest congres nu este convocat statutar.
După cum subliniază Digi24, surse din partid au susținut că Diaconescu nu a fost de acord cu fuziunea cu PNL și că nu este nici pentru o alianță cu PSD, motiv pentru care ”unii vor să îl schimbe”. De partea cealaltă, cei care vor schimbarea conducerii spun că nu s-a discutat despre relația cu alte partide, despre vreo fuziune sau alianță.
Cu toate acestea, potrivit Digi24, în ultima perioadă, liberalii au încercat să obțină o fuziune cu PMP. De asemenea, PNL a început negocieri și cu ALDE. Asta în timp ce social democrații poartă discuții cu Victor Ponta pentru o fuziune cu Pro România.