Ploaia îngheţată. Pericol pe şosele | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ploaia îngheţată. Pericol pe şosele

• ploaia îngheţată de marţi seară şi de ieri a transformat drumurile din judeţ în adevărate patinoare • numeroase autovehicule, inclusiv Tir-uri, au derapat şi au ieşit în decor • din fericire, nu au fost victime ci doar pagube materiale • şoferii îi acuză pe cei de la Drumuri Naţionale că, marţi seară, patrulau degeaba cu utilajele pe DN 2B, fără a împrăştia antiderapant • pe drumurile judeţene s-a acţionat cu sărăriţe, dar chiar şi aşa au fost maşini ieşite în decor, între Viziru şi Bordei Verde • în municipiu, Primăria promitea, ieri-după amiază, că va împrăştia în premieră material antiderapant pe toate străzile din cartierele Chercea, Obor şi Hipodrom • “Până acum, s-a dat cu antiderapant doar pe străzile mari. Facem un experiment şi intrăm în premieră şi pe străzile mai mici de pe sectorul operatorului RER. Dacă e eficient, facem la fel în tot oraşul”, a anunţat primarul Dragomir

 

Ploaia din cursul zilei de marţi şi scăderea temperaturilor sub pragul de îngheţ a luat din nou prin surprindere administratorii drumurilor de pe raza judeţului Brăila. Marţi seară, stratul de gheaţă format pe carosabilul DN 2B Brăila - Buzău a provocat ieşirea în decor a mai multor maşini, pe tronsonul cuprins între Ianca şi Făurei, unde poleiul s-a format mai repede decât în alte zone. Unele s-au tamponat din cauza gheţuşului, dar şi a şoferilor care nu au adaptat viteza la condiţiile de drum, altele au derapat pur şi simplu, pentru că aveau viteză prea mare pe o şosea cu aderenţă ce tindea spre zero. Evident, chiar dacă şi ei aveau o parte din vină, şoferii s-au plâns că nu s-a acţionat din timp cu material antiderapant. Mai mult, oamenii îi acuzau pe drumari că doar se plimbă cu utilajele pe porţiunea de şosea acoperită cu o pojghiţă de gheaţă, fără a împrăştia sare combinată cu nisip, pentru a menţine cât de cât aderenţa. Ce-i drept, reporterii cotidianului nostru care au ajuns la faţa locului chiar au reuşit să filmeze un astfel de utilaj care nu avea sărăriţa pornită. Întrebat de ce nu a dat drumul instalaţiei care împrăştie materialul antiderapant, şoferul a spus că intenţiona să facă acest lucru la câteva sute de metri mai încolo, unde stratul de gheaţă era mai gros şi mai periculos. Când s-a văzut filmat, şoferul în cauză a dat drumul sărăriţei, chiar dacă nu ajunsese încă în zona unde spunea că trebuie acţionat.

Conducerea Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Brăila ne-a informat, ieri, că, încă de marţi seara, s-a acţionat pe şoselele cu statut de drum naţional din judeţul nostru cu nu mai puţin de 29 de autobasculante dotate cu răspânditor de antiderapant. “S-a acţionat şi preventiv, începând cu orele 17.00, dar doar în intersecţii şi în curbe, acolo unde pericolul de derapare era mai mare. În cursul serii, a început deja să se dea cu antiderapant pe toată lungimea drumurilor, însă situaţia a fost destul de greu de ţinut sub control, fiindcă ne-am confruntat practic cu fenomenul de ploaie îngheţată. Ploua destul de puternic, apa îngheţa imediat la contactul cu carosabilul, iar materialul antiderapant împrăştiat pe şosea nu prea făcea faţă”, ne-a explicat Florin Dafina, şeful SDN Brăila.

Cert este că impresia şoferilor care au circulat pe DN 2B marţi seară, între Ianca şi limita cu judeţul Buzău, a fost că intervenţia drumarilor a lăsat de dorit, iar reporterii care au fost la faţa locului ne-au relatat că utilajele aflate pe traseu au început să împrăştie efectiv material antiderapant doar după ce şi-au făcut apariţia presa şi echipajele de Poliţie. Autovehiculele care au derapat şi au ieşit în decor stau mărturie pentru acest lucru. Poliţia Rutieră nu a considerat, totuşi, că administratorul drumului respectiv trebuie amendat. “Nu s-a aplicat nicio sancţiune!”, ne-a informat Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila. Trebuie reamintit, totuşi, că, pentru o situaţie similară, în care un microbuz cu persoane a derapat din cauza poleiului pe un drum judeţean, administratorul drumului respectiv, recte Consiliul Judeţean Brăila, a fost amendat, sâmbătă, 28 ianuarie a.c., cu 2.650 lei. Ce-i drept, accidentul produs atunci s-a soldat cu victime, mai mulţi oameni răniţi fiind transportaţi la Secţia de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila.

