Mergi la conţinutul principal

Platan de 100 de ani, tăiat pe strada Gării

• reprezentanţii Seroplant spun că arborele îşi depăşise vârsta de exploatare şi că deja reprezenta un pericol pentru maşini şi pietoni, după ce vântul puternic de sâmbătă a rupt o creangă cu diametrul de 50 cm • ceilalţi platani din zonă vor fi toaletaţi, pentru că deocamdată nu intră pe lista tăierilor comandate de Primărie, deşi au, de asemenea, vârste înaintate

 

Un platan a cărui vârstă este estimată la 100 de ani a fost doborât, ieri, de angajaţii Seroplant Brăila, ajutaţi de o echipă de alpinişti. Copacul, aflat pe strada Gral. Eremia Grigorescu, fosta Gării, în apropierea intersecţiei cu bulevardul Independenţei, se şubrezise din cauza vârstei şi punea în pericol siguranţa traficului auto şi a pietonilor, ne-au spus reprezentanţii Seroplant. “Sâmbătă, 29 septembrie, vântul puternic a rupt o creangă foarte groasă, cu diametrul de circa 50 de centimetri, care a căzut pe carosabil dar, din fericire, nu a provocat nici pagube şi nici victime. Când am venit să degajăm locul, am avut emoţii pentru securitatea echipei de lucru, deoarece copacul părea foarte şubred: avea trunchiul crăpat şi scârţâia din toate încheieturile sub bătaia vântului. Dacă nu s-ar fi sprijinit pe stâlpul de electricitate de lângă el, exista posibilitatea să se prăbuşească de tot. Din acest motiv, s-a luat decizia doborârii acestui arbore care, după cum se prezintă, are cam 100 de ani”, ne-a explicat Liliana Costea, şef Sector Zone Verzi din cadrul Seroplant. Aceasta ne-a spus că ceilalţi platani de pe strada Gral. Eremia Grigorescu, chiar dacă sunt şi aceştia destul de bătrâni şi prezintă un grad de risc destul de avansat, deocamdată nu vor fi tăiaţi ci doar toaletaţi, în vederea uşurării coronamentului.

“Tăierile se fac în funcţie de ceea ce decide Primăria. Avem platani depăşiţi ca vârstă pe strada Gării, dar şi pe Goleşti, sau Ana Aslan, dar încă nu au fost incluşi pe lista de tăieri. Există şi o presiune destul de mare din partea populaţiei, care nu este de acord să se doboare aceşti arbori”, ne-a spus reprezentantul Seroplant.

Ce-i drept, nici acţiunea de ieri nu a fost privită cu ochi buni de toţi brăilenii care au trecut prin zonă şi au asistat la tăierea acelui platan bătrân. “Ar trebui să lase copacii în pace, că dau un aspect frumos străzii”, ne-a spus Dobre Zăgan, unul dintre trecătorii nemulţumiţi.

Acţiunea de doborâre a platanului de 100 de ani şi de toaletare a celorlalţi arbori situaţi pe tronsonul cuprins între strada Plevna şi bulevardul Independenţei a presupus închiderea completă a traficului auto pe acest tronson. Restricţia a durat mai multe ore, în acest timp şoferii fiind obligaţi să folosească ca rute ocolitoare străzile Plevna sau Rahova.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro