• fostul viceprimar Alexandru Dănăilă, ales recent în funcţia de preşedinte al PNL Brăila, s-a arătat contrariat de faptul că pe Calea Călăraşilor s-ar fi făcut lucrări de reparaţii pe banii Primăriei, imediat după ce ar fi încetat perioada de garanţie a proiectului de modernizare făcut pe bani europeni • actuala conducere a Primăriei îi transmite, însă, lui Dănăilă că se află în eroare, pentru că perioada de garanţie expiră abia în luna iunie a acestui an
Fostul viceprimar Alexandru Dănăilă, a comentat recent, în calitate de proaspăt ales în funcţia de preşedinte al principalului partid de opoziţie din Brăila, PNL, pe tema reabilitărilor prin plombări făcute de Primărie pe străzile din municipiu. Dănăilă s-a arătat contrariat de faptul că una dintre primele artere rutiere intrate în reparaţii a fost Calea Călăraşilor, în condiţiile în care alte străzi din oraş se află într-o stare mult mai precară. De fapt, ce l-a deranjat cel mai tare pe fostul viceprimar a fost faptul că plombările de pe Călăraşi s-ar fi făcut pe banii Primăriei, în condiţiile în care, după cum se ştie, această arteră a trecut recent printr-o amplă modernizare, cu fonduri europene, iar toate neregulile ar fi trebuit remediate în perioada de garanţie.
“O problemă pe care am sesizat-o eu este legată de Calea Călăraşilor. Circulăm cu toţii prin zona asta care a fost reabilitată. Ştiţi foarte bine că s-a făcut reabilitarea printr-un proiect pe fonduri europene. Înainte de a se reabilita această stradă, s-a intervenit cu un tratament asfaltic acolo, care a presupus tăierea asfaltului în anumite zone unde existau fisuri. S-a turnat o substanţă, nu mai ştiu exact ce era, ca să astupe fisurile şi să nu mai creeze infliltraţii care să afecteze asfaltul sau fundaţia. După o lună de zile de la momentul la care Primăria a făcut această lucrare, comandată către firma care se ocupa la momentul respectiv, toată strada a fost reabilitată. Practic s-a scos şi asfaltul şi fundaţia şi sistemul de canalizare şi apă. Tot. «S-a reabilitat». Deci practic au fost nişte bani daţi degeaba la momentul respectiv. Astăzi, după ce s-a câştigat din nou contractul cu reabilitarea, una dintre primele intervenţii este chiar pe Calea Călăraşilor, care a fost reabilitată cu fonduri europene şi care era într-o perioadă de garanţie. Probabil că exact în luna asta a ieşit din garanţie strada şi au simţit nevoia să intervină pe ea, că era mult mai simplu să pui aici un tratament asfaltic decât să te duci să plombezi străzi care sunt în pantă sau care au nişte gropi imense ce nu pot fi astupate doar superficial. Eu chiar sunt curios: lucrarea de tratare a covorului asfaltic de pe Calea Călăraşilor a fost făcută în cadrul procesului de întreţinere din contractul de execuţie şi garanţie sau a fost decontată separat, pe lucrările din contractul acesta de plombări? Pentru că peste tot îi aud pe domnul primar şi pe domnul viceprimar că nu sunt bani să reabiliteze toate străzile din Brăila. Păi, ar trebui să se ducă către străzile din cartiere unde sunt problemele foarte mari, pe străzile unde sunt case şi la fel sunt surpări deosebile. Iar zonele astea (Calea Călăraşilor n.n.) să le pună în sarcina celor care le-au construit. Nu poţi, a doua zi cum a ieşit din garanţie lucrarea respectivă, să intri iarăşi pe ea. Trebuia să facă sesizarea cu două zile înainte, cât mai era în garanţie, să vină constructorul să o facă pe banii lui. Pentru că mai sunt nişte garanţii nedecontate constructorilor până la finalul perioadei de garanţie şi puteau trage bani de acolo”, şi-a exprimat, pe larg, nemulţumirea preşedintele PNL Brăila.
În replică la declaraţiile lui Dănăilă, actualul viceprimar al Brăilei, Alexandru Jantea, s-a arătat, la rândul său, contrariat de faptul că cel ce a fost, până anul trecut, viceprimarul cu atribuţii legate de reabilitarea străzilor, abordează mult prea lejer teme pe care ar trebui să le stăpânească mult mai bine. Astfel, potrivit lui Jantea, nici nu se pune problema ca lucrările de pe Calea Călăraşilor să fi fost făcute în afara perioadei de garanţie. “Reabilitarea Căii Călăraşilor, în cadrul acelui proiect cu finanţare europeană, s-a finalizat în iunie 2012, iar perioada de garanţie a fost de 5 ani, deci urmează să expire în iunie 2017. Reparaţiile care s-au făcut acolo au fost prinse în perioada de garanţie şi au fost făcute pe cheltuiala constructorului, după ce au fost sesizate anumite probleme legate de văluriri sau deprecieri ale suprafeţei carosabile. De altfel, frezarea porţiunilor cu probleme a început în luna decembrie a anului trecut, însă lucrările nu au putut fi finalizate atunci, din cauza vremii nefavorabile. Din acest motiv, au fost reluate recent şi duse la bun sfârşit. Firma «Tancrad» le-a făcut, în perioada de garanţie. Celălalt contract aflat în derulare la ora actuală, cel de reparaţii prin plombări a străzilor din municipiu, executat de firma «Cricons», nu are nicio legătură cu ce s-a făcut pe Călăraşi”, a punctat viceprimarul Jantea.