 

Tiruri derapate pe un drum judeţean

Poleiul nu a ocolit nici drumurile judeţene, marţi seară şi pe parcursul zilei de miercuri. După cum v-am informat în ediţia on-line a cotidianului nostru, două tiruri au ieşit în decor, ieri, pe DJ 211A, între localităţile Viziru şi Bordei Verde, după ce şoferii nu au mai putut stăpâni mastodonţii pe carosabilul alunecos. Având experienţa amenzii recent primite de la Poliţia Rutieră, conducerea Consiliului Judeţean ne-a dat asigurări că s-a acţionat permanent, pe toate drumurile judeţene, cu material antiderapant din belşug. “Avem pe traseu, încă din cursul nopţii de marţi spre miercuri, şapte sărăriţe, plus două camioane din care se împrăştie manual material antiderapant. Situaţia este foarte greu de ţinut sub control pentru că ploaia cu gheaţă întreţine permanent poleiul de pe carosabil. Chiar şi pe unde trec sărăriţele, se formează după numai câteva minute un nou strat de gheaţă pe şosea. Noi încercăm totuşi să combatem acest polei, pentru că se anunţă ninsoare pe parcursul nopţii de miercuri spre joi, iar dacă se aşterne zăpadă peste polei pericolul de derapaje va fi şi mai mare”, ne-a declarat Ionel Epureanu, vicepreşedintele CJ Brăila. Acesta ne-a mai informat că, pe lângă sărăriţele care au patrulat pe traseu pe tot parcursul zilei de miercuri, alte 26 de utilaje cu lamă erau pregătite de intervenţie, în eventualitatea unei ninsori mai mult sau mai puţin abundente.

 

Operaţiune în premieră în municipiu: antiderapant pe toate străzile secundare din câteva cartiere

În municipiul Brăila, Primăria a acţionat, miercuri dimineaţă, pe arterele principale, în cartiere intrându-se doar pe străzile pe unde circulă mijloacele de transport în comun. Primarul Marian Dragomir ne-a informat că au ieşit pe traseu peste 20 de sărăriţe. “Am reuşit să aducem la negru carosabilul străzilor principale. Cât priveşte străzile secundare, intenţionăm să facem un experiment, pe sectorul operatorului de salubritate RER. Mai exact, vom intra cu sărăriţele pe toate străzile şi străduţele din zona unde acţionează firma RER, pentru că se anunţă temperaturi de minus 5 grade Celsius în această noapte şi vrem să vedem cât de eficientă este o astfel de intervenţie. Până acum, nu s-a mai dat niciodată cu antiderapant pe toate străzile dintr-un cartier. Vrem să vedem dacă reuşim să menţinem carosabilul fără polei pe aceste străzi, chiar şi la minus 5 grade, urmărind şi costurile la care se ridică acest experiment. Dacă se va dovedi o acţiune eficientă, vom proceda la fel şi pe sectoarele celorlalţi operatori de salubritate, Eco şi Braicata”, ne-a declarat, ieri, în jurul orei 14.30, primarul Marian Dragomir.

Operatorul de salubritate RER are sector în cartierele Obor, Hipodrom şi Chercea. Aşadar, chiar şi străzile cele mai mici din aceste cartiere ar fi trebuit să beneficieze, în premieră, de material antiderapant.

 

Sfaturi de la Poliţia Rutieră pentru şoferii care circulă pe polei

Ieri, codul galben de polei de pe raza judeţului Brăila i-a cam încurcat pe şoferii porniţi la drum. Poliţiştii brăileni acţionează permanent pe arterele rutiere din municipiu şi judeţ, pentru prevenirea accidentelor rutiere grave, însă şi conducătorii auto trebuie să ţină cont de unele recomandări.

Chiar dacă partea carosabilă este uscată, se pot întâlni porţiuni umede, unde există risc de formare a poleiului. De aceea, atenţionează poliţiştii, nu trebuie pornit la drum, chiar pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă. În curbe, riscul de derapare este ridicat dacă drumul este umed, mai ales atunci când viteza este mare. La fel de riscant este şi după efectuarea manevrei de depăşire, când autovehiculul reintră pe banda iniţială.

Poliţiştii îi mai informează pe şoferi că, în cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor şi în niciun caz nu trebuie bruscate comenzile. Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers. Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. (Alina MIHAI)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro